Dosare Juridice

Urmeaza sa avem un cadru legal cu adevarat aplicabil pentru impozitarea veniturilor din jocuri de noroc?

de Alexandru Manucu     Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Miercuri, 28 ianuarie 2015, 10:41 Dosare Juridice - Dosare de Fiscalitate


Alexandru Manucu_Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii Tax
In urma repetatelor semnale venite din partea consultantilor fiscali si a organizatorilor de jocuri de noroc privind necesitatea unui sistem care sa permita impozitarea efectiva a veniturilor obtinute din acest tip de activitate, Guvernul a raspuns prin publicarea Ordonantei de urgenta nr. 92/2014. Actul normativ modifica in mod substantial sistemul de impozitare a veniturilor din jocuri de noroc.

Astfel, s-a renuntat la ideea de neimpozitare a acestor venituri la nivelul jucatorilor, vehiculata adesea in presa dedicata acestei industrii, optandu-se in schimb pentru un sistem de impozitare progresiva. Potrivit noilor prevederi, jucatorii datoreaza statului pana la un sfert din sumele incasate in functie de cuantumul veniturilor inregistrate.

Cota maxima a impozitului (de 25%) vizeaza exclusiv sumele incasate ce depasesc echivalentul a 100.000 de euro si nu reprezinta un element de noutate, aceasta fiind cota aplicabila anterior tuturor veniturilor impozabile din aceasta categorie.

Principala modificare adusa legislatiei fiscale priveste in schimb redefinirea veniturilor din jocuri de noroc, care acum includ toate sumele incasate in urma participarii la astfel de activitati, definitia anterioara facand trimitere la castigurile reale obtinute de participanti. In plus, limita neimpozabila de 600 de lei pe zi, realizata la un organizator de jocuri de noroc, pentru aceasta categorie de venituri a fost eliminata. Prin urmare, incepand cu jumatatea lunii februarie 2015, se pare ca fiecare suma incasata de jucatori va fi impozitata, indiferent de mizele ¬investite¬ de jucatori.

Cota progresiva de impozitare (1% pentru veniturile de pana la 14.999 de euro, 16% pentru sumele cuprinse intre 15.000 si 99.999 de euro, respectiv 25% pentru veniturile care depasesc pragul de 100.000 de euro), coroborata cu noua definitie a veniturilor din jocuri de noroc, poate conduce la situatii absurde in care un fericit castigator sa constate ca norocul nu a fost tocmai de partea lui odata ce toate obligatiile fiscale au fost indeplinite.

Noile prevederi mentin responsabilitatea calcularii, retinerii si platii catre bugetul de stat a impozitului datorat de participanti in ograda organizatorilor de noroc. Insa, pentru veniturile obtinute din lozuri, festivaluri de poker, slot-machine si jocurile de noroc la distanta (on-line), aceasta obligatie revine participantilor, care trebuie sa depuna o declaratie anuala in acest sens, urmand ca autoritatile fiscale sa emita decizia de impunere aferenta.

Diferenta intre perioadele de raportare (si anume anual pentru jucatorii care obtin venituri din activitati de jocuri de noroc pentru care impozitul nu se retine la sursa, respectiv lunar pentru celelalte tipuri de jocuri de noroc), precum si interpretarile curente in legatura cu ceea ce reprezinta o suma incasata din perspectiva fiscala pot duce la situatii in care un jucator va fi impozitat diferit in functie de activitatea de jocuri de noroc din care a obtinut venituri.

Poate cel mai bun raspuns la aceste semne de intrebare exista deja in textul Ordonantei de urgenta nr. 92/2014, care stabileste o cota unica de impozitare (1%) pentru veniturile obtinute din jocuri de noroc de persoanele nerezidente, desi aceasta nu urmareste impozitarea in Romania a veniturilor obtinute de nerezidenti din lozuri, festivaluri de poker, slot-machine si jocurile de noroc on-line. Aplicarea unui tratament similar pentru veniturile obtinute de rezidenti ar simplifica lucrurile, eliminand disfunctionalitatile care vor aparea cu siguranta in practica dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta nr. 92/2014.

Exista speranta ca normele metodologice vor clarifica unele dintre aceste semne de intrebare. Pana la publicarea acestora, ramane de vazut daca ziua de vineri, 13 februarie, data intrarii in vigoare a prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 92/2014, va purta ghinion. Si daca da, cui?
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2617 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  stati putin (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 11:04)

  florin [anonim]

  va bateti joc de oamenii care muncesc? daca castigi 14000 de euro te impoziteaza cu 1% ?????

  De ce impozitati munca cu taxe ametitoare si pe iubitorii de pacanele ii lasati sa-si faca de cap? Au aparut sali de jocuri ca ciupercile dupa ploaie. Cu asa fiscalitate, nici nu e de mirare.
  • +1 (1 vot)    
   Lege (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 21:51)

   Hamlet [anonim] i-a raspuns lui florin

   Banii importanti sunt facuti prin taxarea operatorilor, care e mult mai substantiala.
   Jucatorii (care erau pana acum intr-o zona gri) intra in legalitate. Sunt multi baieti destepti care traiesc din pariuri sau poker online activand pe siteurile straine (pacanelele sunt un exemplu prost - 99.9 % isi pierd toti banii) Pentru ei legea este extrem de buna, intra in legalitate totala fara nici un cost practic.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by