Modificarile fiscale privind impozitarea activitatilor independente. Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax a discutat online cu cititorii

de     Smile Media
Marţi, 19 mai 2015, 19:25 Dosare Juridice - Dosare de Fiscalitate


Alin Chitu -Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Impozitarea activitatilor independente reprezinta un subiect de discutie extrem de aprins in aceasta perioada. Atat recentele propuneri de modificari fiscale, cat si varianta de Cod fiscal supusa atentiei publice aduc sau sunt intentionate a implementa modificari semnificative privind impozitarea activitatilor independente.

Ce se va intampla efectiv si cum vor fi afectati cei care deruleaza activitati independente? Care sunt carentele noilor masuri, asa cum sunt in prezent supuse dezbaterii publice? Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, a discutat online cu cititorii Hotnews despre modificarile si previziunile privind impozitarea acestor activitati.


Multa vreme, regimul fiscal aplicabil activitatilor independente a incurajat desfasurarea de operatiuni economice sub aceasta forma. Din pacate, prevederi fiscale mai mult sau mai putin clare au generat, in toata aceasta perioada, o serie de interpretari creative atat din partea autoritatilor, cat si din partea contribuabililor.

Cotele foarte reduse de colectare a impozitelor indirecte, deficitele bugetelor de asigurari sociale si mai ales reducerile de impozite anuntate pentru perioada imediat urmatoare par a genera masurile prin care autoritatile urmaresc modificarea impozitarea activitatilor independente in sensul impozitarii suplimentare a acestora.

Alin Chitu este Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, societate afiliata firmei de avocatura, avand o bogata experienta in materia consultantei fiscale, inclusiv in cadrul companiilor Big4. Alin a acordat consultanta unui mare numar de societati locale si multinationale in legatura cu o problematica diversa, atat in materia impozitului pe profit, cat si a impozitelor indirecte. El este specializat in aspecte privind impozitul pe profit si a acordat asistenta clientilor in legatura cu structurarea investitiilor in Romania. De asemenea, Alin a fost implicat constant in negocierea documentelor tranzactiei, atat in cazul transferurilor de active cat si in cazul transferurilor de actiuni si a coordonat diverse investigatii de tip due-diligence. El este consultant fiscal autorizat si detine un Master in finante.

 • Intalnirea online s-a incheiat. Invitatul va incerca sa raspunda la toate intrebarile relevante in limita timpului disponibil.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12579 vizualizari

 • persoana fizica platitoare de tva (Marţi, 19 mai 2015, 22:38)

  adrian [anonim]

  buna ziua,
  o persoana fizica platitoare de tva face urmatoarea tranzactie:
  cumpara cu 100000 euro un teren , edifica o constructie cheltuind in acest scop 200000 euro inclusiv tva.
  vinde constructia si terenul cu 420000 euro ( inclusiv tva de 5 %).
  ce taxe trebuie sa plateasca?

  pana acum avea 5%( 20000 euro) tva si 3% din 420000 adica 12600 euro impozit pe transferul bunurilor imobile.


  multumesc frumos
  • Raspuns (Joi, 21 mai 2015, 12:11)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian

   Buna ziua,
   Intrebarea nu are legatura cu subiectul discutiei iar tratamentul fiscal descris mai sus nu stiu daca este in concordanta cu prevederile fiscale actuale.

   Se aplica TVA 5% doar daca sunt indeplinite conditiile legale – valoarea vanzarii sub 380.000 lei si suprafata utila de maximum 120 m2.
   Pentru a fi aplicabila cota redusa de 5% TVA probabil ca veti vinde mai multe apartamente in acel imobil.Din perspectiva impozitului pe venit, in aceasta situatie, inspectorii pot contesta aplicabilitatea cotei de 3% in situatia in care considera ca efectuati o activitate comerciala.
 • impozit cesiune contract (Miercuri, 20 mai 2015, 7:28)

  Constantin [anonim]

  buna ziua,
  O persoana fizica da un avans pentru cumpararea unui teren intravilan si in acest sens incheie un antecontract de vanzare cumparare, iar ulterior acestuia incheie un contract de cesiune a antecontractului si incaseaza 10000 euro. Ce impozit si taxe va platii pentru aceasta suma? Va multumesc
  • raspuns (Joi, 21 mai 2015, 12:13)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Constantin

   Intrebarea nu are legatura cu subiectul discutiei. Incercam sa revenim ulterior incheierii acesteia cu un raspuns.

   Din perspectiva TVA, cedentul nu devine persoana impozabila ca urmare a acestei cesiuni si prin urmare plata TVA de catre acesta nu intra in discutie.
 • PFA sistem real si angajat (Miercuri, 20 mai 2015, 9:04)

  Ionut [anonim]

  Buna ziua,
  Pentru un PFA in sistem real care este si angajat la o firma cu norma intreaga, puteti sa ne spuneti cat va fi de plata pentru CAS (pensie)?

  Se va mai plati, conform noului cod fiscal, si partea angajatului si partea angajatorului (adica aproape 23%) sau se va plati doar contributia angajatului 10.5% in limita a 5 salarii medii brute?

  Multumesc
  • raspuns (Joi, 21 mai 2015, 12:21)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut

   Buna ziua!

   Conform prevederilor actuale, in cazul in care sunt obtinute venituri din salarii, nu este obligatorie plata CAS.

   Conform proiectului de Cod Fiscal, in masura in care activitatea dumneavoastra nu va fi recalificata drept una dependenta, guvernul intentioneaza aplicarea contributiilor sociale (CAS si CASS, contributiile individuale ale angajatului) asupra veniturilor PFA insa plafoneaza aplicarea acestor cote la o baza maxima de cinci salarii medii brute.

   Aceasta prevedere ar reprezenta o crestere a sarcinii fiscale aplicata acestor venituri (care acum sunt supuse doar contributiei CASS de 5.5% si CAS in cota de 10.5% aplicabil unei baze minime de 35% din salariul mediu brut). Din acest motiv majoritatea consultantilor solicita plafonarea in noul Cod Fiscal la trei salarii medii brute.

   In masura in care activitatea dumneavoastra (PFA) va fi considerata o activitate dependenta atunci se vor datora toate sarcinile fiscale similar veniturilor din salarii. Criteriile de dependenta prezentate in proiectul de Cod Fiscal sunt usor modificate fata de siutatia actuala insa conform declaratiilor publice ale reprezentantilor si prevederile din draftul de cod fiscal urmeaza a fi modificate).
 • cas pfa (Miercuri, 20 mai 2015, 9:08)

  Ender _20 [utilizator]

  Bună ziua,

  1. pentru PFA platitoare de norma pe venit la ce venituri se va calcula CAS?
  2. dar pentru cei în partidă simplă, se va calcula CAS la venitul net, brut? Dar dacă este pierdere?

  Mulţumesc.
  • Raspuns (Joi, 21 mai 2015, 12:24)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ender _20

   La intrebarea 1 nu am identificat schimbari privind baza impozabila (si anume norma de venit).
   La intrebarea 2, de asemenea nu am identificat schimbari (baza ramane venitul net).
 • impozit pentru inchiriere camere in scop turistic (Miercuri, 20 mai 2015, 9:28)

  Ignat Eugenia [anonim]

  Buna ziua
  Va rog sa-mi spuneti ce impozite platim anul acesta pentru inchirierea pana la 5 camere din locuinta proprie in scop turistic. S-a marit norma de venit dar eu inteleg ca este si o deducere de cheltuieli de 40% si apoi se aplica 16%; se mai plateste si CASS de 5.5%?
  Anul trecut, Normele de venit s-au ajustat cu coeficienţii de corecţie, corespunzător următoarelor criterii:

  o dotarea camerelor cu instalaţii de apă, de canalizare, electrice şi de încălzire, proprii sau comune;

  o există echiparea sanitară destinată turiştilor pusă în exclusivitate la dispoziţia acestora sau nu, după caz;

  o suprafaţa camerei închiriate în scop turistic;

  o numărul maxim de locuri de cazare dintr-o cameră.
  Ramane valabil?
  • raspuns (Joi, 21 mai 2015, 12:25)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ignat Eugenia

   Intrebarea nu are legatura cu subiectul discutiei.

   Voi reveni cu un raspuns dupa incheierea acestei discutii in masura timpului disponibil.
 • intrebari (Miercuri, 20 mai 2015, 10:25)

  Xorciser [utilizator]

  Buna ziua,

  Ce modificari aduce noul cod fiscal in impozitarea avocatilor cabinet individual (PFA)?

  Cum se va rezolva potentiala dubla impozitare la contributiile sociale (la barou si la stat)?

  Multumesc.
  • Raspuns (Joi, 21 mai 2015, 12:31)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Xorciser

   Aceasta intrebare este una dificila.

   Conform proiectului de Cod Fiscal, asa cum spuneam mai sus, guvernul intentioneaza aplicarea contributiilor sociale (CAS si CASS, contributiile individuale ale angajatului) asupra veniturilor insa plafoneaza aplicarea acestor cote la o baza maxima de cinci salarii medii brute.

   Potentiala dubla impozitare in cazul avocatilor este eliminata intrucat cei care sunt asigurati in sistemul propriu (i.e. avocatii), nu datoreaza CAS.

   Problema mai dificila este daca, prin eliminarea scutirii la reincadrare a profesiilor libere mentionata in Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004 - publicat în data de 27.04.2015 in sectiunea de transparenta decizionala pe site-ul Ministerului de Finante, sunt afectati si avocatii si prin urmare impozitarea acestora este afectata.

   Eu consider ca in continuare activitatea avocatilor nu poate fi reincadrata in activitate dependenta intrucat Normele Codului Fiscal mentioneaza la pct. 23:“ Veniturile obţinute de avocaţii stagiari în baza contractelor de colaborare precum şi avocaţii salarizaţi în interiorul profesiei sunt considerate venituri din activităţi independente”. Nu a fost supusa dezbaterii publice nicio prevedere care sa modifice acest aspect.
 • Solutii pentru PFA dependente (Miercuri, 20 mai 2015, 10:38)

  Cristi [anonim]

  Buna ziua,

  In contextul noului Cod Fiscal ce solutie propuneti pentru colaboratorii dependenti care au contract pe PFA (de ex. consultanti fiscali, auditori)?
  • Raspuns (Joi, 21 mai 2015, 12:34)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   Din pacate, daca activitatea este una care indeplineste criteriile de dependenta (care se pare ca vor fi modificate iarasi), nu exita variante prin care impozitarea sa fie una mai redusa.

   Criteriile din actualul cod fiscal sunt:

   (1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
   Prevede
   2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;

   2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:

   a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;

   b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

   c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;

   d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.

   2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit.
  • continuare (Joi, 21 mai 2015, 12:35)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază (...)"

   Draftul de cod stabileste urmatoarele criterii de dependenta:

   "Art. 7. - În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlurilor VII şi VIII, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
   1. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare generatoare de venituri;
   2. activitate dependentă la funcţia de bază - orice activitate desfăşurată în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, declarată angajatorului ca funcţie de bază de către angajat; în cazul în care activitatea se desfăşoară pentru mai mulţi angajatori, angajatul este obligat să declare numai angajatorului ales că locul respectiv este locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază;
   3. activitate independentă - orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește majoritatea dintre următoarele criterii:
   3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a desfăşurării activităţii, a locului de desfăşurare a acesteia și a programului de lucru;
   3.2. activitatea poate fi desfăşurată pentru unul sau mai mulţi clienţi;
   3.3. riscul inerent activității desfășurate este asumat de contribuabil;
   3.4. activitatea se poate desfășura prin utilizarea cu preponderență a patrimoniului afacerii, prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice, în funcție de specificul activității;
   3.5. desfăşurarea activității se realizează direct sau cu personalul angajat în condiţiile legii."
 • OBLIGATII CAS PT PFA PENSIONAR (Miercuri, 20 mai 2015, 10:59)

  BARBU CORNELIA [anonim]

  PFA care sunt pensionari la limita de varsta sunt exceptati de la plata asigurarilor sociale cf modif propuse la CF ?
  • Raspuns (Joi, 21 mai 2015, 12:43)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui BARBU CORNELIA

   Conform proiectului de Cod Fiscal, persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari, nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile din activităţi de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
   Plătile către CAS efectuate în lipsa unei obligații reale (optional) nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare.
   Nu am identificat prevederi prin care pensionarii sa beneficieze de scutire de la plata CASS.
 • Activitate dependenta? (Miercuri, 20 mai 2015, 11:05)

  Octavian Pop [anonim]

  Buna ziua,

  Detin un PFA cu norma fixa, domeniul IT cu cod CAEN 6202. PFA-ul colaboreaza cu 2 firme, printre care si un SRL pe care tot eu il detin, fiind si administrator la acel SRL. Mentiunez ca nu sunt angajat la firma proprie! Firma are si ea codul 6202 printre activitatile secundare.

  Emitand prin PFA facturi catre aceste firme (inclusiv firma proprie), iar facturile nefiind doar fictive (efectiv se lucreaza pentru aceste firme), acest lucru poate fi considerat ca si activitate dependenta?

  Daca da, ce trebuie facut ca sa pot emite in continuare facturi de la PFA catre firma proprie, si sa nu fie considerat activitate dependenta?

  Multumesc!
  • Raspuns (Joi, 21 mai 2015, 12:49)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Octavian Pop

   Situatia dumneavoastra este un caz clasic in care se poate observa ca structura tranzactiilor este generata doar de un obiectiv fiscal.

   Adica tranzactiile dintre PFA si SRL sunt facute pentru a beneficia de impozitarea favorabila a PFA-ului. Autoritatile pot reincadra cu usurinta tranzactiile pentru a reflecta continutul economic al acestora.

   Nu recomand aceasta structura intrucat genereaza probleme in cazul unui control (atat pe legislatia actuala cat si pe draftul de legislatie supus dezbaterii in parlament). Structura poate genera o situatie in care autoritatile sa nu dea drept de deducere a cheltuielilor SRL cu pfa-ul dumneavoastra (si probabil a TVA-ului aferent). Mai mult pentru aceste venituri exista riscul sa fie supuse contributiilor angajat si angajator.
 • PFA norma de venit (Miercuri, 20 mai 2015, 11:16)

  FLORIN POPESCU [anonim]

  Care sunt modificarile aduse pentru PFA cu norma de venit, domeniu consultanta IT?
  • Raspuns (Joi, 21 mai 2015, 12:50)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui FLORIN POPESCU

   Nu am identificat modificari specifice in acest sens.
 • PFA angajat cu norma intreaga (Miercuri, 20 mai 2015, 11:23)

  Catalin [anonim]

  Buna ziua
  Detin de anul trecut un PFA norma de venit, domeniul IT, si sunt angajat cu norma intreaga la alta firma (nu cu minim pe economie, ci peste mediu pe economie). Ca si PFA am contract de consultanza doar cu o firma (fara legatura cu firma in care sunt angajat).
  Am deja decizia de impunere pt 2015.
  Imi puteti spune daca sunt afectat cumva de schimbarile de la 1 iunie? (de genul contributii in plus, riscul de a fi considerat ca avand activitate dependenta (uitandu-ma pe conditii eu le interpretez ca as fi cu activitate independenta, lucrand de acasa, folosind mijloacele mele, si neavand relatie de subordonare fata de firma la care facturez)).
  Daca nu imi puteti raspunde dvs imi puteti indica unde sa ma adresez pt a avea un raspuns oficial si definitiv (pt a nu avea surprize ulterioare de interpretare)?

  Va multumesc
  Catalin
  • Raspuns (Joi, 21 mai 2015, 12:55)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin

   Buna ziua,
   Proiectele de modificari publicate in sectiunea de transparenta decizionala nu afecteaza activitatea desfasurata de dumneavoastra ca PFA.
   Criteriile de dependenta din noul cod fiscal vor fi modificate usor conform draftului (insa recent reprezentantii ministerului de finante au mentionat ca vor dezvolta subiectul printr-o intreaga procedura) si ar trebui reanalizate pe masura ce informatia va fi disponibila.
   Pentru a avea o certitudine privind tratamentul fiscal aplicabil de dumneavoastra, va puteti adresa autoritatilor pentru obtinerea unei solutii fiscale anticipate. De observat este faptul ca solutia fiscala este aplicabila doar tranzactiilor ulterioare acesteia.
 • Principiul prevalentei economicului asupra juridic (Miercuri, 20 mai 2015, 11:44)

  JohnnyBoy [utilizator]

  Buna ziua

  Sa presupunem urmatoarea speta:

  PFA platitor de TVA colaboreaza cu firma X timp de 3 ani de zile. Se emite factura doar pentru zilele lucrate fara a se plati concediu medical, de odihna sau zile libere legale. In acesti 3 ani, PFA-ul nu presteaza servicii pentru o perioada de 2 luni din cauza unor conditii medicale, si-a rupt piciorul sa zicem.

  Dupa 3 ani ANAF-ul reconsidera activitatea ca dependenta si impune plata de impozit si contributii sociale la toata suma facurata pe aceasta perioada, conform principiului prevalentei asupra juridicului.

  Principiul economicului asupra juridicului suna asa:
  "1. Fondul este mai important decat forma

  Prezentarea valorilor din cadrul elementelor din bilant si contul de profit si pierdere se face tinand seama de fondul economic al tranzactiei sau al operatiunii raportate, nu numai de forma juridica a acestora.

  Respectarea acestui principiu are drept scop inregistrarea in contabilitate si prezentarea fidela a operatiunilor economico-financiare, in conformitate cu realitatea economica, punand in evidenta drepturile si obligatiile, precum si riscurile asociate acestor operatiuni."

  Intrebarile mele:

  1. cum reflecta aplicarea acestui principiu riscurile la care s-a expus PFA-ul pe toata durata desfasurariii contractului ?

  2. daca tot i-a fost reconsiderata activitatea, poate PFA-ul sa solicite si el retroactiv toate drepturile care ar fi decurs din statustul de angajat ? Plata concediu medical, concediul de odihna, zile libere legale, etc ?

  3. Ce se intampla cu TVA-al pe care l-a platit la stat in toata aceasta perioada ?

  4. aveti idee ce s-a modificat in legatura cu criteriile de dependenta in noul cod fiscal ?

  Va multumesc,
  Astept cu nerabdare un raspuns
  • Raspuns (Joi, 21 mai 2015, 13:05)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui JohnnyBoy

   Intrebarea 1: autoritatile fiscale au dreptul sa decida in baza criteriilor din lege daca din punct de vedere economic activitatea este una dependenta si o vor impozita ca atare.
   Cu privire la intrebarea 2, faptul ca o activitate este considerata dependenta si impozitata ca atare (similar veniturilor din salarii) nu da contribuabilului drepturile asigurate de un contract de munca in baza legislatiei aplicabile. Mai mult, si in calitate de PFA, legea permite in princiupiu plata concediilor medicale in cazul in care acesta a fost asigurat si a platit contributia specifica.
   Ca raspuns la intrebarea 3, in ceea ce-l priveste pe prestator – PFA, acesta a incasat TVA de la clientul sau pentru a-l vira la bugetul statului, astfel ca nu a avut, in fapt, un cost cu TVA. Un eventual rationament in care se ajusteaza retroactiv TVA colectata ar presupune asadar si returnarea sumelor de TVA catre client. De observat faptul ca legislatia privind TVA nu este afectata de aplicarea criteriilor de dependenta stabilite pentru impozitul pe venit.
   Raspunsul la intrebarea 4 a fost furnizat mai sus.
 • micro (Miercuri, 20 mai 2015, 13:06)

  vitan.sandu [utilizator]

  Care este rationamentul impozitului minim la micro care nu au angajati? Eu sunt pensionar pentru limita de varsta, desfasor activitati de consultanta fiscala, nu am angajati pentru ca nu este o activitate sistematica. Imi mai adaug ceva la pensie, chiar trebuie sa platesc minimul acesta? O sa se inchida iarasi o multime de societati.
  • Raspuns: (Joi, 21 mai 2015, 13:07)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Prin justificarea justificarea oficiala se transmite ca “În vederea stimulării creării de noi locuri de muncă și pentru așezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile, cu și fără salariați, se introduce un sistem diferențiat de cote de impozitare, între 1% și 3%. În cazul microîntreprinderilor fără salariați, sarcina fiscală se majorează cu o sumă fixă trimestrială, stabilită și actualizată, în funcție de evoluția veniturilor fiscale care s-ar fi încasat la un salariu de bază minim brut pe economie.”
   Asadar, intentia autoritatilor este sa limiteze numarul persoanelor fizice care isi desfasoara activitatea in mod independent care opteaza pentru aceasta forma de organizare din rationamente pur fiscale.
 • sanatate si tva pe drepturi de autor (Miercuri, 20 mai 2015, 13:54)

  Toni [anonim]

  1. Daca am depasit palfonul pt a deveni platitor de tva in 2013 si inca nu m-am inregistrat si nu am platit acel tva deoarece nu am stiut despre acest lucru decit de doua saptamini, ce se intimpla? Il platesc sau nu?

  2. Am primit de la fisc o hartie in care mi se impune plata unor contributii de sanatate de dinainte de 2012, aferente tot unor castiguri pe drepturi de autor. Am fost la ANAF sa ma lamuresc si mi-au zis ca asta e cifra primita de ei de la casa de sanatate si ca sa ma duc acolo sa limpezesc eu lucrurile caci respectivii fac erori mari de calcul si trimit sume complet aiurea. Eu sunt angajat cu carte de munca de 20 de ani, platesc regulat sanatatea si nu inteleg de unde vine datoria aia din 2012 care s-a tot indexat. Chestia asta cu sanatatea de la drepturi de autor intra in vederea ordonantei de amnistie fiscala sau nu?
  • Raspuns (Joi, 21 mai 2015, 13:31)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Toni

   La prima intrebare raspunsul ar fi ca TVA este datorat, dupa depasirea plafonului, de orice persoana care desfasoara activitati economice. In sine, incadrarea cesiunii de drepturi de autor ca si activitate economica a nascute in trecut controverse si exista cazuri pe rol in instante.
   Fara a cerceta in prealabil aceasta problema, din experienta mea ANAF interpreteaza aceasta activitate ca fiind in scop de TVA. In aceasta situatie, in cazul unui control, exista riscul sa va fie impus TVA de la data depasirii plafonului plus penalitati.
   Cu privire la a doua intrebare, obligatia platii este generata de prevederile aplicabile in perioada la care va referiti. Trebuie verificate aceste prevederi inainte de a emite o opinie. Cu privire la amnistia vehiculata, prevederile acestui proiect fac trimitere la situatiile in care activitatea a fost recalificata ca si dependenta.
 • Impozitul pe dividente de 1 leu. (Miercuri, 20 mai 2015, 14:10)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  Inteleg ca intrebarea nu se incadreaza exact in tema discutiei, totusi rog un raspuns.
  Anul trecut, solicitand eu o adeverinta de venituri de la ANAF, am observat si un venit de 1 lei din dividente.
  - Trebuia sa achit personal impozitul si CAS-ul pentru acest leu, sau acestea au fost oprite automat la sursa? Ma tem sa nu patesc si eu ca altii, despre care am citit in presa ca au patit-o rau de tot.
  • Raspuns (Joi, 21 mai 2015, 13:16)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Guvernul a recunoscut in proiectul de amnistie disponibil pe site-ul Ministerului de Finante in sectiunea de transparenta decizionala faptul ca legea a creat o situatie nedorita.
   Astfel, este de asteptat ca la adoptarea acestui proiect, sa fiti scutit de plata acestui CAS.
 • PFA 6202, (Miercuri, 20 mai 2015, 14:46)

  msc999 [utilizator]

  Buna ziua,

  Am un PFA cu cod CAEN 6202, pe norma de venit, inscris in ROI in scop de TVA, TVA 0%, facturez doar catre o singura firma din UE (UK) aproximativ 8000 de Euro pe luna. Nu ajung la 100 000 Euro facturati pe an. Vor fi schimbari in impozitarea PFA ului ?

  Multumesc
  • raspuns (Joi, 21 mai 2015, 13:20)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui msc999

   Nu am identificat schimbari cu privire la tratamentul TVA aplicabil activitatilor dumneavoastra.
 • PFA si A (Miercuri, 20 mai 2015, 16:33)

  Stefan [anonim]

  Buna ziua,

  Am un PFA din 2009, la care platesc 16%, CAS, CASS).

  Am insa inca o alta sursa de venit din strainatate (Google Adsense) care vine pe numele meu, ridic prin Western Union la banca. Suma asta primesc in fiecare luna, in euro.

  Trebuie declarat venitul acesta? Daca da atunci in ce forma? Daca trebuie declarat atunci ANAF-ul calculeaza si la sumele astea 16%, CAS si CASS?
  • Raspuns (Joi, 21 mai 2015, 13:23)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   De principiu consider ca veniturile sunt impozabile. din descrierea dumneavoastra, nu pot sa stabilesc tipul venitului pe care-l obtineti pentru a determina modul de declarare.
 • impozit ii (Miercuri, 20 mai 2015, 18:17)

  pavel Ioan [anonim]

  am o intreprindere individuala in sistem real, activitate de comert cu ridicata. In prezent platesc CAS raportat la salariul minim, in jur de 700 lei trimestru si impozit cat anticipez ca voi realiza in anul respectiv urmand sa fie regularizat la sfarsitul perioadei . Ce modificari vor fi la plata CAS si a impozitului pe profit?

  va multumesc.
 • Consultanta IT (Miercuri, 20 mai 2015, 21:08)

  Marius [anonim]

  Buna ziua,

  referitor la PFA care nu genereaza drepturi de autor:

  Cod CAEN 6202
  "Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei
  Această clasă include planificarea şi proiectarea sistemelor de calculatoare ce integrează hardware, software şi tehnologii de comunicaţii. Serviciile de consultanţă pot include şi activitatea de pregătire a utilizatorilor."

  Proiectarea nu reprezinta o activitate generatoare de drepturi de autor?

  Va multumesc,
  • Raspuns (Marţi, 26 mai 2015, 16:12)

   Alin Chitu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   Buna ziua,

   Cât timp nu se poate argumenta că plata pentru serviciile de proiectare este efectuată în schimbul folosirii unor planuri, schiţe, modele, etc., existente, ci pentru realizarea unora noi (prin activitatea propriu-zisa de proiectare) nu putem vorbi de drepturi de autor; astfel de plăţi reprezintă de fapt contravaloarea serviciilor ce au ca rezultat un nou proiect, schița, etc.
 • PFA, dependents si companii din US (Miercuri, 20 mai 2015, 21:26)

  Marius [anonim]

  Buna ziua,

  consideram ca avem un PFA care are un contract de servicii cu o companie din US. ANAF reconsidera activitatea PFA-ului ca fiind dependenta si impune plata impozitelor / contributiilor de "angajat" PFA-ului.

  Cine va plati contributia "angajatorului"? Compania din US nu poate fi obligata la asa ceva...

  Va multumesc,
 • PFA - taxe (Joi, 21 mai 2015, 8:36)

  dan.c [utilizator]

  Buna ziua,

  Un PFA impozitat in sistem real, neplatitor de TVA, ce procent din profitul brut se va duce pe taxe si contributii (impozit pe profit, CASS, CAS etc)?

  Va multumesc
 • fond mutrual (Joi, 21 mai 2015, 10:30)

  puicaiotu421284528240537 [utilizator]

  sunt pensionara in sist .de stat si pe talonul de pensii se opreste sanatate si impozit. daca eu castig intrun an 1000lei din vanzarea de actiuni la un fond mutual ce trebuie sa platesc si cum se face calculul?
 • Impozitare drepturi de autor (Joi, 21 mai 2015, 10:58)

  Daniel [anonim]

  Potrivit publicatiei AvocatNet, guvernul a adoptat in 20 mai un proiect de lege care prevede ca ANAF poate considera drept dependente veniturile din drepturi de autor in anumite conditii, inclusiv daca "beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru".

  Este corecta interpretarea ca, practic, ANAF poate decide ca orice contract de drepturi de autor este activitate dependenta, in conditiile in care beneficiarul de venit efectueaza intotdeauna o munca conform indicatiilor primite din partea platitorului de venit?
 • CASS contracte conventii civile (Joi, 21 mai 2015, 11:05)

  liliana [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt salariat (functionar public) din anul 2000 iar in prima jumatate a anului 2012 am avut un contract pe conventie civila (am avut calitatea de lector la unele cursuri organizate de un srl).
  Acelasi tip de contract l-am incheiat si anul acesta, 2015.
  Intrebarile mele sunt: pentru anul 2012 (pana la 30.06.2012) ar fi trebuit sa platesc eu CASS la suma incasata din contractul de conventie civila? Care sunt obligatiile mele de plata in cazul contractului incheiat in 2015?
  Va multumesc!
 • varianta optima (Joi, 21 mai 2015, 11:43)

  Gabriela [anonim]

  Buna ziua,
  Ma pregatesc sa deschid o afacere (servicii - consultanta, tratament corporal - si comert) de mica anvergura, cifra mica de afacere. Din punct de vedere fiscal, ce ma sfatuiti, conform ultimelor modificari legale? Sa infiintez PFA, SRL micro sau ce altceva?
  Multumesc!
 • PFA norma de venit (Joi, 21 mai 2015, 11:58)

  Daniel [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt angajat cu norma intreaga si in paralel am si un PFA pe norma de venit. Pana acum plateam 16% din norma de venit impusa de ei (care este diminuata cu 50% datorita faptului ca sunt angajat) pt impozit si 5.5% parca pt Sanatate.
  Ce se mai adauga de plata conform noilor modificari?

  Multumesc!
 • PFA inchis (Joi, 21 mai 2015, 12:22)

  Jonescu Marius [anonim]

  Buna ziua!
  Daca am avut un PFA platitor de TVA si l-am inchis din motive independente in 2014 mai pot primi controale de la fisc? Cati ani de la inchidere?
  Ce fac daca sint plecat din tara?
  Multumesc anticipat
  Marius
 • Activitate independenta medic (Joi, 21 mai 2015, 12:27)

  Vlad Pirvu [anonim]

  Buna ziua!

  Va rog sa ma ajutati in lamurirea a doua probleme.

  1) Sunt medic ce desfasoara activitate independenta ocazionala in Marea Britanie, cu rezidenta fiscala in Romania. Am platit impozit in Marea Britanie pentru 2014, iar pana pe 25 mai trebuie sa depun declaratia 201 in Romania pentru veniturile din strainatate. Este corect ca veniturile sa imi fie impozitate in ambele state? In Romania trebuie sa platesc si CASS pentru veniturile realizate in strainatate in anul 2014 sau sunt exonerat de la plata lor avand in vedere ca am statut de angajat in RO, iar angajatorul plateste CASS (contributii sanatate) pentru mine.

  2) Desfasor, de asemenea, activitate independenta de medic si in RO (profesie libera in RO, pentru care platesc CASS si impozit), fiind in acelasi timp si angajat al unui spital. Conform noului cod fiscal supus in dezbatere, de anul viitor va trebui sa platesc CAS (contributie pensii) chiar daca sunt angajat si angajatorul plateste CAS pentru mine. Am dreptate? Daca da, ar insemna sa dau la stat aproape jumatate din ceea ce castig, ceea ce e nerentabil. Exista vreo alta forma de organizare fiscala pentru mine care mi-ar aduce mai multe beneficii?

  Va cer scuze pentru intrebarile destul de lungi.

  Va multumesc!
 • Avocati (Joi, 21 mai 2015, 12:29)

  Mihaela Truta [anonim]

  Buna ziua,

  Ce riscuri apreciati ca ar putea exista pentru avocatii in house fata de HG aprobata ieri?

  Cu multumiri!

  Mihaela Truta
 • optiune cota integrala CAS (Joi, 21 mai 2015, 12:45)

  Adrian [anonim]

  Bună ziua,

  conform proiectului de Cod fiscal postat pe site-ul Ministerului de finanțe, pentru veniturile din activități independente, cf Art.150 (4) cota CAS este cota pentru contribuția individuală. (5) Contribuabilii pot OPTA pentru cota integrală.
  De asemenea, cf Art.151 (2) Obligațiile anuale deplată ale CAS se determină de organul fiscal competent... prin aplicarea cotei individuale sau a cotei integrale de contribuție, conform opțiunii exprimate.

  S-au modifcat aceste prevederi ? Si dacă da, unde pot fi consultate ?

  Multumesc.
 • CAS PENTRU DREPT DE AUTOR (Joi, 21 mai 2015, 13:28)

  CATALIN [anonim]

  Buna ziua
  Speta este urmatoarea...
  In anul 2014, am obtinut venituri din drepturi de autor,
  iar la sursa mi s-a oprit doar un impozit de 10%.
  Mentionez ca, in aceasta perioada, nu am fost angajat in alta parte cu o carte de munca.
  Conform legii in vigoare, ar trebui sa depun fisa fiscala 200 si sa platesc CAS pentru intreaga suma incasata.
  Conform noului proiect de lege, se schimba ceva ?
  Multumesc.
 • reconsiderare PFA la norma ca dependenta (Joi, 21 mai 2015, 14:38)

  Andrei [anonim]

  Bună ziua,
  Referitor la :„reconsiderarea unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit.".
  Există vreo diferență în cazul unui PFA la normă de venit? Regulile de determinare a impozitului se referă și la baza de impozitare (i.e. norma de venit) sau doar la procentele aplicate?


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by