"Contribuabilii au o serie intreaga de proceduri si drepturi in a contracara atitudinea unor inspectori fiscali sau a schimba deznodamnatul unui raport de inspectie fiscala. Inspectorii nu pot face verificari departe de contribuabil si nu se pot intoarce direct cu un raport de inspectie fiscala. Sunt pasi procedurali importanti, iar inspectorul fiscal trebuie sa vina cu un draft de raport fiscal care sa fie discutat la modul oficial, o discutie finala in care contribuabilul isi poate exprima un punct de vedere scris. Toate aceste lucruri vor fi consemnate si vor influenta derularea cazului pe viitor" a declarat Alexandru Cristea, Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax in cadrul unui interviu in studioul HotNews.ro pe tema inspectiilor si litigiilor fiscale.

Alexandru Cristea in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Fragmente din cadrul interviului:

  • Relevanta mi se par in primul rand  o comunicare permanent a in timpul controlului fiscal cu inspectorii fiscali. Acestia sunt obligati sa aduca la cunostinta administratorului sau reprezentantului companiei respective intotdeauna pe parcursul controlului punctele vizate sau constatarile preliminare.
  • Exemplu: de multe ori primim de la furnizaorii nostri facturi care nu au toate datele mentionate de lege, motiv suficient pentru inspector de a anula dreptul de deducere a TVA-ului. Daca contribuabilul este informat despre acest aspect, el se poate intoarce la furnizori si poate cere corectarea facturilor sau obtinerea unor documente suplimentare.
  • Inspectorii nu pot face verificari departe de contribuabil si nu se pot intoarce direct cu un raport de inspectie fiscala. Sunt pasi procedurali importanti, in sensul ca inspectorul fiscal trebuie sa vina cu un draft de raport fiscal care sa fie discutat la modul oficial, o discutie finala in care contribuabilul isi poate exprima un punct de vedere scris. Toate aceste lucruri vor fi consemnate si vor influenta derularea cazului pe viitor.
  • Se intampla des sa nu exsite un control pentru multi ani de zile. Ceea ce e bine de stiut este ca perioada de prescriptie este clara in lege si este de 5 ani, incepand cu 1 ianuarie al anului urmator perioadei necontrolate.
  • Zonele preferate de inspectorii fiscali sunt vechi si noi. Predilecta a ramas zona comertului international, daca vorbim de obligatiile de raportare si colectare a TVA-ului pentru a beneficia de scutiri in aceasta zona de livrari intracomunitare, exporturi, operatiuni complexe, cu tari UE sau nonUE.
  • Am vazut cazuri si de fortare a partii formale, documentare din partea Fiscului, cazuri chiar abuzive le-as numi. Si aici sunt doua elemente: buna pregatire a contribuabilului si a documentatiei aferente inainte de inceperea unui astfel de control si de cunoastere a procedurii si legii, nu numai romanesti ci si europene.
  • O alta zona pe care am constatat-o in ultima vreme este verificarea riscului de dependenta. Exista acest principiu fiscal prin care o relatie contractuala poate fi recalificata si aici vorbesc in general de contracte cu persoane fizice autorizate in cazul in care se constata ca aceste relatii contractuale au o natura salariala. Si sunt industrii predilecte care folosesc acest sistem.
  • O alta zona este partea de achizitii de servicii externe si controlul se refera justificarea acestora. Atentie, deci, la orice fel de achizitie de serviciu de manangement si consultanta. Nu se accepta facturi  de servicii care nu au documentatie reala si suport primite de la companiile mama care sunt vazute de multe ori ca o modalitate de schimbare a pozitiei fiscale in cadrul unui grup.

Biografie:

Alexandru Cristea este Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, societate afiliata firmei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii. Alexandru are o experienta de peste 11 ani in materie de consultanta fiscala, desfasurandu-si activitatea in cadrul Deloitte si PwC unde a fost unul dintre coordonatorii departamentului de impozite indirecte. El detine cunostinte vaste de procedura si planificare fiscala, inclusiv in ceea ce priveste implementarea unor structuri fiscale eficiente la nivel international. De asemenea, el a oferit suport si asistenta si in probleme de contencios fiscal. Alexandru Cristea este consultant fiscal autorizat si are un MBA in finante.