EDUCATIE
Când se întorc copiii la școală: mai puțin de o lună de vacanță mare, pentru elevii care încep școala pe 10 septembrie Elevii mai au mai puțin de o lună din vacanța mare: pe 10 septembrie se întorc la școală. Anul școlar 2018-2019 înseamnă 34 de săptămâni de cursuri, în care elevii fac școală 168 de zile lucrătoare. Copiii vor avea doar o zi de școală în plus, față de anul recent încheiat, care a fost, însă, cel mai scurt din ultimii 10 ani. Ce înseamnă an școlar scurt? Mai puțin timp pentru joaca cu conceptele învățate și predare intensivă.Vezi în articol care este structura anului școlar 2018-2019
Elevii din Constanța au dat în judecată 20 de primării, pentru refuzul de a le transmite informații de interes public despre școli și educație Asociația Elevilor din Constanța anunță că a dat în judecată 20 de primării, “pentru că refuză să transmită informații de interes public cu privire la educația de la firul ierbii”. Elevii spun că realizează un studiu, numit ”Indexul accesului la educație”, cu obiectivul de a le arăta oamenilor dacă autoritățile își fac treaba în domeniul educației. 
Studenții condamnă intervenția brutală de la proteste: Este inacceptabil ca forțele de ordine să se îndrepte cu o asemenea violență împotriva propriilor cetățeni Studenții le cer autorităților să ancheteze cu prioritate și rapiditate evenimentele petrecute la protestele din Piața Victoriei. “Este inacceptabil ca forțele de ordine să se îndrepte cu o asemenea violență împotriva propriilor cetățeni. Este inacceptabil ca acestea să își dea concursul pentru a crea un sentiment de spaimă și frică generalizată”, spune Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.
Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Este regretabil ce s-a întâmplat aseară - peste 400 de răniți. Cei vinovați trebuie să răspundă în fața legii ​"SNSPA condamnă cu fermitate violențele de stradă, indiferent din partea cui vin, și provocările mai mult sau mai puțin coordonate, menite să creeze un climat de ură și distrugere", anunță instituția. Rectorul Școlii, Remus Pricopie, afirmă că "cei vinovați trebuie să răspundă în fața legii", după ce peste 400 de persoane au fost rănite, în timpul protestelor de aseară, când jandarmeria a intervenit în forță pentru evacuarea pieței.
Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Rectorilor: Nu sunt de acord cu proiectul ordonanței pe cercetare Ordonanța privind cercetarea deconectează România de la mediul internațional al cercetării, a declarat pentru HotNews.ro președintele Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu. Acesta a precizat că forul rectorilor nu a fost consultat de Ministerul Cercetării, înainte ca proiectul să fie lansat în dezbatere, și "categoric, așa cum este proiectul, în faza aceasta, eu nu sunt de acord cu el". Oficialul a criticat și rectificarea bugetară, prin care Guvernul Dăncilă a tăiat 122 milioane lei de la Cercetare. “Subfinanțarea cercetarii e cel mai mare pericol și cel mai mare rău”, a declarat Cîmpeanu.
Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Ordonanța pe cercetare a existat și în mandatul meu. Nu am susținut-o deoarece este greșită pe fond Fostul ministru al Educației Remus Pricopie anunță că proiectul de ordonanță de guvern pe cercetare, prin care guvernul Dăncilă vrea să centralizeze politic finanțarea domeniului, a existat și în mandatul său. “Nu am susținut-o deoarece este greșită pe fond, ca principiu de gândire a unui sistem național de cercetare, în opoziție cu ceea ce se întâmplă azi în Europa și în lume”, spune rectorul SNSPA.
Studenții îi cer ministrului Burnete să retragă proiectul de ordonanță privind cercetarea: Este o încercare de politizare a mediului academic și de cercetare Alianța Organizațiilor Studențești critică dur proiectul de ordonanță pe cercetare și îi cere ministrului Nicolae Burnete să retragă documentul. ANOSR “condamnă ferm orice tentativă de politizare a mediului academic și de cercetare din țara noastră”, iar proiectul lansat în dezbatere de Guvernul Dăncilă “reprezintă încă o tentativă de politizare a acestui domeniu”, avertizează studenții.
Ministerul Cercetării îl acuză pe Iohannis de gravă dezinformare: Să încercăm să facem lumină în instituția prezidențială, sau cum ar spune latinul ”Fiat lux!” Ministerul Cercetării răspunde ironic criticilor lansate de președintele Klaus Iohannis pe marginea proiectului de Ordonanță privind cercetarea. Într-un comunicat intitulat "Defence line atac", Ministerul Cercetării spune următoarele: “Vizavi de comunicatul" Președinției, "executivul Ministerului Cercetării și Inovării (MCI) a luat act cu surprindere de ”avertismentul” public, lansat de către președintele României, Klaus Iohannis. Să încercăm să facem lumină în instituția prezidențială, sau cum ar spune latinul ”Fiat lux!”.” Amintim că președintele Klaus Iohannis a atacat dur Guvernul pentru intenția de a elimina din traseul de alocare a banilor în cercetare acele organisme care acordă în jur de 20% din sumele din cercetare numai pe bază de concursuri de proiecte. Executivul propune ca institutele de cercetare să fie cele care decid ce proiecte - realizate tot de institute - trebuie să fie finanțate.
Lotul olimpic al României a obținut locul I pe națiuni la Olimpiada Internaţională de Geografie 2018 Elevii din lotul olimpic al României au obținut trei medalii de aur și o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Geografie 2018. Distincțiile au plasat România pe primul loc în clasamentul pe națiuni. Olimpiada Internaţională de Geografie s-a desfășurat în Canada și a adus în concurs 160 de elevi din 43 de ţări.Vezi în articol cine sunt elevii din lotul olimpic internațional la Geografie
Bâlbe la Ministerul Educației: înființează Liceu Teologic Ortodox la Timișoara, care primește doar elevi de primară și gimnaziu, de la o școală privată a bisericii Bâlbe la Ministerul Educației, pe seama unei școli teologice. Instituția anunță într-un comunicat de presă că înființează un Liceu Teologic Ortodox în Timișoara, la care liceenii “vor avea posibilitatea de a studia” în toamnă Teologie ortodoxă, Filologie, Științe sociale și Științe ale naturii. Inspectoratul Școlar Timiș contrazice Ministerul și susține că liceul se va deschide pentru liceeni abia în 2019, când va fi "mai mult ca sigur" o singură clasă: Teologie ortodoxă. Din septembrie anul acesta, inspectoratul spune că Liceul Teologic va primi copii numai în învățământul primar și gimnazial, care vor migra de la o școală privată a Bisericii.
Consiliul Concurenței investighează posibila trucare a unor licitații pentru programele școlare Cornul şi Laptele Consiliul Concurenţei anunță că a început o investigație privind posibila trucare a unor licitații publice organizate de Consiliul Județean Botoșani, pentru programele școlare din județ. Instituția analizează cum au fost atribuite contractele de furnizare de produse lactate în cadrul Programului Cornul şi Laptele și contractele de furnizare de mere din cadrul Programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli și grădinițe, în perioada 2013-2018.
Ecaterina Andronescu: Guvernul ar trebui să țină cont de clasamentele internaționale atunci când realizează finanţarea universităţilor Preşedintele Senatului Universităţii Politehnica din Bucureşti, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, că Guvernul ar trebui să ţină cont de clasamentele internaţionale în care se regăsesc instituţiile de învăţământ superior din România atunci când realizează finanţarea acestora şi când împarte granturile pentru cercetare, relatează Agerpres.
Liceenii români au obținut cinci medalii la Olimpiada Internaţională de Fizică  Lotul olimpic de fizică al României a obținut o medalie de aur, două medalii de argint și două medalii de bronz la Olimpiada Internaţională de Fizică, care s-a desfășurat la Lisabona, în perioada 21-29 iulie.
​​Definitivat 2018 - rezultate finale: Peste 5.800 de candidaţi (79,59%) au obţinut dreptul de practică Peste 5.800 de candidaţi (79,59%) au obţinut definitivarea şi dreptul de practică în învăţământul preuniversitar în sesiunea 2018, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), vineri, într-un comunicat.
Titularizare 2018 - rezultate finale: Rata de promovare la examenul de titularizare a crescut după contestații Procentul de promovare la examenul de titularizare, după soluţionarea contestaţiilor, este de 49,71%, cu 2,32% mai mult faţă de rezultatele iniţiale. Numărul mediilor de 10 a crescut la 124, iniţial fiind înregistrate 121 de note maxime, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale.
Școală de vară pentru cercetarea în inteligență artificială, la Cluj. Doina Precup, directorul DeepMind Montreal: În școală, importante sunt ideile interesante din matematică, rezolvarea de probleme stil puzzle, pentru că astea dezvoltă gândirea Cercetători români de la universități din străinătate, specializați în inteligență artificială, desfășoară la Cluj-Napoca prima ediție a unei școli de vară dedicată acestui domeniu. Printre organizatori este și Doina Precup, profesor la Universitatea McGill din Canada și director al DeepMind Montreal, divizia de inteligență artificială a Google. “Școala românească este foarte tare în matematică”, a declarat pentru HotNews.ro Doina Precup, făcând referire la absolvenții de universitate în acest domeniu. În ce privește matematica de liceu, directorul DeepMind Montreal spune că “important este să se pună accent pe ideile interesante din matematică, deci pe logică, pe rezolvarea de probleme stil puzzle, pentru că astea dezvoltă gândirea”.
Rectorul Universității de Vest din Timișoara, în chestiunea plagiatului lui Bodog: Comisia de etică va trebui să ne lămurească ce înseamnă similitudine Universitatea de Vest din Timișoara va hotărî săptămâna viitoare dacă va cere Ministerului Educației să-i retragă titlul de doctor lui Florian Bodog, fost ministru al Sănătății în cabinetul Tudose. Marilen Pirtea, rectorul UVT, a declarat pentru HotNews.ro că a făcut “o adresă scrisă spre Comisia de etică, pentru ca până marți să ne lamurească ce înseamnă similitudine în varianta comisiei”. ​Comisia de etică a Universității de Vest din Timișoara a decis acum 3 zile că “există un grad de similitudine de 36% în teza de doctorat" elaborată de Florian Bodog.
Ministerul Educației vrea să schimbe regulile olimpiadelor. Profesorii de la loturile naționale avertizează că vor fi demotivați copiii din județe și că olimpiadele vor fi aduse la nivelul concursurilor pe meserii Limitarea numărului de copii care pot să intre în olimpiadele naționale, indiferent de specificul olimpiadei, va face ca interesul copiilor să scadă și mai tare decât în prezent, avertizează profesorii cordonatori de olimpici. Ministerul Educației vrea să schimbe regulile de olimpiadă și a pus în dezbatere o Metodologie de organizare a competițiilor școlare. Daniela Bogdan, profesor de Chimie, avertizează că noile reguli aduc olimpiadele la nivelul concursurilor de meserii. Radu Gologan, coordonatorul lotului de Matematică, spune că propunerile Ministerului nu doar că îndepărtează elevii de olimpiade, dar pot aduce ca evaluatori profesori care nu se pricep la probleme de internațională.
Când relația profesor-elev se suprapune peste relația părinte-copil Sunt situații în care relația profesor–elev se suprapune peste relația părinte–copil. O astfel de situație este la Școala Gimnazială Mircea-Vodă, Brăila, unde profesoara de T.I.C. și fizică, Aura Nedelcu, este și mama elevului Cosmin Nedelcu. I-am pus față în față pentru a afla cum i-a influențat, pe fiecare în parte, existența unui laborator digital în școală.
Universitatea de Vest din Timișoara: 36% gradul de similitudine în doctoratul lui Florian Bodog, fost ministru al Sănătății. Experții propun sancționarea plagiatului ​Comisia de Etică a Universității de Vest din Timișoara a decis că “există un grad de similitudine de 36% în teza de doctorat" elaborată de Florian Bodog, fost ministru al Sănătății în guvernul Tudose. Comisia a apelat la trei experți care propun ca în cazul Bodog să fie luate "măsurile pe care le prevăd Codul și Regulamentul de Etică al UVT și practica anterioară a Comisiei cu privire la sancționarea plagiatului”, se arată în decizia publicată pe site-ul Universității. Contactat de HotNews.ro, rectorul UVT, Marilen Pirtea, a declarat că mâine va decide, în cadrul unei ședințe cu conducerea universității și președintele Comisiei de Etică, dacă va propune către CNATDCU retragerea sau menținerea titlului de doctor în ce-l privește pe Florian Bodog.

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version