DOSARE DE FISCALITATE
Ramona Chitu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Transferul de afacere - implicatii fiscale si contabile

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Preluarea unei afaceri existente prin achizitia tuturor elementelor sale (active, datorii, contracte, angajati) este o operatiune din ce in ce mai uzitata de catre antreprenori. De multe ori insa, in cadrul acestor tranzactii, atentia este preponderent indreptata spre aspectele de business, neglijandu-se alte posibile implicatii ulterioare, distorsionand astfel efectele dorite.
Alexandru Manucu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

BREXIT si cateva posibile consecinte fiscale

de Alexandru Manucu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Una dintre cele mai importante implicatii fiscale ale BREXIT-ului poate fi reprezentata de impactul asupra impozitului pe veniturile obtinute de rezidentii britanici din Romania. In absenta unor date certe cu privire la arhitectura viitorului acord dintre Regatul Unit si UE, o analiza simplista indica faptul ca nivelul impovarator al taxelor si impozitelor post-BREXIT i-ar putea tine pe investitorii britanici foarte departe de Romania.
Alin Chitu & Cornel Popa
Foto: Hotnews
Dosare Juridice

VIDEO INTERVIU Alin Chitu, Tax Partner si Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea&Asociatii: Referitor la Brexit, deja ne-am inscris intr-un scenariu din care toate lumea pare sa piarda

de Smile Media
Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea&Asociatii Tax si Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea&Asociatii au explicat in cadrul unui interviu acordat Hotnews.ro care sunt consecintele fiscale si comerciale ale Brexitului, ce posibilitati are Romania pentru a atrage investitii straine si cum vor fi afectati cei aproximativ 200.000 de romani care muncesc pe teritoriul Marii Britanii, dar si despre efectul indirect al politicilor Uniunii Europene.
Cornel Popa - Partener al Tuca Zbarcea si Asociatii
Foto: Hotnews
Dosare Juridice

Ce inseamna ISDS, ca mecanism de solutionare a disputelor dintre investitori si statul gazda al investitiilor? Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii, a discutat online cu cititorii

de Smile Media
Istoricul ISDS, argumentele pro si contra utilizarii acestui mecanism ori functionarea efectiva a ISDS (constituirea tribunalelor arbitrale, procedurile urmate, cai de atac etc.) sunt principalele puncte de interes atunci cand ne referim la ISDS ca mecanism de solutionare a disputelor. O analiza atenta se impune si din perspectiva utilitatii ISDS pentru investitori si statele gazda, precum si in ceea ce priveste utilizarea ISDS de catre statele Uniunii Europene. Aceste teme vor fi abordate de catre avocatul Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii, specialist in arbitraje domestice si internationale. El a discutat online cu cititorii HotNews.
  • Intalnirea s-a incheiat
  • Intrati in articol pentru a citi raspunsurile 
Alin Chitu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Romania lucrului bine facut inseamna si o reforma in domeniul fiscal

de Alin Chitu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Asa cum era de asteptat, odata cu incheierea alegerilor si apropierea sfarsitului de an (cand expira o parte a clauzelor de stabilitate fiscala din contractele de concesiune) revine pe tapet discutia despre redevente. Se pare ca actualul executiv lucreaza deja la un proiect privind impozitarea hidrocarburilor si e de dorit ca acesta sa fie unul fundamentat, care sa asigure premise stabile (a se citi ca nu va suferi modificari dupa ce va fi implementat) pentru dezvoltare. In acest sens, proiectul ar trebui asumat de catre presedinte si, eventual, de opozitie iar reglementarea prin Ordonanta de Urgenta ar trebui sa nu fie o optiune.
Izabela Badarau
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Controalele fiscale in comertul electronic

de Izabela BĂDĂRAU, Tax Senior Consultant Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Schimbările aduse de era digitală se regăsesc în felul în care sunt privite locurile de muncă, salariile, relațiile de business, în modul în care sistemul de producție este integrat cu cel financiar, de marketing etc. De la cumpărăturile făcute de acasă, până la închiderea magazinelor tradiționale pentru a trece în mediul online, comerțul electronic influențează fiecare decizie de business, atât la nivel de management, cât și în rândul cumpărătorilor.
Alexandru Manucu_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare juridice

Erata fiscala

de Alexandru Manucu, Tax Senior Consultant Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dupa 10 ani de la publicarea Codului Fiscal, perioada in care o serie de ordonante de urgenta au inghesuit peste 400 de articole individuale in 298 de pozitii, transformand legislatia fiscala intr-o provocare inclusiv pentru profesionistii in domeniu (inspectori si consultanti deopotriva), promisiunile guvernantilor s-au concretizat intr-o initiativa general apreciata, si anume publicarea pe site-ul Ministerului de Finante a unui proiect de rescriere a Codului Fiscal. La aceeasi data a fost supusa opiniei publice si varianta rescrisa a Codului de Procedura Fiscala, ca un raspuns adresat solicitarilor venite din partea mediului de afaceri.
Alexandru Cristea_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Hotnews
Dosare Juridice

Procedura esalonarii la plata a obligatiilor fiscale

de Alexandru Cristea, Tax Partner Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Aparuta ca un balon de oxigen in contextul crizei financiare, masura esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, instituita prin OG nr. 29/2011 a putut avea o aplicare practica limitata, conditionata de profilul societatilor cu dificultati financiare, activele acestora si resursele pentru redresarea activitatii.  Bineinteles, aceasta masura trebuie pusa in contextul asigurarii securitatii veniturilor la bugetul de stat, context in care statul trebuia sa joace rolul unui creditor prudent iar abuzul de aceste facilitati sa fie cat mai greu de atins. Accesul limitativ la masura esalonarii la plata trebuie considerat normal, totusi sunt anumite aspecte importante unde imbunatatirea cadrului legislativ este vitala pentru flexibilizarea procedurii.
Alin Chitu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Sistemul de impozitare: Nimic nou pe frontul de vest

de Alin Chitu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Acest titlu ar defini si inutilitatea demersurilor efectuate de mediul de afaceri si consultanti in discutiile cu Ministerul de Finante cu privire la impozitul pe proprietati speciale. In ciuda semnalarii efectelor negative pe care acest impozit le are (mai ales din perspectiva suportabilitatii si a competitivitatii Romaniei ca destinatie de investitii), se pare ca pozitia creditorilor internationali a fost mai puternica in discutiile cu guvernantii. Astfel, cota de impunere ramane aceeasi (1,5%) iar baza ramane, de asemenea, neschimbata.
Alin Chitu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Varianta autohtona a scutirii impozitului reinvestit

de Alin Chitu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Profitand de vacanta de 1 mai (oficializata in anul 1889 drept ziua internationala a muncii in cadrul unui congres al Internationalei Socialiste in cinstea protestelor sindicale din SUA, dar care, in mod ironic, nu este sarbatorita oficial in SUA), capitalistii ce detin intreprinderi autohtone ar putea fi tentati sa isi reanalizeze planurile de investitii.
Alexandru Manucu_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice​

Se justifica aplicarea impozitului cu retinere la sursa pe veniturile nerezidentilor in Romania?

de Alexandru Manucu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Impozitarea veniturilor nerezidentilor prin retinere la sursa pare a nu se mai justifica, fie si numai pentru faptul ca traducerea tratatelor care reglementeaza mecanismul de impozitare este una deficitara, aspect confirmat, de altfel, si de jurisprudenta interna. Traducerile defectuoase preluate in forma conventiilor semnate de Romania au condus la o paradigma fiscala, complet ignorata pana de curand.
Alin Chitu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Anticipari de politici fiscale pentru perioada urmatoare

de Alin CHITU Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
In timp ce 2014 nu ar trebui sa mai aduca modificari substantiale in sensul cresterii sarcinii fiscale datorate de populatie, ar exista o fereastra pentru anumite inovatii in anul 2015 si apoi in anii electorali 2017, 2014 si 2016. Totusi, schimbarea politica recenta de la varful ministerului de finante (preluarea portofoliului de catre o tehnocrata cu studii de economie efectuate in cadrul Universitatii Harvard) ar crea premisele teoretice pentru anumite modificari, cum ar fi cota unica. Cu toate acestea, esalonul imediat inferior din structura Ministerului de Finante (format din secretari de stat pe politici fiscale, presedintele ANAF etc) a ramas acelasi. Experienta de munca din institutiile de invatamant straine probabil nu a asigurat o intelegere de substanta a sistemului fiscal romanesc si, prin urmare, noul ministru ar putea intampina probleme in a se impune in fata esaloanelor inferioare din cadrul ministerului pe care il conduce.
Alexandru Manucu_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Scutirea pentru profitul reinvestit in Romania. Exemplul Estoniei

de Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Cu toate că atenția opiniei publice s-a concentrat în ultima perioadă asupra modificărilor legislative de natură a îngreuna sarcina fiscală a contribuabilului, există și amendamente care, implementate corect, sunt în avantajul acestuia. Asemenea amendamente, rezultate în urma dialogului cu reprezentanții sectorului privat, reflectă o deschidere destul de mare din partea legislativului de a introduce facilități fiscale cu efecte pozitive atât la nivelul mediului de afaceri, cât și al încasărilor bugetare. Printre acestea se numără prevederile care favorizează înființarea de companii de tip holding, precum și introducerea posibilității de reportare (7 ani) a dreptului de deducere, din impozitul pe profit, pentru sumele aferente sponsorizărilor, în cazul contribuabililor care înregistrează pierdere fiscală în anul efectuării sponsorizării.
Alin Chitu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Taxa pe constructii speciale si nevoia de reasezare in zona de suportabilitate economica

de Alin Chitu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Taxa pe constructii speciale afecteaza un numar mare de sectoare si industrii, precum agricultura, telecomunicatiile si, probabil cel mai afectat dintre domenii avand in vedere valoarea investitiilor afectata de impozitare, cel energetic. Despre taxa pe constructii speciale, aceasta noua sarcina fiscala, s-a scris si s-a dezbatut destul de mult incepand din luna noiembrie a anului trecut, cand a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 102/2013 (OUG 102/2013). Contextul economic si asteptarile mediului de afaceri cereau adoptarea unor masuri pentru cresterea atractivitatii economiei romanesti, cum ar fi legislatia de tip holding, reglementata prin noul act normativ.
Ramona Moisa_Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

Holding-urile, premisa pentru stimularea investitiilor in Romania?

de Ramona Moisa Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Intr-un moment in care mediul de afaceri se astepta la schimbari de anvergura in domeniul legislatiei fiscale prin republicarea Codului Fiscal, autoritatile s-au limitat la emiterea unei ordonante de urgenta cu modificari punctuale, aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2014  (Ordonanta de Urgenta nr. 102/2013).
Serban Paslaru
Foto: HotNews.ro
Dosare Juridice

VIDEO Serban Paslaru, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii: Lipsa specialistilor este principalul motiv pentru care, pana in prezent, nu avem in Romania o poveste de succes in materie de parteneriat public privat

de Smile Media
Ar trebui imbunatatita capacitatea si capabilitatile institutionale de intelegere a acestui tip de proiect, de pregatire si de implementare, pentru ca PPP este un concept complex, presupune un model economico-financiar, tehnic si juridic complex. Este important sa existe in cadrul autoritatilor acei specialisti care sa poata sa contribuie la pregatirea si implementarea propriu-zisa a unui astfel de proiect. Din pacate, la noi experienta a aratat ca de foarte multe ori astfel de resurse interne lipsesc" a declarat Serban Paslaru, avocat asociat in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, specialist in parteneriat public privat si concesiuni, intr-un interviu realizat in studioul HotNews.ro.
  • Vezi in articol interviul din studioul HotNews.ro
Alexandru Cristea in studioul HotNews.ro
Foto: Hotnews
Dosare Juridice

VIDEO Alexandru Cristea, consultant fiscal Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax: Contribuabilii au o serie intreaga de proceduri si drepturi in a contracara atitudinea inspectorilor fiscali sau a schimba deznodamnatul unui raport de inspectie fiscala

de Smile Media
"Contribuabilii au o serie intreaga de proceduri si drepturi in a contracara atitudinea unor inspectori fiscali sau a schimba deznodamnatul unui raport de inspectie fiscala. Inspectorii nu pot face verificari departe de contribuabil si nu se pot intoarce direct cu un raport de inspectie fiscala. Sunt pasi procedurali importanti, iar inspectorul fiscal trebuie sa vina cu un draft de raport fiscal care sa fie discutat la modul oficial, o discutie finala in care contribuabilul isi poate exprima un punct de vedere scris. Toate aceste lucruri vor fi consemnate si vor influenta derularea cazului pe viitor" a declarat Alexandru Cristea, Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax in cadrul unui interviu in studioul HotNews.ro.
Izabela Badarau_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Hotnews
Dosare de Fiscalitate

Impactul la nivel macro si microeconomic al masurii de reducere a TVA la paine

de Izabela Badarau Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dupa indelungate discutii mediatice activate la inceputul primaverii, cota redusa de 9% la paine si alte produse de panificatie, precum si la materia prima aferenta a intrat in vigoare de la 1 septembrie. Este adevarat ca reducerea TVA la paine pe tot lantul de productie va avea un anumit impact social pozitiv, cata vreme se va traduce in scaderi de preturi pentru cumparatorii finali. Fiind totusi vorba de o modificare de nisa, cu o sfera destul de restransa de aplicare, si anume asupra unor bunuri comune si pentru care cererea este inelastica, amploarea efectelor reale in economie va fi probabil mai redusa decat amploarea dezbaterilor pe aceasta tema.
Alin Chitu_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Hotnews
Dosare de Fiscalitate

Miza relaxarii fiscale in Romania: ce este, de fapt, legislatia de tip holding si de ce ar trebui implementata?

de Alin Chitu, Tax Partner Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Pe fondul crizei sistemului bancar din Cipru, credibilitatea intr-un sistem care vreme de ani buni a reusit sa atraga atentia pana si celor mai putin avizati este astazi zguduita. Cipru a reprezentat o optiune care parea la indemana oricui. Jurisdictie insorita si prietenoasa, iata argumente suficiente sa puna in umbra prezenta Ciprului pe listele cu jurisdictii aflate sub supravegherea unor autoritati fiscale din alte state. Doar ca prietenia intre autoritatile cipriote si contribuabilii de pretutindeni a ajuns astazi intr-un moment de cotitura.
Dosare de Fiscalitate

Taxarea in sectorul energiei - de la macro la micro - perspectivele anului 2013

de Alexandru Cristea Tuca Zbarcea & Asociatii
Incepand cu 1 februarie 2013, toate activitatile extractive, inclusiv extractia petrolului, dar mai putin cea a gazului natural, sunt impozitate cu un procent de 0,5% aplicat la veniturile obtinute de operatorii din aceste industrii. De asemenea, operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale sunt supraimpozitati cu 60% din veniturile suplimentare obtinute ca urmare cresterii preturilor gazelor naturale, ca efect al dereglementarii pietei. Separat, operatorii de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale vor plati un impozit de 0,1 lei/MWh pentru transport si 0,75 lei/MWh pentru distributie. Fondurile estimate de Guvern a fi obtinute cumulativ din aplicarea celor trei masuri fiscale depasesc doar in 2013 valoarea de 600 milioane lei.
Dosare de Fiscalitate

Impozitul de 3% pe veniturile microintreprinderilor, de la optional la obligatoriu

de Ramona Moisa Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Printre modificarile aduse Codului Fiscal incepand cu 1 februarie 2013 se numara si cele privind conditiile de aplicare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Astfel, daca pana acum acest sistem de impozitare era un sistem optional, microintreprinderile putand alege sa plateasca un impozit de 3% pe venit, in locul celui de 16% pe profit pe care il platesc toate companiile, incepand cu data de 1 februarie 2013 acest sistem de impozitare va fi obligatoriu pentru toate societatile cu capital privat.
Dosare de Fiscalitate

Introducerea unui sistem de impozitare forfetar in Romania

de Alin Chitu Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Impozitul forfetar reprezinta o prelevare baneasca obligatorie si definitiva, efectuata de catre stat, din veniturile obtinute de persoanele fizice si/sau juridice, in vederea acoperirii cheltuielilor publice efectuate de catre stat. Chiar daca acest sistem a fost adoptat si in alte state ale lumii, printre care Polonia, Franta si Spania, temerea care inca se mentine in mediul fiscal este, pe de o parte, sarcina fiscala suplimentara pentru micii intreprinzatori, si pe de alta parte, diminuarea expansiunii economice care ar putea fi realizata prin investitiile marilor contribuabili in economie, care ar putea fi descurajati prin introducerea unui bir suplimentar.
Alexandru Cristea-Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Dosare Juridice

VIDEO Noi modificari ale legislatiei fiscale. Alexandru Cristea, Tuca Zbarcea & Asociatii Tax: Normele aduc clarificarile necesare, insa nu suficiente in anumite situatii. Inca mai asteptam pe anumite puncte de detaliu opiniile sau clarificarile Ministerului de Finante in acest sens

de Smile Media Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Marți, 13 Nov 2012 Dosare Juridice - T.V.A
Mecanismul de TVA la incasare a ajuns acum la un nou episod. Recent, au fost publicate normele metodologice care stabilesc detaliile de aplicare. "Cu siguranta ca in cazul oricarei schimbari la momentul acesta exista o reticenta a companiilor direct vizate de acest sistem cu privire la implementarea sistemului; si in mare masura pe buna dreptate pentru ca acest sistem va aduce, sa spunem, la un efort administrativ mai mare, declaratiile fiscale vor fi mai complexe. Vor trebui surprinse mai multe date si avute in vedere mai multe informatii pentru constituirea acestor declaratii fiscale. (...) Normele aduc clarificarile necesare, insa nu suficiente in anumite situatii. Inca mai asteptam pe anumite puncte de detaliu opiniile sau clarificarile Ministerului de Finante in acest sens", a declarat intr-un interviu Alexandru Cristea,Tax Partner - Țuca Zbarcea & Asociatii Tax.
Dosare de Fiscalitate

Efectele majorarii plafonului TVA la 220.000 lei asupra firmelor

de Alexandru Cristea Tuca Zbarcea & Asociatii
In principiu, majorarea plafonului de scutire aplicabil intreprinderilor mici la 220.000 RON ar trebui sa aduca efecte benefice companiilor aflate sub incidenta acestui regim (a caror cifra de afaceri anuala este sub plafon), consumatorilor finali, precum si aparatului administratiei fiscale gestionat de ANAF.
Dosare Juridice

Modificarea Codului Fiscal - o necesitate?

de Alin Chitu Tuca Zbarcea & Asociatii
Contrar prevederii exprese din Codul Fiscal (celebrul art. 4 pe care legiuitorul ar trebui sa-l elimine pe motiv de inaplicabilitate) conform careia orice modificari si completari se implementeaza prin lege cu sase luni inainte de data intrarii in vigoare a acestora, Codul Fiscal va suferi noi modificari incepand cu 1 iulie.
Gabriel Sincu si Ioana Gheorghe, firma de consultanta Mazars
Foto: Mazars
Dosare de Fiscalitate

Preturile de transfer: care sunt riscurile si cum pot fi prevenite? Consultantii Gabriel Sincu si Ioana Gheorghe, de la firma Mazars, au discutat online cu cititorii

de Departament Proiecte Speciale HotNews.ro
De la publicarea in 2008 a prevederilor privind continutul dosarului preturilor de transfer, fiscul din Romania a inceput sa-si indrepte atentia asupra tranzactiilor intra-grup desfasurate de entitatile romanesti cu persoane afiliate nerezidente. Care sunt riscurile si cum pot fi prevenite? Consultantii Gabriel Sincu si Ioana Gheorghe, de la firma Mazars, au discutat online cu cititorii.​
  • Intrati in articol pentru a citi raspunsurile invitatilor

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by