Adolescența este o perioadă de transformări intense ale creierului, în special în zona cortexului prefrontal, zonă cu implicații majore în auto-control, spune psihologul Corina Dobre, care are mai multe sfaturi pentru părinți.

AdolescenteFoto: Shutterstock

Cortexul prefrontal, locul din creier unde luăm decizii și facem judecăți comparative cu privire la diferitele noastre acțiuni, este esențial pentru reglarea comportamentului în fața unor potențiale recompense, cum sunt tentațiile pe care le au în față adolescenții: alcoolul, tutunul, diverse droguri. În anii de adolescență cortexul prefrontal este încă în construcție, insuficient dezvoltat, în consecință, adolescenții sunt predispuși la comportamente riscante, la acțiuni impulsive care le oferă satisfacție rapidă, fără să evalueze corect pericolele.

Cum se explică atracția față de aventură și senzațional

Mai mult, pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, începând din adolescența timpurie și atingând apogeul la mijlocul adolescenței, secreția crescută de dopamină îi determină pe adolescenți să fie atrași de aventură și de senzațional. Deși în situații normale deciziile pe care le iau adolescenții sunt înțelepte și echilibrate, în contexte emoționale ca urmare a secreției crescute de dopamină și a insuficientei maturări a cortexului prefrontal, capacitatea lor de control al impulsurilor este diminuată considerabil în comparație cu cea a copiilor sau a adulților. Contexte emoționale sunt momentele de excitație intensă sau atunci când sunt împreună cu prietenii sau amicii.

Cum pot să intervină părinții, fără să își strice relația cu adolescentul lor?

Alături de biologie însă, ce influențează comportamentul riscant al adolescenților, cum este consumul de diverse substanțe? Pot părinții să intervină eficient, fără să își strice relația cu adolescentul lor?

Primul lucru, în ceea ce privește influența în cazul consumului de alcool, iarbă sau tutun, așa cum firesc ne vine tuturor în minte, este grupul de prieteni. Este adevărat, adolescenții iau decizii proaste, nu neapărat influențați sau presați de grup, ci pentru că atunci când sunt cu prietenii lor, sensibilitatea sporită a adolescenților față de recompensele sociale îi face mai sensibili la toate tipurile de recompense, inclusiv la recompensele legate de comportamentele riscante sau de consumul de diverse substanțe.

Întrebarea cheie: „De ce a ales copilul meu să facă parte din acest grup?”