Ministerul Educației a trimis mai multor jurnaliști un document în care nu a anonimizat corespunzător numele elevului care ar fi fost violat de două ori la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din București. Deși autoritățile ar fi încercat să anonimizeze numele copilului, o simplă copiere a textului și lipire a lui într-un document editabil dezvăluie numele elevului, scrie edupedu.ro. Și numele altui elev din aceeași școală a fost dezvăluit în aceeași modalitate.

Școala gimnazială Nicolae Titulescu din BucureștiFoto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Educației a transmis jurnaliștilor care au solicitat o sinteză a controlului desfășurat la școala de la „Titulescu”. În acest document, numele celor doi copii au fost acoperite doar cu o bandă neagră, la fel și informații precum: clasa elevilor, numele directoarei, numele persoanei care a transmis reclamații în acest caz, persoanele care semnează documentul în numele Ministerului Educației / Direcția Generală Juridică și Control.

Totuși, aceste informații „pot fi astfel aflate de către oricine, în cazul în care documentul ajunge, în varianta transmisă de minister, către publicul larg”, pentru că textul poate fi selectat și, astfel, informațiile acoperite cu banda neagră pot fi văzute, scriu jurnaliștii de la edupedu.ro.

Val de anchete la școala Nicolae Titulescu

Poliția, inspectoratul și Corpul de Control al Ministerului Educației fac în continuare verificări în acest caz.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat marți că a trimis Corpul de Control al ministerului la școala respectivă, adăugând că, dacă procedura de prevenire a violenței în școli a fost încălcată, „responsabilii vor suporta toate rigorile legii”.

Ligia Deca a fost chemată la guvern, pentru a-i prezenta premierului Marcel Ciolacu situaţia de la Şcoala gimnazială „Nicolae Titulescu" din Capitală.

„Trebuie să avem zero toleranță pentru abateri pentru că siguranța elevilor este prioritară. Înainte de a putea lua măsuri de sancționare, trebuie sa avem un raport care sa documenteze toate încălcările legislative. Imediat după, vom putea lua toate măsurile legale. Dorim ca niciun om responsabil să nu rămână în afara rigorilor legii”, a declarat ministrul Educației.

Mama copilului de la Școala „Nicolae Titulescu” din București care ar fi fost violat de două ori de colegi în toaleta unității de învățământ acuză conducerea școlii că nu a sunat la Poliție și că, mai mult, i-ar fi reproșat că nu a sesizat violul imediat, ci abia în 10 iunie, când era vacanță.

Precizări ale Ministerului Educației:

„Având în vedere informațiile din spațiul public referitoare la „dezvăluirea, de către Ministerul Educației, a unor date cu caracter personal”, odată cu transmiterea sintezei activității de control desfășurate la Școala Gimnazială N. Titulescu din București, facem următoarele precizări:

Documentul sinteză a fost redactat și anonimizat într-un procesor de texte consacrat, utilizând instrumentele dedicate pentru acest tip de operațiune. Ulterior, a fost transformat în PDF și transmis către reprezentanți ai presei în această formă anonimizată.

La scurt timp după ce ne-a fost semnalat că, la copierea textului, datele de identificare devin vizibile, a fost transmis publicațiilor către care sinteza fusese transmisă inițial documentul în format PDF scanat, care nu permite vizualizarea datelor cu caracter personal odată cu efectuarea operațiunii de copiere.

Ministerul Educației va demara verificări interne pentru a identifica persoana/persoanele care se fac responsabile de această eroare.

Ne exprimăm regretul pentru eroarea produsă și facem apel către reprezentanții presei să nu folosească, în materiale, date care ar putea duce la identificarea vreuneia dintre persoanele menționate în sinteza raportului.”, se arată în comunicatul ministerului transmis HotNews.ro.

Citește și: