Dosare Juridice

Sistemul de impozitare: Nimic nou pe frontul de vest

de Alin Chitu     Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Miercuri, 18 iunie 2014, 9:10 Dosare Juridice - Dosare de Fiscalitate


Alin Chitu
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Acest titlu ar defini si inutilitatea demersurilor efectuate de mediul de afaceri si consultanti in discutiile cu Ministerul de Finante cu privire la impozitul pe proprietati speciale. In ciuda semnalarii efectelor negative pe care acest impozit le are (mai ales din perspectiva suportabilitatii si a competitivitatii Romaniei ca destinatie de investitii), se pare ca pozitia creditorilor internationali a fost mai puternica in discutiile cu guvernantii. Astfel, cota de impunere ramane aceeasi (1,5%) iar baza ramane, de asemenea, neschimbata.

 Singura clarificare adusa ii vizeaza pe investitorii in proiecte eoliene: practic, acolo unde autoritatile nu au reusit sa emita reglementari contabile coerente privind inregistrarea investitiilor in eoliene, stabilirea bazei impozabile este transferata catre un furnizor extern.

In loc de a accelera procesul de reforma a impozitarii proprietatii (bazat pe destinatie si pe cel mai bun mod de utilizare a proprietatilor), s-a ramas la varianta consacrata de impovarare a contribuabililor prin adaugarea de sarcini fiscale suplimentare, indiferent de efectele nefaste asupra economiei.

Prin urmare, toti jucatorii din sectorul energiei verde isi evalueaza daunele si, desigur, incearca sa paseze sarcina mai departe catre consumatorii finali.

In schimb, producatorii clasici de energie (Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Nuclearelectrica etc), care necesita numeroase investitii majore inclusiv in domeniul protectiei mediului, si care in acelasi timp se confrunta cu o scadere accentuata a cererii (sunt asteptate efectele schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori, recent adoptata de executiv), in paralel cu o crestere accelerata a concurentei din partea producatorilor verzi (sustinuti de schema de ajutor), nu vor putea reflecta impozitul intr-o eventuala crestere a pretului. Astfel, marjele de profitabilitate ale acestor jucatori vor fi substantial reduse.

Revenind la industria verde, dupa ce au fost scutiti de la plata taxelor locale (turbinele necalificandu-se in definitia "cladirii" ce este impozitata in cadrul taxelor locale), producatorii de energie verde vor fi de acum inainte afectati de introducerea taxei pe active. Astfel, ei vor datora anual un impozit calculat ca 1,5% din valoarea bruta contabila a unor elemente cum ar fi fundatiile ori cladirea statiei de transformare. Pentru acesti producatori, pretul de vanzare al energiei este doar un mic element in calculul profitabilitatii, profitul real fiind generat de certificatele verzi al caror pret nu poate fi majorat de impunerea acestui impozit suplimentar. Prin urmare, acest impozit intra doar pe linia de costuri.

In privinta distribuitorilor de energie, in ciuda faptului ca taxa pe constructii speciale a fost denumita popular "taxa pe stalp", acestia nu vor fi foarte afectati de introducerea acestui nou impozit, intrucat ANRE a comunicat deja faptul ca accepta includerea in tarifele reglementate a costurilor generate de aceasta taxa. Astfel, factura de energie platita de consumatori va creste cu 1 pana la 2 procente, conform estimarilor ANRE.

Nu as vrea sa trec la concluzii fara a mentiona alte victime ale noului impozit, cum ar fi detinatorii de parcuri industriale (datoreaza pe activele scutite de taxe locale taxa pe constructii speciale, ceea ce se traduce financiar in acelasi lucru). Mai departe, multinationalele care si-au amplasat centre de servicii in Romania (cum sunt anumite companii din industria IT) si au efectuat investitii in cladirile de birouri inchiriate (amenajari interioare - compartimentari diverse etc) datoreaza si acestea impozitul pe constructii speciale.

Singura concluzie - trista, de altfel -, este ca orice investitor care planifica realizarea unei investitii majore in Romania trebuie sa ia in calcul absenta predictibilitatii cadrului fiscal-bugetar si deci riscurile asociate unui asemenea mediu fiscal volatil. Un investitor strain care ar urma sa implementeze un plan de afaceri semnificativ s-ar putea pune la adapost prin introducerea unor clauze de stabilitate fiscala (cat mai largi si cat mai dure), astfel incat planurile sale investitionale sa nu poata fi afectate de decizii guvernamentale de tipul taxei pe constructii speciale.

Autor: Alin CHITU, Tax Partner în cadrul Ţuca Zbârcea & Asociaţii Tax
alin.chitu@tuca.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2040 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Viitor mai roz, dar realitatea-i sumbra. (Miercuri, 18 iunie 2014, 12:17)

  Plagarus [utilizator]

  Incet cu impozitarea, ca ne mutam in Bulgaria!!!!
  Activele supuse impozitului pe construcţii au o durată de funcţionare ridicată, situată în intervalul 10 - 60 ani iar cota de impozitare este extrem de ridicată, "astfel încât putem deduce că un contribuabil va plăti între 15% şi 90% din valoarea totală a activului, ceea ce este excesiv şi denotă neînţelegerea de către iniţiatorii acestui act normativ, a impactului pe termen mediu şi lung generat de acest impozit.!!
  In cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.
  Varianta cu impozitarea in trepte ascunde incompetenta in colectarea taxelor la buget si da tot in aia care muncesc undeva in partea superioara a clasei de mijloc (n.v cota diferentiata de impozit, de 8, 12 si 16% )
  Impozitarea progresiva e valabila in tarile mari sau dezvoltate,,,adica sa te oblige sa investesti nu sa consumi,,,,dar cand pentru a trai relativ decent...orice depaseste 300 de euro e considerat un lux impozitabil superior nu mai avem ce comenta.
  Sa declare salariul minim 1000 de euro si sa impoziteze ce depaseste 1500 de euro/luna ,progresiv,,,si nu au decat,,,,, dar nu saracia !
  Neimpozitarea profitului reinvestit ajuta doar o parte a firmelor, alea care ofera servicii si nu productie, nu prea au cum sa beneficieze, uitat-te pe lista cu mijloacele fixe acceptate ca si investitii.Problema mare este la forta munca, aia e suprataxata, si la TVA
 • 0 (0 voturi)    
  Frontul de Vest (Miercuri, 18 iunie 2014, 14:21)

  DaniAndi [utilizator]

  Frontul...de EST ai vrut sa zici, nu ?


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by