Ar trebui imbunatatita capacitatea si capabilitatile institutionale de intelegere a acestui tip de proiect, de pregatire si de implementare, pentru ca PPP este un concept complex, presupune un model economico-financiar, tehnic si juridic complex. Este important sa existe in cadrul autoritatilor acei specialisti care sa poata sa contribuie la pregatirea si implementarea propriu-zisa a unui astfel de proiect. Din pacate, la noi experienta a aratat ca de foarte multe ori astfel de resurse interne lipsesc" a declarat Serban Paslaru, avocat asociat in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, specialist in parteneriat public privat si concesiuni, intr-un interviu realizat in studioul HotNews.ro.

Serban PaslaruFoto: HotNews.ro

Fragmente din cadrul interviului:

  • Parteneriatul Public Privat reprezinta, in primul rand, un instrument alternativ de finantare a unui proiect atunci cand autoritatea publica este in imposibilitatea de a contracta direct o astfel de finantare.
  • Avantajul este dat nu numai de accesarea unei finantari, ci in general de cooptarea unui investitor privat in realizarea unui proiect public de interes major. Investitorul va veni si cu resursele umane, manageriale, know how-ul, experienta. In plus, stim cu totii ca privatul manageriaza mai bine un proiect decat publicul.
  • Ar trebui imbunatatita capacitatea si capabilitatile institutionale de intelegere a acestui tip de proiect, de pregatire si de implementare, pentru ca PPP este un concept complex, presupune un model economico-financiar, tehnic si juridic complex. Cea mai buna sursa de inspiratie ar fi modelele similare si experienta relevanta a statelor care au aplicat cu succes Parteneriatul Public Privat, in special Marea Britanie, care are o traditie de cativa zeci de ani in acest sens.
  • Este important sa existe in cadrul autoritatilor acei specialisti care sa poata sa contribuie la pregatirea si implementarea propriu-zisa a unui astfel de proiect. Din pacate, la noi experienta a aratat ca de foarte multe ori astfel de resurse interne lipsesc in cadrul autoritatilor si poate este principalul motiv pentru care nu avem in Romania, pana in prezent, o poveste de succes in materie de PPP.
  • Exista deschidere si dorinta din partea autoritatilor pentru PPP dar din cauza unor experiente mai putin fericite care au existat au creat si o anume retincenta.
  • Distinctia relevanta intre diversele formule de PPP care ar putea fi avute in vedere nu este data neaparat de obiectivele proiectului respectiv. Am observat ca de multe ori autoritati atat centrale cat si locale isi propun proiecte foarte frumoase fara sa aiba o imagine clara asupra unor aspecte adica, cum vor fi asigurate veniturile. Sunt proiecte in care veniturile sunt putin probabil sa fie asigurate de catre utilizatori, iar in aceste cazuri autoritatile trebuie sa realizeze faptul ca tot ele vor fi cele care vor trebui sa asigure veniturile respective si in aceasta situatie.
  • In cazul proiectelor realizate la nivel national aceasta modalitate alternativa de finantare poate asigura autoritatii avantajul de a avea un proiect care nu este rulat pe bilantul propriu ci pe bilantul investitorului privat, ceea ce ii lasa mai multa flexibilitate si loc pentru contractarea unor imprumuturi.

Biografie

Serban Paslaru este avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonator al departamentului PPP, concesiuni si achizitii publice din cadrul acesteia, avand o experienta de peste 10 ani in pregatirea si implementarea unor structuri si modele menite sa asigure cooptarea si participarea investitorilor privati in proiecte majore de interes public. Experienta acumulata in acest domeniu include asistenta acordata atat autoritatilor publice cat si finantatorilor sau investitorilor privati, in proiecte derulate in arii de interes diverse precum infrastructura de transport, infrastructura si capacitatile energetice, infrastructura sociala, serviciile de utilitati publice.

Serban Paslaru este autorul mai multor articole si analize privind problematici aferente proiectelor publice, coordonand editarea ghidului "Public projects. PPP and concessions" al Tuca Zbarcea & Asociatii. Este expert autorizat in achizitii publice, manager autorizat de proiect, precum si expert in pregatirea si managementul proiectelor europene, coordonand si departamentul de drept social al Tuca Zbarcea & Asociatii.