Intr-un moment in care mediul de afaceri se astepta la schimbari de anvergura in domeniul legislatiei fiscale prin republicarea Codului Fiscal, autoritatile s-au limitat la emiterea unei ordonante de urgenta cu modificari punctuale, aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2014 (Ordonanta de Urgenta nr. 102/2013).

Ramona Moisa_Tuca Zbarcea & AsociatiiFoto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax

Ordonanta contine o serie de prevederi anuntate in ultima perioada, cum ar fi introducerea impozitului pe constructiile speciale, precum si cresterea nivelului accizelor si a redeventelor miniere.

Pe langa aceste masuri, menite sa asigure obiectivul stabilit prin programul de guvernare si anume acela de crestere a veniturilor bugetare, au fost introduse si unele masuri favorabile pentru mediul de afaceri, menite sa sustina cresterea economica si sa stimuleze investitiile. Printre acestea se numara posibilitatea contribuabililor de a alege anul fiscal in functie de cel contabil, care poate fi diferit de anul calendaristic, precum si posibilitatea contribuabililor care efectueaza sponsorizari si inregistreaza pierderi fiscale in anul efectuarii sponsorizarilor de a reporta pe o perioada de 7 ani, in scopul deducerii din impozitul pe profit, sumele aferente sponsorizarilor efectuate. De departe cea mai importanta dintre noile modificari se refera la introducerea de prevederi fiscale favorabile pentru societatile tip holding, asupra carora ne vom apleca in cele ce urmeaza.

Astfel, de la 1 ianuarie 2014 vor fi neimpozabile dividendele incasate de societatile holding, castigurile de capital obtinute de societatile holding din vanzarea titlurilor de participare in filialele pe care le detin si veniturile obtinute de societatile holding din lichidarea filialelor lor.

Intrucat in general un regim de holding are in vedere scutirea veniturilor din investitiile strategice si nu a celor speculative, noile prevederi legislative conditioneaza aplicarea acestui tratament fiscal favorabil de un prag minim de detinere (10%) si de o perioada neintrerupta de detinere de minim 1 an.

In plus, filialele societatilor holding trebuie sa fie rezidente in Romania sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri. Daca tinem cont si de avantajele Romaniei, si anume cota relativ redusa a impozitului pe profit, acces la o retea extinsa de tratate de evitare a dublei impuneri, precum si la Directivele Uniunii Europene, credem ca noile prevederi vor incuraja pastrarea in tara a capitalului autohton si chiar ar putea creste atractivitatea tarii noastre pentru investitorii straini.

In termeni practici, sa presupunem ca o societate din Romania detine o filiala in Romania si una in Bulgaria (in ambele filiale detinerea este de 100 %). Societatea mama din Romania decide dupa un an sa vanda participatia in filiala din Romania si sa lichideze societatea din Bulgaria. In acest caz, potrivit noilor prevederi legislative, castigul de capital realizat de societatea mama din Romania din vanzarea participatiilor detinute in filiala din Romania va fi neimpozabil. De asemenea, vor fi neimpozabile la nivelul societatii mame veniturile din lichidarea filialei din Bulgaria.

Consideram totusi ca acest cadru legislativ ar putea evolua in continuare pentru a se alinia tendintelor internationale actuale. Astfel, s-ar putea avea in vedere modificarea legislatiei pentru a permite consolidarea rezultatului fiscal al filialelor la nivelul societatii holding precum si modificarea conditiilor privind grupul fiscal din perspectiva TVA. In plus, ar trebui modificat cadrul juridic pentru a elimina restrictiile actuale prevazute de Legea Societatilor Comerciale cu privire la distribuirea dividendelor, si anume decalajul de aproape un an dintre momentul realizarii profiturilor si momentul cand se pot ele distribui. Introducerea acestor masuri ar genera, indirect, multiple beneficii si pentru autoritatile fiscale, fiind de asteptat ca, pe termen mediu si lung, sa se infiinteze un numar mai mare de societati in Romania ce va genera venituri fiscale mai mari pentru autoritati.

Autor: Ramona Moisa, Tax Manager, Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, societatea de consultanta fiscala a Tuca Zbarcea & Asociatii