EDUCATIE
Mircea Dumitru: Ideea că am returnat 900 de locuri pentru că nu am fost capabili să le redistribuim e o invitație din partea ministrului Educației să încălcăm legea / Valentin Popa: În baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legală  UPDATE Ping-pong cu acuzații între Ministerul Educației și Universitatea din București, în scandalul locurilor finanțate de stat la facultate. Ministerul răspunde acuzațiilor lansate de rectorul Mircea Dumitru și arată că nu este ilegală transformarea locurilor de la taxă la buget, în timpul anului universitar, după cum prevede Legea Educației la articolul 205: „(9) Statutul de student cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul universitar." Comunicarea Ministerului vine la câteva ore după ce rectorul Universității din București a declarat că este ilegal ca o universitate să transfere locurile rămase libere la buget către studenții aflați pe locurile cu taxă.
Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Realocarea cifrelor către universități după admiterea din septembrie este neserioasă. Candidații vor să știe pe ce locuri dau admitere înainte de examen Remus Pricopie, rectorul SNSPA, califică drept neserioasă decizia ministrului Educației de a face realocări ale cifrelor de școlarizare după admiterea din septembrie, “pentru simplul motiv că un candidat dorește să știe pe ce locuri candidează înainte de examenul de admitere”. “În lipsa unui răspuns din partea Ministerului / Guvernului, trebuie să ne alăturăm demersului Universității din Bucureşti de a ataca în instanță această decizie irațională a ministrului Popa”, susține fostul ministru Pricopie.
Funeriu le propune universităților să semneze un “Decalog” prin care să-și afirme toleranța zero la plagiat, incompatibilități și hărțuire sexuală Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu le propune universităților un decalog, a cărui respectare să aducă încrederea în instituțiile de învățământ superior măcinate astăzi de lupte pe mize financiare. Toleranţă zero la plagiat, reintroducerea incompatibilităților funcție politică executivă-funcție de conducere universitară, campanie împotriva “prădătorilor” sexuali din universități - sunt primele obiective propuse de Funeriu.
Ministrul Educației: Repartizarea locurilor bugetate ”este preliminara și va fi corectată într-o mică măsură la licență, mai mare la master și relativ considerabilă la doctorat, dar după ce vom vedea admiterea din acest an Ministrul Educației, Valentin Popa, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă că repartizarea locurilor bugetate ”este preliminară și că va fi corectată intr-o mică măsură la licență, mai mare la master și relativ considerabilă la doctorat, dar după ce vom vedea admiterea din acest an”, pentru că ”nu știm câți absolvenți de liceu vor lua bacul, câți vor ramâne în țară”. Potrivit acestuia, există premiza de a suplimenta numărul de locuri la doctorat cu aproximativ 10 la sută, în toamna, după admitere, ”pentru că uzual, universitățile solicită transformări”. De asemenea, acesta a semnalat că există o ”activitate managerială deficitară în anumite universități”, respectiv ”o discrepanță majoră între numărul de studenți înmatriculați și numărul de locuri bugetate alocate în ultimii trei ani”, dând ca exemplu Universitatea București.
Inspectorul școlar din Argeș: Nu am pârghie în cazul fetiței de 3 ani pusă să se dea peste cap în fața premierului. Copilul meu a participat anii trecuți și am fost mândru / Am avut onoarea ca un prim-ministru să asiste la paradă Fetița de 3 ani care a fost pusă de profesoară să facă o tumbă, pe ciment, în fața premierului Dăncilă face parte dintr-un club sportiv privat, “eventual afiliat la federația română de gimnastică”, a declarat pentru HotNews.ro inspectorul școlar general din Argeș. “Dacă aș avea o pârghie… cred că ar fi cumva cercetată disciplinar”, a afirmat Tudosoiu Dumitru, care a precizat în repetate rânduri că presa politizează evenimentul. Oficialul a explicat că Simfonia lalelelor se organizează de 41 de ani, de către Primărie în parteneriar cu Inspectoratul școlar și că anul acesta a primit pentru prima dată sesizări din partea părinților. “Copilul meu a participat, nu anul acesta, pentru că a fost ușor răcit, ci anul trecut, fiind clasă pregătitoare, și acum 2 ani, fiind grupa mare de grădiniță. Copilul meu a participat și eu m-am simțit tare mândru sa îl văd că are flori în mână și că este frumos îmbrăcat” - a declarat pentru HotNews.ro inspectorul școlar general din Argeș.
Cine și cu ce a greșit în afacerea locuri în universități? Trei răspunsuri de la președintele rectorilor, un fost ministru și liderul studenților / Plus: Alocările vor fi modificate Distribuirea locurilor bugetate de la stat către universități va fi modificată, a declarat pentru HotNews.ro președintele Consiliului Rectorilor. Sorin Cîmpeanu a detaliat trei modalități de schimbare a alocărilor și a adăugat că aceste corecții “se pot face absolut oricând”, “în măsura în care există dialog”. Cine și ce a greșit în scandalul tăierii de locuri finanțate de stat în doar 5 universități dintr-un total de 56, pe toate ciclurile de studii? Ministrul “justifică alocări proaste, din pix, pe baza unor raționamente juste, de tipul ‘dăm bani la domeniile tehnice şi medicină, luând de la producătorii de vorbe’”, a avertizat Daniel Funeriu, fost ministru al Educației. Liderul studenților de la ANOSR acuză și “ipocrizia” rectorilor care “blamează Ministerul, dar care au avut funcții de conducere în Minister” și nu au ierarhizat studiile doctorale pentru ca astăzi să vedem pe ce se duc banii.  Vezi în articol cum se pot modifica cifrele, cine sunt vinovații și care sunt repercusiunile văzute de studenți
Ioan-Aurel Pop: Senatul Universităţii Babeş-Bolyai nu a acceptat demisia mea; dacă mi se va cere sa rămân, voi delega puterea Istoricul clujean Ioan-Aurel Pop a declarat, sâmbătă, că Senatul Universităţii Babeş-Bolyai a discutat situaţia creată în urma câştigării preşedinţiei Academiei Române şi că s-a făcut propunerea ca pentru păstrarea continuităţii să fie refuzată ideea demisiei sale din funcţia de rector al unităţii de învăţământ. Pop a anunţat că o decizie va fi luată în şedinţa de marţi a Senatului UBB şi a făcut precizarea că nu există incompatibilitate între cele doua funcţii.Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, pe lista colaboratorilor Direcției Securității StatuluiIoan Aurel Pop este noul președinte al Academiei Române: în 2012, s-a delimitat de verdictul de plagiat dat de colegii din CNATDCU lui Ponta
Studenții vor beneficia de gratuitate pe transportul feroviar intern, indiferent de vârstă / În câte tranșe se plătesc drepturile salariale câștigate de profesori în instanțe Studenţii vor beneficia de gratuitate pe transportul feroviar intern, indiferent de vârstă. Legea care prevede aceste facilități a fost promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis, scrie Agerpres. Actul normativ mai stabiliește și tranșele pentru plata drepturilor salariale câștigate de profesori în instanțe.
Universitatea “Petru Maior” din Tîrgu Mureș fuzionează cu Universitatea de Medicină: Principiul o universitate într-un oraș este internațional, ne poziționează într-o categorie de universități cu relevanță Universitatea “Petru Maior” din Tîrgu Mureș va intra în componența Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș. Senatele celor două instituții au decis pe 18 aprilie să fuzioneze, prin absorbție. “Principiul o universitate într-un oraș este un principiu internațional. Există un număr însemnat de exemple în Franța, Ungaria, Germania”, a declarat pentru HotNews.ro rectorul Universității “Petru Maior”. Decizia este contestată, însă, de UDMR, care susține că este "o încercare de a diminua rolul şi calitatea actului educaţional maghiar din România".
Curtea Constituțională admite sesizările privind ordonanţa referitoare la Editura Didactică şi Pedagogică (surse) Curtea Constituţională a admis joi sesizările de neconstituţionalitate formulate de PNL, USR, PMP şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale privind Legea care prevede transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acţiuni cu scopul de a edita manuale școlare la cererea Ministerului Educației, relateaza Agerpres, citând surse din CCR.
Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2018: Lotul României a obținut două medalii de aur și o medalie de argint. Vezi subiectele de la olimpiadă Lotul feminin de matematică al României a obținut două medalii de aur și o medalie de argint la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete. Medaliile de aur au fost câștigate de Alexandra Timofte, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, și de Lenca Iarina Cuturela, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, iar medalia de argint a fost revendicată de Amina Abu Shanab de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti. Descarcă din articol subiectele de la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2018
Patru universități, în grevă japoneză după reducerea de locuri bugetate: și studenții de la Iași și Cluj cer reanalizarea locurilor Studenții Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași au anunțat că au intrat în grevă japoneză, timp de două zile, şi îi cer Ministerului Educaţiei să analizeze din nou distribuirea locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019. Anterior, aceeași formă de protest a fost anunțată de studenţii Universităţii de Vest din Timişoara, de conducerea Universităţii din Bucureşti și de studenții de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Universitatea București intră în grevă japoneză ca urmare a reducerii numărului de locuri bugetate și cere Ministerului Educației să revină la cifra de școlarizare aferentă anului universitar anterior Senatul Universităţii din Bucureşti solicită Ministerului Educaţiei Naţionale anularea imediată a repartizării locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 şi revenirea la cifra de şcolarizare aferentă anului universitar anterior, până la elaborarea şi implementarea unor criterii juste şi transparente. De asemenea, Universitatea a anunțat că va intra de joi în grevă japoneză.
De ce nu vor copiii să meargă la școală? Ignorăm mintea generației digitale, le livrăm manuale printate, ritm rigid de învățare și profesori care își predau apatia - Mircea Miclea Elevii sunt tot mai dezinteresați de școală, pe măsură ce școala insistă să ignore mintea generației lor digitale. Copilul din așa-numita App Generation “are o preferință pentru învățare pe conținuturi multimedia”, “vrea ca din 2 click-uri să ajungă la informație”, “să își personalizeze ritmul”, avertizează Mircea Miclea. Ce îi oferă, în schimb, școala? Manuale print, curriculum rigid și mulți profesori care le predau lecțiile cu apatie. Citește în articol ce ne spune știința despre performanță, abilități, drumul de la novice la expert și care sunt motivele pentru care masteratul didactic care trebuie să îi pregătească pe profesori este amânat de 7 ani.
Studenţii Universităţii de Vest din Timişoara, în grevă japoneză faţă de reducerea locurilor bugetate Studenţii Universităţii de Vest din Timişoara au intrat în grevă japoneză, protestând, astfel, faţă de decizia Ministerului Educaţiei Naţionale de a reduce considerabil numărul locurilor bugetate în universităţile de elită, fapt ce va duce la ”diminuarea bugetului alocat procesului educaţional şi serviciilor dedicate studenţilor”, relatează News.ro.
Ministerul Cercetării, după gafa cu perpetuum mobile: Aceasta a fost o interpretare personală a celui care a redactat comunicatul Comunicatul în care Ministerul Cercetării vorbea despre un perpetuum mobile “s-a dorit a fi un articol despre cercetarea românească”, însă menționarea dispozitivului “care generează energie la nesfârșit fără a primi vreo intervenție din exterior” - “a fost o interpretare personală a celui care a redactat comunicatul”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Ministerului.
FOTO Protest în fața Ministerului Educației, împotriva modului în care au fost distribuite locurile bugetate în universități Aproximativ 30 de studenți și de profesori au protestat marți, 17 aprilie, în fața Ministerului Educației, față de modalitatea prin care autoritatea a împărțit locurile bugetate în universități. Ministrul “nu și-a fundamentat în niciun fel, concret, cu calcule matematice, modul în care a împărțit aceste locuri. A fost pur și simplu din pixul ministrului”, a declarat Marius Diaconescu, conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București.
Ministrul Educației, Valentin Popa: Nu este adevărat că am repartizat locurile în universități pe criterii politice. În știintele socio-umane, avem cel mai mare procent de absolvenți din Europa Valentin Popa, ministrul Educației, a anunțat astăzi, într-o declarație de presă, că nu a repartizat locurile în universități pe criterii politice și că nici nu a transformat locurile de la universitățile mari către cele mici. "În domeniul știintelor socio-umane, avem cel mai mare procent de absolvenți din Europa, trend care din păcate s-a menținut până astăzi", a declarat Popa. "Astăzi, IT-ul, agricultura, domeniul auto nu au suficienți absolvenți de studii superioare. Angajatorii se plâng continuu că sunt nevoiți să angajeze studenți chiar până din anul 2. (...) Este necesar să creștem numărul de absolvenți pentru aceste domenii care reprezintă motoarele de creșteri ale economiei românești", a afirmat ministrul Educației.
Universităţile de Medicină salută creşterea cifrei de şcolarizare pentru instituţiile de învăţământ superior medical Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România salută iniţiativa Ministerului Educaţiei de a corela oferta educaţională cu piaţa muncii, prin creşterea cifrei de şcolarizare pentru instituţiile de învăţământ superior medical. “Apreciem că această primă decizie a Ministerului Educaţiei Naţionale reprezintă un pas important în ceea ce priveşte prioritizarea sistemului sanitar“, se arată într-un comunicat al UMF "Carol Davila", citat de Agerpres.
Gafă la Ministerul Cercetării, care a lăudat invenția românească perpetuum mobile. Cercetătorii: acestea sunt imposibilități fizice Ministerul Cercetării a retras de pe site un comunicat în care vorbea oficial despre existența unui perpetuum mobile “care generează energie la nesfârșit fără a primi vreo intervenție din exterior”. Informația s-a viralizat rapid în rândul comunității științifice. “Se știe că nu există niciun fel de perpetuum mobile. Legile termodinamicii spun clar că nu poți produce energie din nimic”, a declarat pentru HotNews.ro Octavian Micu, cercetător la Institutul de Știinte Spațiale. “Cred că suntem și singura țară care se laudă cu premiile de la Geneva”, care în lumea cercetătorilor nu este văzută ca o competiție științifică“, a precizat acesta.

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version