Școlile din Sectorul 5 vor fi închise luni, 25 martie, pentru a se putea face dezinsecție împotriva ploșnițelor, anunță primăria de sector. Decizia a fost luată în acord cu Ministerul Educației, după ce au fost sesizate cazuri de prezență a ploșnițelor la școlile gimnaziale „I.C. Brătianu” și „Petrache Poenaru”.

elevi-în-sală-de-clasăFoto: Inquam Photos / George Călin

„Direcția de Învățământ din cadrul Primăriei Sectorului 5 a transmis o solicitare către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti pentru dispunerea măsurilor legale ce se impun”, se mai arată în anunțul autorităților.

Primarul Cristian Popescu Piedone a declarat că se va verifica cauza apariției ploșnițelor în cele două școli.

„Sănătatea copiilor şi a profesorilor este prioritară în acest moment, motiv pentru care am solicitat suspendarea cursurilor în şcolile din Sectorul 5. Elevii şi cadrele didactice vor sta acasă luni, 25 martie, pentru a se putea face dezinsecție ca la carte. Nu putem risca, nu vrem ca situațiile întâlnite în cele două şcoli să se multiplice. Îi asigur pe copii, profesori şi părinți de toată implicarea mea în acest caz! Vom verifica şi cauza apariției ploşnițelor în şcolile I.C. Brătianu şi Petrache Poenaru”, a transmis primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Ce sunt și cum se „manifestă” ploșnițele

Ploșnițele sunt insecte foarte mici, care la maturitate ating lungimea de 4-5 milimetri și lățimea de 1-3 milimetri. Culoarea lor este de regulă translucidă (sunt aproape invizibile) și se transformă în cafeniu după ce se hrănesc cu sânge.

Practic, dimensiunea și culoarea le fac destul de greu de observat cu ochiul liber. Se adăpostesc, de obicei, la cusăturile saltelelor, la colțurile greu accesibile ale mobilei, în cărți, dar dimensiunile foarte mici le ajută să se adăpostească și în alte locuri foarte înguste și greu accesibile, precum fisurile din perete sau din parchet, în tapet sau în tavanul fals, în ramele tablourilor etc.

Pot fi prezente și în pensiuni și hoteluri și te poți trezi că le aduci cu tine acasă în bagaj. De asemenea, mobila second hand poate transmite ploșnițele dintr-o locuință în alta. Este important de știut că ploșnițele pot supraviețui perioade lungi de timp fără hrană (de ordinul săptămânilor), ceea ce le face și mai greu de prins.

Adesea, ploșnițele lasă mici pete de culoare închisă vizibile pe lenjeria de pat sau pe salteaua patului. Sunt de fapt mici urme de sânge închegat. Cel mai adesea, insectele sunt bine ascunse în locuri inaccesibile și sunt foarte greu de văzut, însă dacă găsești astfel de urme pe așternuturi și urme roșii de înțepături pe corp, este foarte posibil să ai ploșnițe în locuință.

Ploșnițele depun sute de ouă.