EDUCATIE
Iohannis o lasă pe Andronescu să aștepte „un pic mai mult” numirea la Educație / Șeful statului anunță o decizie rapidă în cazul lui Ciamba, propus la Afaceri Europene Președintele Klaus Iohannis nu se grăbește să semneze decretul de numire a Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educației. Motivul invocat de șeful statului: recent, „neîntrebată”, aceasta i-a spus că nu vrea să meargă la minister.
SONDAJ Ce crezi despre revenirea Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educației? Ecaterina Andronescu, cea care îl contesta, recent, pe Liviu Dragnea și îi cerea retragerea de la conducerea PSD, a fost recuperată și propusă pentru a reveni la conducerea ministerului Educației. Ce crezi despre revenirea Ecaterinei Andronescu la Min. Educației? Participă la sondajul HotNews.ro
SONDAJ FSLI: Programele școlare nu sunt adaptate la piața muncii, iar temele pentru acasă sunt un factor de stres Programele şcolare trebuie schimbate, temele elevilor sunt de fapt un factor de stres, iar şcolile nu sunt dotate corespunzător, acestea sunt câteva din problemele semnalate de un sondaj de opinie online la care au participat profesori, părinţi şi elevi.
Punctul slab al educației din România, văzut de o cercetătoare româncă, membră a Academiei de Inginerie a SUA. Cleopatra Căbuz: Elevii nu sunt axați pe „Oare ce aş fi eu bun să fac?”, ci pe „Unde intru mai ușor?” După ce a lucrat la mari universități din Statele Unite și Japonia, cercetătoarea Cleopatra Căbuz vrea să ajute universitățile românești să prindă un loc pe harta lumii academice. Absolventă a Facultății de Electronică și Telecomunicatii de la Universitatea Politehnică, Cleopatra Căbuz a plecat din România în 1995, când a primit o ofertă de nerefuzat de la o mare companie americană, iar anul trecut a devenit membră în Academia Naţionale de Inginerie din Statele Unite ale Americii.
Noi reguli pentru ocuparea posturilor vacante în universități: se despart concursurile de promovare de cele de angajare, dar se elimină din incompatibilități / Marian Preda: Rămân portiţe pentru unii care vor să intre mai pe uşa laterală Concursurile pentru promovarea în carieră şi cele pentru angajarea pe posturile vacante din universităţi au fost despărţite prin două hotărâri de Guvern aprobate vineri în sedinţa Executivului, care a eliminat însă o serie de incompatibilități în privința comisiilor de concurs. Astfel, asistenţii, lectorii şi conferenţiarii universitari vor putea fi promovaţi, în limita posturilor didactice vacante aprobate anual de către senatul universității, în urma unui examen. Experții consultați de HotNews susțin că despărțirea concursurile este pozitivă, însă o problemă rămâne faptul că nu s-a precizat un procent din posturile vacante rezervat pentru „externi”. De asemenea, susțin ei, eliminarea unor incompatibilități „deschide nişte portiţe pentru unii care vor să intre în învăţământul superior mai pe uşă laterală”.
Guvernul discută un proiect de OUG privind continuarea "Programului Masă caldă în școli", un program care se defășoară de trei ani în doar 50 de școli, fără a fi extins la nivel național Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede continuarea unui program pilot mai vechi, "Masă caldă în școli", și în 2019. Acest program ar urma să se desfășoare pentru al treilea an consecutiv în doar 50 de școli, fără a fi extins la nivel național, chiar dacă până acum și-a dovedit utilitatea, fiind constatată reducerea abandonului școlar în unitățile în care a fost aplicat. Potrivit proiectului, preșcolarii și elevii din 50 de unităţi de învăţământ primesc gratuit o masă caldă sau un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 10 lei/beneficiar, inclusiv TVA. Până acum erau 7 lei pentru fiecare elev.
Profilul inginerului român căutat de marile companii. Primii vizați: absolvenții de Automatică și Calculatoare, care sunt recrutați încă din timpul facultății Peste 50 de companii cu profil tehnic din România au încercat timp de două zile să-şi recruteze viitorii angajaţi din rândurile studenţilor de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, în cadrul primul târg Poli Jobs. Firmele sunt interesate de studenţi pe care să-i pregătească în vederea angajarii.
Cum vor învăţa studenţii la Construcţii să evite o tragedie precum cea din Colectiv: laboratorul în care se simulează situații de criză majoră Peste 1000 de studenţi de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti vor învăţa într-un laborator high-tech cum să echipeze clădirile astfel încât oamenii care le folosesc să fie în siguranţă în orice moment. Laboratorul a fost inaugurat, miercuri, în cadrul Facultătii de Inginerie a Instalaţiilor. Studenţii care vor învăţa aici vor testa, simula şi în acelaşi timp vor pune în practică diferite tehnologii şi sisteme necesare funcţionării eficiente a noilor clădiri.
Studenţii de la universitatea unde e rector Tudorel Toader critică Ministerul Educaţiei, susținând că vrea să-i salveze postul actualului ministru al Justiţiei Studenţii de la Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi( LS IAŞI) au făcut o analiză juridică a deciziei Ministerului Educaţiei Naţionale de a respinge Carta Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC). Studenţii consideră că această decizie este "un atac al Guvernului asupra autonomiei academice a instituției de învățământ superior și un act disperat al lui Tudorel Toader, susținut de Rovana Plumb și de alți membri ai coaliției PSD-ALDE, de a-și conserva postul de rector al Universității „Cuza” în eventualitatea unei remanieri guvernamentale".
Universitatea de Vest din Timişoara: Sfârşitul lui 2019, termen optimist pentru evaluarea şcolilor doctorale Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara spune că noile reguli pentru evaluarea şcolilor doctorale sunt binevenite pentru reabilitarea cercetării din România. Însă Marilen Pîrtea consideră că ordinul de ministru nu este suficient pentru curăţenia din şcolile doctorale.
Noile reguli de evaluare a școlilor doctorale. Mădălin Bunoiu, director ARACIS: Universităţile sunt obligate să aibă şi să utilizeze un soft anti-plagiat / Plagiatele constatate până acum nu se iau în considerare la evaluare Toate cele 214 şcoli doctorale din România trebuie să-şi obţină acreditarea până la sfârşitul lui 2019. Noul ordin emis de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru evaluarea şcolilor doctorale arată că începând cu 15 februarie 2019 fiecare din universităţi trebuie să fie evaluată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Invăţământului Superior sau de o altă agenţie.
Școlile doctorale, evaluate din cinci în cinci ani Ministerul Educației Naționale a reglementat, prin ordin, metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat. De asemenea, prin intermediul acestui document, au fost stabilite sistemele de criterii, standarde și indicatori de performanță utilizați în acreditarea și evaluarea periodică atât a domeniilor de studii universitare de doctorat, cât și a școlilor doctorale și a instituțiilor organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD).
​Evaluare Națională 2019 Modelele de subiecte la română și matematică pentru evaluarea națională au fost publicate. Ce ar putea primi la examen absolvenții de clasa a VIII-a Ministerul Educației au publicat pe site-ul subiecte.edu.ro modele de subiecte la română și matematică, la evaluare națională 2019, după ce, în urma consultărilor cu profesorii, sindicatele și elevii s-a renunțat la introducerea testelor grilă la evaluare.
BAC 2019 Ministerul Educației a publicat modelele de subiecte la bacalaureat, la română și matematică. Consultă subiectele pentru profilurile uman și real Ministerul Educației a publicat pe site-ul subiecte.edu.ro,  modele de subiecte pentru bacalaureat 2019, la profilurile română și matematică, după ce în cursul zilei de vineri s-a decis renunțarea la testele grilă pentru BAC 2019.
Consultări la Ministerul Educației. Surse: Introducerea testelor grilă la Bacalaureat și Evaluare Națională se amână cu un an / Rovana Plumb va prezenta decizia în privința subiectelor Reprezentanții sindicatelor, părinților și elevilor nu susțin introducerea testelor grilă la Bacalaureat și Evaluare Națională 2019.  Aceștia au la această oră o întâlnire cu ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb, care a decis retragerea de pe site-ul ministerului a modelor de subiecte la matematică și română, anunțând consultări cu toate părțile implicate. Plumb a susținut că astăzi va anunța decizia în privința felului în care vor fi concepute subiectele la BAC 2019 și Evaluare națională.UPDATE: Surse participante la discuțiile de la Ministerul Educației au declarat pentru HotNews că introducerea testeleor grilă la Bacalaureat și Evaluare Națională se amână cu un an.
Universitatea Al I. Cuza din Iaşi nu renunţă la noile criterii din Cartă privind revocarea rectorului: „Așa prevede legea educației” / Ce spune șeful Senatului Universității despre  Tudorel Toader După ce Ministerul Educaţiei i-a respins noua cartă universitară, Senatul Universității Al I. Cuza din Iaşi (UAIC) nu renunţă la introducerea unor criterii pentru revocarea rectorului. Ovidiu Gabriel Iancu, preşedintele Senatului Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi, a declarat pentru Hotnews.ro că legea educaţiei naționale îi obligă să prevadă criteriile de revocare pentru toate funcţiile de conducere, inclusiv pentru cea de rector.
Ministerul Educației a respins noua Cartă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași al cărei rector suspendat este Tudorel Toader. MEN invocă mai multe „nereguli”, între care „o chestiune legată de demiterea rectorului” Ministerul Educației a respins carta Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, în care se spune că rectorul poate fi demis dacă afectează imaginea instituţiei. Ministerul susţine că documentul avea mai multe nereguli, printre care elemente contrare Codului de etică şi deontologie profesională. Rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi este Tudorel Toader, în prezent suspendat în condițiile în care ocupă portofoliul de la ministerul Justiției.
Reacţie dură a lui Daniel Funeriu faţă de introducerea testelor grilă la examenele naţionale. "Rovane, veorici și alți pixeli intelectuali, stați în cavernele voastre!" Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a reacţionat dur într-o postare pe Facebook cu privire la schimbarea examenelor naţionale. El vorbeşte despre reforma bacalaureatului, începută în perioada când era ministru, reformă care a adus pierderi universităţilor particulare pe care le numeşte "dughene academice care au corupt mințile tinerilor noștri".
Rovana Plumb, ministrul interimar al Educaţiei: Vineri, la ora 14:00, voi comunica decizia privind Bacalaureatul și Evaluarea Națională 2019. Am cerut o consultare pe tema testelor grilă și de aceea am retras de pe site modelele de subiecte  Ministerul Educaţiei anunţă, mâine, la ora 14:00, decizia pe care o va lua cu privire la testele grilă la examenele naţionale de anul viitor. Rovana Plumb, ministrul interminar al Educaţiei, a declarat pentru HotNews.ro că a decis retragerea de pe site a modelelor de subiecte pentru Bacalaureat și Evaluare națională 2018 și a cerut consultarea elevilor, părinţilor şi profesorilor, care va avea loc în prima parte a zilei de mâine.
​SONDAJ E bine sau nu să fie teste grilă la Bac și evaluarea națională? Autoritățile din educație au anunțat miercuri introducerea unor teste-grilă la română și matematică, la Bacalaureat și evaluarea națională, doar ca joi să revină asupra anunțului. După reacții vehemente față de această inițiativă, lipsită de dezbatere publică, reprezentanți ai ministerului spun că modelele de subiecte au fost publicate din greșeală și de aceea au fost retrase. Detalii aiciDincolo de această dispută, ce crezi: e bine sau nu să fie teste grilă la Bac și evaluarea națională? Participă la sondajul HotNews.ro

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version