Dosare Juridice

Scutirea pentru profitul reinvestit in Romania. Exemplul Estoniei

de     Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Luni, 3 februarie 2014, 11:23 Dosare Juridice - Dosare de Fiscalitate

Alexandru Manucu_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Cu toate ca atentia opiniei publice s-a concentrat in ultima perioada asupra modificarilor legislative de natura a ingreuna sarcina fiscala a contribuabilului, exista si amendamente care, implementate corect, sunt in avantajul acestuia. Asemenea amendamente, rezultate in urma dialogului cu reprezentantii sectorului privat, reflecta o deschidere destul de mare din partea legislativului de a introduce facilitati fiscale cu efecte pozitive atat la nivelul mediului de afaceri, cat si al incasarilor bugetare. Printre acestea se numara prevederile care favorizeaza infiintarea de companii de tip holding, precum si introducerea posibilitatii de reportare (7 ani) a dreptului de deducere, din impozitul pe profit, pentru sumele aferente sponsorizarilor, in cazul contribuabililor care inregistreaza pierdere fiscala in anul efectuarii sponsorizarii.

Tot astfel, o masura de actualizare a prevederilor din Codul Fiscal privind scutirea pentru profitul reinvestit ar putea contribui la cresterea incasarilor bugetare. In Romania putem spune ca impozitarea unei intreprinderi este structurata pe doua niveluri: primul, prin instituirea impozitului pe profit la nivelul societatii si cel de-al doilea, prin impozitarea dividendelor in cazul distribuirii acestora. O asemenea modalitate de impozitare este anacronica si genereaza practic o sarcina fiscala superioara situatiei anterioare datei la care a fost introdusa cota unica.

In ceea ce priveste impozitul pe profit, a existat o facilitate fiscala, constand in scutirea de impozit pentru profitul reinvestit in achizitia / productia anumitor mijloace fixe noi. Aceasta s-a aplicat pana la data de 31 decembrie 2010 si a asigurat un avantaj doar din perspectiva cash-flow-ului, reflectat prin reducerea impozitului pe profit in anul investitiei, urmata insa de o crestere echivalenta a obligatiei fiscale in perioada de amortizare a mijlocului fix.

Beneficiile facilitatilor fiscale privind profitul reinvestit sunt certe, un bun exemplu in acest sens fiind Estonia, pioniera si in ceea ce priveste modul de implementare a legislatiei de tip holding. Astfel, Estonia a adoptat in anul 2000 un sistem inovator de impozitare a profiturilor companiilor, in cadrul caruia se impoziteaza doar profitul distribuit, nicidecum profitul reinvestit. Practic, impozitarea este mutata de la momentul in care beneficiile sunt realizate, la momentul in care profiturile sunt distribuite actionarilor. In primii ani de dupa introducerea scutirii privind impozitul pe profitul reinvestit, veniturile din acest impozit in bugetul consolidat al Estoniei au scazut de aproape doua ori. Daca inainte de 1999, veniturile aferente impozitului pe profit se ridicau la 1,638 mld. Krn, in 2000 si 2001 veniturile au scazut la 854,5 milioane Krn si, respectiv, 748,3 milioane Krn. Aceasta diminuare a veniturilor fiscale este partial explicata de o norma tranzitorie, care a permis companiilor care platesc dividende sa utilizeze creditul fiscal pentru impozitul pe profit platit inainte de anul 2000. Cu toate acestea, scaderea veniturilor fiscale a fost una de scurta durata - doar trei ani mai tarziu, in 2004, veniturile fiscale din impozitul pe profit au crescut de aproape patru ori si au ajuns la 2.52 mld. Krn. In ciuda neimpozitarii profitului reinvestit, scaderea veniturilor din impozitul pe profit a fost recuperata in decurs de cativa ani.

Introducerea scutirii pentru profitul reinvestit a avut doar un efect temporar negativ asupra veniturilor bugetare ale Estoniei, care au revenit foarte repede peste nivelurile anterioare. Explicatia pentru acest fenomen se poate baza pe asa-numita curba Laffer, care arata modul in care o reducere a impozitului poate determina venituri bugetare mai mari, datorita efectelor dinamice: mai multe investitii, productie crescuta si venituri impozabile suplimentare. La aceasta concluzie a ajuns si Guvernul Estoniei in "Raportul National privind reforma economica (2004)": "exemplul Estoniei este, prin urmare, destul de bun pentru a spune ca impozitele mai mici contribuie la cresterea economica, in acelasi timp crescand veniturile bugetare ale statului." Mai mult, in 1999, investitiile straine directe in Estonia au atins 284 milioane de euro. In anul urmator, cand a fost introdusa scutirea pentru profitul reinvestit, au ajuns la 424 milioane de euro, iar in 2004 s-au cifrat la 838 milioane de euro. Practic, in termen de cinci ani, investitiile straine au crescut de trei ori. Insa cea mai mare crestere a fost inregistrata in conexiune cu totalul profitului reinvestit. Astfel, de la 46 milioane de euro reinvestite in 1999, aceasta suma a ajuns la 573 milioane de euro in anul 2004, crescand de 12 ori in doar cinci ani. Asadar, dupa o scadere de scurta durata a veniturilor bugetare, introducerea scutirii privind profitul reinvestit in Estonia s-a dovedit a fi un succes incontestabil, reflectat atat in nivelul incasarilor bugetare, cat si al investitiilor straine.

Oare o astfel de reteta ar putea avea efecte pozitive si in cazul Romaniei? Avand in vedere aplicabilitatea greoaie a scutirii pentru impozitul reinvestit disponibila in Romania pana la sfarsitul anului 2010 si nivelul scazut al investitiilor straine directe inregistrate in anul 2013 (nivel apropiat de anul 2003) care trebuie acoperit prin investitii de capital autohton, este oportuna introducerea unei facilitati fiscale privind profitul reinvestit. Aceasta trebuie sa fie usor de implementat si sa aiba aplicabilitate imediata, astfel incat sa se acorde posibilitatea amortizarii fiscale integrale, la data punerii in functiune, a costului echipamentelor respective.

Autor: Alexandru MANUCU, Tax Senior Consultant in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax


Citeste mai multe despre   


4689 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  corect, dar... (Luni, 3 februarie 2014, 15:01)

  cinic [utilizator]

  disperarea pt. gaura de la incasari e enorma...
 • +1 (1 vot)    
  scutire (Marţi, 4 februarie 2014, 12:41)

  mexic [utilizator]

  dl. bai suntem prosti ? aseasta idee cu scutire pe profitul reinvestit , ni se baga in nas de 14-16 ani , daca v-a intra cumva ,va avea niste proceduri prin care , tu ca patron vei reinvesti profitul dar nu-l vei declara. te vei lipsi de acest beneficiu /
 • +1 (1 vot)    
  Smechere ne trebuie bani de spitale si scoli (Miercuri, 5 februarie 2014, 13:26)

  alex4321 [utilizator]

  Smechere ne trebuie bani de spitale si scoli

  Toti o sa-si "reinventeasca " profitul prin inginerii financiare

  Uita-te ce mizilic dau Coca-Cola si Renault etc...

  la buget

  din Cifra de afaceri

  Hai cu cifre nu cu povesti ideologice

  Noi n-avem bani de pensii de scoli si de spitale ....

  si tu propui sa renuntam si la putinul care se strange
 • +1 (1 vot)    
  Jos Ponta!! (Joi, 6 martie 2014, 10:05)

  RichardPopescu [anonim]

  Ar trebui sa de demisioneze din motive morale. Guvernul Ponta III este o rusine cu ideologii basiste. Afara cu el!
 • +1 (1 vot)    
  Bravo Crin! (Joi, 6 martie 2014, 10:16)

  RichardPopescu [anonim]

  Bravo Crin! In aceasta tara cu politicieni de doi lei exista unul in care ne putem crede!
 • +1 (1 vot)    
  !!! (Joi, 6 martie 2014, 10:48)

  MihneaAndreas [anonim]

  Din anul 2011 s-a intocmit Proiectul Economic pentru Romania,de catre USL. PNL,care se dovedeste a fi un sustinator si partener al mediului de afaceri, a sustinut printre alte masuri de relansare economica si scutirea impozitului pe profitul reinvestit .
 • +1 (1 vot)    
  PNL reduce CAS-ul (Joi, 6 martie 2014, 10:54)

  CristinaCostache [anonim]

  Stim foarte bine ca investitorii straini fug la propriu de economia romaneasca ! Acest proiect este o oportunitate pentru fiecare intreprindere,de la cea mai mica la cea mai mare!!!Acestea se vor putea finanta si isi pot desfasura activitatea cu mijloace fixe avansate cu ajutorul carora vor putea creste productia si astfel profitul !! Se va descuraja munca la negru iar statul va putea beneficia de taxele,impozitele si contributiile mai multor salariati! Sunt sigura ca domnul Antonescu va face tot ce ii sta in putinta pentru a finaliza acest proiect,indiferent cate piedici va incerca domnul Ponta sa-i puna!!!!! Felicitari PNL !!!
 • 0 (0 voturi)    
  salut (Joi, 6 martie 2014, 11:08)

  CosminLazaroiu [anonim]

  Pnl macar ajuta oameni si is respecta promisiunile Psd ce ne poate promite ?
 • 0 (0 voturi)    
  ionita.ilie@yahoo.com (Joi, 6 martie 2014, 11:29)

  RalucaCostel [anonim]

  Aceste masuri sunt necesare pentru relansare economica, imbunatirea mediului de afaceri, atragerea investitorilor.
 • 0 (0 voturi)    
  BRAVO PNL! (Joi, 6 martie 2014, 11:35)

  VeveVeve [anonim]

  Atat micii cat si marii intreprinzatori au nevoie de aceste masuri. Bravo PNL pentru ca sustine mediul de afaceri romanesc!
 • 0 (0 voturi)    
  PNL sustine relansarea economica (Joi, 6 martie 2014, 11:52)

  daria.gabriela [utilizator]

  Aceste doua masuri sunt necesare pentru relansarea economica,iar PNL a sustinut aceasta idee inca din 2009-2012,pe vremea cand era in opozitie.
 • 0 (0 voturi)    
  o masura foarte buna (Joi, 6 martie 2014, 11:55)

  miriana [utilizator]

  Este o masura foarte buna mai ales pentru micii inteprinzatori. ma bucur de aceasta initiativa si sper sa fie sustinuti de aceasta data. felicitari liberalilor!
 • 0 (0 voturi)    
  PNL sustine (Joi, 6 martie 2014, 12:05)

  Misumihai [utilizator]

  Consider ca astfel de masuri sunt binevenite in randul investirorilor. Partidul National Liberal sustine mediul de afaceri si oamenii care isi doresc sa investeasca. Din moment ce PNL insista cu aceste masuri este clar ca vor solutiona anumite probleme.
 • 0 (0 voturi)    
  Beneficii (Joi, 6 martie 2014, 12:07)

  mayan [utilizator]

  Este cunoscut faptul ca mediul de afaceri romanesc este supus unui regim fiscal extrem de agresiv comparativ cu alte state UE, asadar orice propunere de "relaxare" a darilor, este mai mult decat binevenita. PNL se mai gandeste si la comunitate, Felicitari domnilor liberali! Si la mai multe astfel de initiative!
 • 0 (0 voturi)    
  Jos Ponta si Base (Joi, 6 martie 2014, 12:24)

  RichardPopescu [anonim]

  Basescu si Ponta sunt doi penali!!!
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari CRIN Antonescu (Joi, 6 martie 2014, 12:29)

  LuanaSavu [anonim]

  Consider aceste masuri extrem de utile atat noua, afaceristilor, cat climatului economic romanesc.
  PNL este actualmente singurul pardid care propune si isi mentine , masurlei menite sa sprijine relansarea economica prin sprijinirea intreprinzatorilor.
  Felicit felul in care CRIN ANTONESCU gestioneaza acest impas politic.
 • 0 (0 voturi)    
  buna ziua (Joi, 6 martie 2014, 12:38)

  CosminLazaroiu [anonim]

  Deciziile Pnl ma ajuta sa imi cresct profitu , multumim pentru propunerea proiectului pentru reducerea CAS şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit Voi vota PNL Sunteti niste oameni minunati
 • 0 (0 voturi)    
  Crin (Joi, 6 martie 2014, 13:18)

  Eleonora003 [utilizator]

  Aceste 2 masuri au fost sustinute de nenumarate ori de catre PNL, atat in cadrul guvernarii USL, cat si in vremea cand a fost la opozitie, in perioada 2009-2012. Este unul din multele proiecte pe care PNL le-a sustinut in interesul cetatenilor! Aceste masuri vor ajuta dezvoltarea economica a Romaniei. Inca din anul 2011, s-a intocmit Proiectul Economic pentru Romania de catre USL, iar Partidul National Liberal a sustinut si aceste doua prevederi ca fiind de prioritate maxima, care reprezinta esenta politicilor economice asumate public de catre Partidul National Liberal, care se dovedeste un sustinator al mediului de afaceri. In aceste momente grele ,de criza economica, de astfel de proiecte are nevoie Romania !Felicitari tuturor parlamentarilor liberali pentru acest proiect si nu in ultimul rand domnului presedinte Crin Antonescu!
 • 0 (0 voturi)    
  .. (Joi, 6 martie 2014, 15:02)

  NicoletaRamona [anonim]

  Cum bine stim ,PNL-ul a incercat si in trecut sa adopte acest proiect de lege,de exemplu in 2009 cand se afla in opozite.Si in cadrul USL-ului ,domnul Crin Antonescu a propus acelasi proiect de lege,dar a fost impiedicat de stimabilul domn Ponta! Sunt curios oare cat o sa mai impiedice domnul Ponta proiectele care ajuta Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo PNL (Joi, 6 martie 2014, 15:11)

  George1234 [utilizator]

  Aceasta masura de scutire pentru profitul reinvestit este o masura esentiala pentru relansarea economica si atragerea investitiilor straine, daca adaugam si reducerea cu 5% a CAS-ului avem poate 2 dintre cele mai importante masuri care se pot lua pentru relansarea economica si implicit cresterea nivelului de trai in Romania. Salut aceste initiative ale PNL- ului care inca din 2009 cand era in opozitie sustine aceste proiecte.
 • 0 (0 voturi)    
  ..... (Joi, 6 martie 2014, 15:28)

  PaulStanoiu [anonim]

  Dupa parerea mea PNL-ul a incercat de nenumarate ori sa implementeze acest Proiect Economic pentru Romania,dar de fiecare data i s-a pus piedica...dar nu s-a lasat batuta si incearca iar,poate de data aceasta are succesc si nu o mai impiedica PSD-ul. Scucces PNL!


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version