Tatăl unui alt elev la școala Nicolae Titulescu acuză conducerea unității de învățământ și Inspectoratul Școlar al Municipiului București că nu au luat nicio măsură în privința băiatului acuzat că ar fi violat un coleg din clasele primare, deși a fost depusă o plângere împotriva lui împreună cu mama copilului care ar fi fost abuzat în toaletă.

Școala gimnazială Nicolae Titulescu din BucureștiFoto: Inquam Photos / George Călin

Mai multe anchete sunt în desfășurare la școala Nicoale Titulescu din București și la Inspectoratul Școlar, după ce părinții unui elev au acuzat că fiul lor ar fi fost violat de colegi în toaleta unității de învățământ.

Acest caz șocant a fost prezentat de Antena 3, iar luni zeci de părinți au protestat în fața școlii, unde au mers și secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion și inspectorul general școlar al Capitalei.

Cei doi spun că nu au fost sesizați de către conducerea școlii în acest caz și că au aflat abia acum, în urma informațiilor apărute în presă.

Inspectorul școlar general Vlad Drinceanu a spus că s-a autosesizat în urma primelor informații apărute în presă, vineri, și că instituția a fost sesizată oficial de către conducerea școlii abia luni dimineață, în jurul orei 09.00.

În schimb, un alt părinte de la școala din sectorul 1 a acuzat atât conducerea unității de învățământ, cât și Inspectoratul Școlar că au vrut să mușamalizeze abuzurile făcute de elevul acuzat că ar fi violat un copil de 8 ani în toaletă.

  • „În luna noiembrie, eu și cu mama băiatului agresat am fost la inspectorat unde am depus documente conform cărora într-o anume clasă din școală există acest copil, care în afara faptului că a agresat copilul doamnei, agresează și ceilalți colegi și profesorii. Fiul meu a ajuns în această școală în anul 2022, în septembrie, în clasa a cincea.
  • Din prima zi a fost agresat fizic și verbal de către acest băiat. Nu cunoșteam părinții, pe nimeni. Am așteptat o săptămână – două, l-am sfătuit pe fiul meu să nu ia atitudine să vedem ce se întâmpla.
  • Ulterior am aflat că acesta agresa din clasa 0, dar fiind un singur profesor la clasă nu s-au luat măsuri pentru că doamna învățătoare se pensiona odată cu sfârșitul clasei a patra și s-a considerat că era mai bine să se țină sub preș", a declarat un părinte al unui elev de la Școala Nicolae Titulescu, citat de Digi 24.

Val de anchete la școala Nicolae Titulescu

Poliția, inspectoratul și Corpul de Control al Ministerului Educației fac în continuare verificări în acest caz.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat marți că a trimis Corpul de Control al ministerului la școala respectivă, adăugând că, dacă procedura de prevenire a violenței în școli a fost încălcată, „responsabilii vor suporta toate rigorile legii”.

Ligia Deca a fost chemată, marţi, la guvern, pentru a-i prezenta premierului Marcel Ciolacu situaţia de la Şcoala gimnazială „Nicolae Titulescu" din Capitală.

Mama copilului de la Școala „Nicolae Titulescu” din București care ar fi fost violat de două ori de colegi în toaleta unității de învățământ acuză conducerea școlii că nu a sunat la Poliție și că, mai mult, i-ar fi reproșat că nu a sesizat violul imediat, ci abia în 10 iunie, când era vacanță.

Mama copilului violat, declarații cutremurătoare

Băiatul are acum 10 ani, iar prima dată ar fi fost violat în toaleta școlii în urmă cu doi ani, presupusul agresor având atunci 11 ani.

Mama băiatului violat a povestit luni cum a aflat de agresiune, acuzând că directoarea școlii nu a luat nicio măsură atunci când a sesizat-o.

  • „În anul 2022, copilul meu a fost abuzat în toaleta școlii. Noi am aflat prea târziu.
  • Într-o joi seară am văzut comportamentul copilului, am sunat-o pe psiholoaga copilului.
  • Am aflat totul prin joacă, ne-a povestit cum băiatul s-a dus după școală, înainte de after school, la toaletă și a intrat peste el un băiețel, i-a zis să tacă din gură. Restul vă închipuiți ce s-a făcut.
  • A doua zi am venit la doamna directoare și i-am zis și dânsa a zis că e data de 10 iunie și că e vacanță și că de ce nu am venit imediat.
  • Noi am aflat la trei săptămâni după ce s-a întâmplat. M-am dus la Poliție.
  • Doamna directoare nu a sunat poliția. Noi am sunat poliția de acasă.
  • Doamna directoare, când am venit în septembrie să cer o hârtie dacă s-a făcut o anchetă, dânsa mi-a zis că nu s-a făcut o anchetă. Agresorul este clasa a opta. Copilul meu e clasa a doua acum”, a declarat mama copilului agresat, conform imaginilor difuzate de Digi 24.

Revoltă a părinților după ce un elev ar fi fost violat de două ori în toaleta școlii

Zeci de părinți au protestat luni dimineață în fața Școlii „Nicolae Titulescu” din București, după ce în spațiul public au apărut informații că un elev din clasele primare a fost violat de două ori în toaleta instituției de învățământ.

În primul caz, presupusul violator avea numai 11 ani, iar victima 8 ani. Dosarul s-a clasat, însă, pentru că violatorul era prea mic pentru a răspunde penal, scrie sursa citată, adăugând că cei din conducerea unității de învățământ ar fi mușamalizat totul în exterior, iar în școală, victima a devenit ținta bullying-ului.

Așa a ajuns să fie violat a doua oară, a spus mama acestuia, la un an și câteva luni distanță de prima agresiune. „A fost violat de două ori! De două ori, nu o dată! De două ori! Prima dată avea 8 ani când a fost abuzat. Era clasa zero”, a spus mama copilului.

Directoarea și-a dat demisia

Directoarea școlii Nicolae Titulescu din București, Iudita Popteanu, și-a dat marți demisia.

Aceasta a susținut că în 2022 când a fost sesizată „posibila comitere a unui abuz asupra unui elev de către un alt elev al școlii am pus la dispoziția organelor abilitate din prima clipă toate informațiile necesare pentru facilitarea cercetării cazului”, desfășurând de asemenea o anchetă la nivelul unității de învățământ.

„În 2022 cercetarea penală a dus la clasarea dosarului și anularea suspiciunii de viol. În legătură cu a doua acuzație, există un nou dosar de cercetare penală. Până la finalizarea cercetării nu putem oferi alte detalii”, a mai spus ea. Directoarea a mai spus că pentru ne proteja intimitatea elevilor potențial implicați a considerat „oportun să existe discreție cu privire la caz, neasumând riscul retraumatizării” elevului.