Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat marți că a trimis Corpul de Control al ministerului la școala din București unde un elev ar fi fost violat de colegi în toaleta unității de învățământ. De asemenea, Deca a declarat că, dacă procedura de prevenire a violenței în școli a fost încălcată, „responsabilii vor suporta toate rigorile legii”.

Ministrul Educației, Ligia DecaFoto: Inquam Photos / Casian Mitu

Acest caz șocant a fost prezentat de Antena 3 la sfârșitul săptămânii trecute, iar luni zeci de părinți au protestat în fața școlii, unde au mers și secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion și inspectorul general școlar al Capitalei, care au spus că cele două instituții au fost anunțate abia luni de către conducerea școlii.

Ligia Deca a fost chemată, marţi, la guvern, pentru a-i prezenta premierului Marcel Ciolacu situaţia de la Şcoala gimnazială „Nicolae Titulescu" din Capitală.

Ministrul Educației a declarat, marți, că a trimis Corpul de control la școala în cauză și că în această dimineață a primit un raport al ISMB , care a fost „întocmit rapid tocmai pentru a avea un prim răspuns”.

  • „Principalele misiuni ale conducerii școlii sunt legate de asigurarea unui climat sigur pentru elevi și profesori. Imediat ce am fost notificați, am discutat cu Inspectoratul Școlar, care a avut un control la fața locului și ne-a emis un raport în această dimineață.

  • În plus, am decis ca, începând de astăzi, să trimitem Corpul de control al Ministerului Educației pentru a avea un punct de vedere suplimentar, obiectiv, în așa fel încât să ne asigurăm că toate procedurile cu privire la prevenirea și adresarea cazurilor de violenta în școli sunt respectate”, a declarat Ligia Deca.

„Dorim ca niciun om responsabil să nu rămână în afara rigorilor legii”

Ligia Deca a mai spus că Ministerul Educației nu a fost informat despre acuzațiile de viol din 2022 și nici de cele ulterioare, aflând din presă.

Ea a spus că, dacă raporturile relevă că procedura de combatere a violenței în școli nu a fost respectată în toate etapele, va lua „toate măsurile legislative”.

„Trebuie să avem zero toleranță pentru abateri pentru că siguranța elevilor este prioritară. Înainte de a putea lua măsuri de sancționare, trebuie sa avem un raport care sa documenteze toate încălcările legislative. Imediat după, vom putea lua toate măsurile legale. Dorim ca niciun om responsabil să nu rămână în afara rigorilor legii”, a adăugat ministrul Educației.

Revoltă a părinților după ce un elev ar fi fost violat de două ori în toaleta școlii

Zeci de părinți au protestat luni dimineață în fața Școlii „Nicolae Titulescu” din București, după ce în spațiul public au apărut informații că un elev din clasele primare a fost violat de două ori în toaleta instituției de învățământ.

În primul caz, presupusul violator avea numai 11 ani, iar victima 8 ani. Dosarul s-a clasat, însă, pentru că violatorul era prea mic pentru a răspunde penal, scrie sursa citată, adăugând că cei din conducerea unității de învățământ ar fi mușamalizat totul în exterior, iar în școală, victima a devenit ținta bullying-ului.

Așa a ajuns să fie violat a doua oară, a spus mama acestuia, la un an și câteva luni distanță de prima agresiune. „A fost violat de două ori! De două ori, nu o dată! De două ori! Prima dată avea 8 ani când a fost abuzat. Era clasa zero”, a spus mama copilului.

Reacția directoarei după cazul șocant

Directoarea școlii a susținut că în 2022 când a fost sesizată „posibila comitere a unui abuz asupra unui elev de către un alt elev al școlii am pus la dispoziția organelor abilitate din prima clipă toate informațiile necesare pentru facilitarea cercetării cazului”, desfășurând de asemenea o anchetă la nivelul unității de învățământ.

„În 2022 cercetarea penală a dus la clasarea dosarului și anularea suspiciunii de viol. În legătură cu a doua acuzație, există un nou dosar de cercetare penală. Până la finalizarea cercetării nu putem oferi alte detalii”, a mai spus ea. Directoarea a mai spus că pentru ne proteja intimitatea elevilor potențial implicați a considerat „oportun să existe discreție cu privire la caz, neasumând riscul retraumatizării” elevului.