Președintele Andrzej Duda a anunțat joi că Polonia va trimite Ucrainei patru MiG-29 zilele următoare, apoi va livra și altele care sunt în „curs de pregătire, de revizie”, acesta fiind primul caz în care o țară aliată trimite avioane de luptă Kievului. Tot joi, Pentagonul a făcut publice imagini cu interceptarea dronei Reaper de către avioane rusești deasupra Mării Negre, care sugerează că Moscova a mințit când a susținut că nu a existat contact între aeronave înainte de prăbușirea dronei.

Soldați ucraineni din zona Bahmut, unde se duc lupte dure de luni de zileFoto: Roman Chop / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Rusia ar fi recuperat câteva resturi de la drona doborâtă. Statele Unite cred că Rusia a recuperat din Marea Neagră unele resturi de la drona de supraveghere americană doborâtă, a declarat pentru CNN un oficial american familiarizat cu această chestiune.
  • Volodimir Zelenski, în mesajul său de joi seară: „Va veni ziua în care vom elibera Mariupol, întregul nostru sud, întregul nostru est. Toată Ucraina va fi liberă”
  • China trimite puști și veste antiglonț către entități rusești. Datele comerciale și vamale din perioada iunie-decembrie 2022 arată că societățile chineze au exportat 1.000 de puști de asalt și alte echipamente, precum piese pentru drone și armuri corporale, către entități rusești, relatează Politico.
  • SUA a trimis imediat o nouă drona pe traseul celei doborâte - oficiali / Riscuri vs beneficii. SUA efectuează o evaluare a operațiunilor sale cu drone în zona Mării Negre, cântărind costurile și beneficiile zborurilor după ce Rusia a forțat doborârea unuia dintre avioane la începutul acestei săptămâni, au declarat mai mulți oficiali pentru CNN.
  • Vladimir Putin susţine că în Occident e criză alimentară: „Li se recomandă cetăţenilor să consume napi în loc de salată şi roşii”. Ţările occidentale se confruntă cu o penurie de alimente şi sunt forţate să renunţe la unele produse, pe fondul sancţiunilor împotriva Moscovei, a susținut joi preşedintele rus Vladimir Putin.
  • Rusia cere redeschiderea liniilor de comunicare cu SUA, critice după incidentul cu drone. Este important să se mențină deschise liniile de comunicare între Washington și Moscova după incidentul cu drone de marți, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
  • Rusia și-a intensificat prezența navelor în Marea Neagră, susține armata ucraineană. Rusia își sporește prezența în Marea Neagră cu un „număr destul de atipic de nave”, a declarat joi armata ucraineană, potrivit CNN.
  • Negocierile privind o posibilă convorbire între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și liderul chinez Xi Jinping sunt în curs de desfășurare, dar este prea devreme pentru a spune dacă o conversație va avea loc efectiv, potrivit unui consilier prezidențial ucrainean.
  • Raport ONU privind crimele de război comise de Rusia în Ucraina / Metode de tortură: „telefonul către Putin” şi „poziţia papagal”. Rusia a comis crime de război de amploare în Ucraina, omoruri intenţionate şi tortură, în unele cazuri obligând copiii să asiste la violarea celor dragi, pe alţii obligându-i să stea alături de cadavre.
  • Decizia Poloniei de a trimite avioane în Ucraina „nu va determina” SUA să trimită F-16

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 386, LIVETEXT:

01:20Politico:China trimite puști și veste antiglonț către entități rusești

Datele comerciale și vamale din perioada iunie-decembrie 2022 arată că societățile chineze au exportat 1.000 de puști de asalt și alte echipamente, precum piese pentru drone și armuri corporale, către entități rusești, relatează Politico.

00:58Volodimir Zelenski, în mesajul său de joi seară: „Va veni ziua în care vom elibera Mariupol, întregul nostru sud, întregul nostru est. Toată Ucraina va fi liberă”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a evocat, joi seară, bombardarea teatrului din Mariupol, care se întâmpla exact cu un an în urmă, şi le-a promis compatrioţilor că Ucraina va elibera acest oraş, acum controlat de ruşi, alături de celelalte localităţi ocupate, iar responsabilii pentru crimelor de război vor da socoteală în faţa justiţiei internaţionale.

00:39 Scholz şi Netanyahu au convenit extinderea cooperării germano-israeliene în materie de armamente

00:22SUA a trimis imediat o nouă drona pe traseul celei doborâte - oficiali / Riscuri vs beneficii

SUA efectuează o evaluare a operațiunilor sale cu drone în zona Mării Negre, cântărind costurile și beneficiile zborurilor după ce Rusia a forțat doborârea unuia dintre avioane la începutul acestei săptămâni, au declarat mai mulți oficiali pentru CNN.

Vladimir Putin susţine că în Occident e criză alimentară

23:50Prim-ministrul leton vizitează Kievul și se întâlnește cu oficiali ucraineni.

Prim-ministrul leton Krišjānis Kariņš s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski la 16 martie la Kiev. Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Kariņš pentru pachetul de apărare militară recent aprobat, subliniind că angajamentul total de ajutor din partea Letoniei a atins 1% din PIB-ul său de la începutul invaziei la scară largă, potrivit Kyiv Independent.

23:24 Parlamentul elvețian a aprobat un proiect de lege care permite urmărirea penală a autorilor crimelor de agresiune în temeiul legislației naționale elvețiene.

Proiectul de lege, adoptat cu 127 de voturi pentru și 53 împotrivă, a fost adoptat la câteva ore după ce un organism de anchetă al ONU a declarat că a constatat că Rusia a comis o gamă largă de crime de război în Ucraina, inclusiv omoruri intenționate, tortură sistematică și deportarea copiilor.

22:58Vladimir Putin susţine că în Occident e criză alimentară: „Li se recomandă cetăţenilor să consume napi în loc de salată şi roşii”

Ţările occidentale se confruntă cu o penurie de alimente şi sunt forţate să renunţe la unele produse, pe fondul sancţiunilor împotriva Moscovei, a susținut joi preşedintele rus Vladimir Putin la congresul Uniunii Industriaşilor şi Întreprinzătorilor din Rusia, cea mai mare societate de afaceri din ţară şi în al cărei consiliu de administraţie intră faimoşi miliardari ruşi din clasamentul Forbes.

22:52Rusia cere redeschiderea liniilor de comunicare cu SUA, critice după incidentul cu drone

Este important să se mențină deschise liniile de comunicare între Washington și Moscova după incidentul cu drone de marți, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unei conferințe de presă joi, potrivit agenției de presă de stat TASS.

Rusia și-a intensificat prezența navelor în Marea Neagră

22:25Downing Street a confirmat că a avut loc o convorbire telefonică în cursul zilei de astăzi între prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Cei doi au discutat despre cea mai recentă situație de pe teren, iar Sunak a declarat că Marea Britanie va continua să colaboreze îndeaproape cu aliații pentru a se asigura că Ucraina dispune de echipamentele de care are nevoie, potrivit declarației lui Downing Street.

21:47Rusia și-a intensificat prezența navelor în Marea Neagră, susține armata ucraineană

Rusia își sporește prezența în Marea Neagră cu un „număr destul de atipic de nave”, a declarat joi armata ucraineană, potrivit CNN.

21:29 Negocierile privind o posibilă convorbire între președintele ucrainean Volodimyr Zelenski și liderul chinez Xi Jinping sunt în curs de desfășurare, dar este prea devreme pentru a spune dacă o conversație va avea loc efectiv, potrivit unui consilier prezidențial ucrainean.

„Nu putem spune cu siguranță, deoarece negocierile sunt în curs de desfășurare”, a declarat joi Mihailo Podoliak, consilier al șefului Biroului președintelui Ucrainei, la televiziunea națională.

Raport ONU: Rusia a comis crime de război de amploare în Ucraina

21:05Rusia ar fi recuperat câteva resturi de la drona doborâtă

Statele Unite cred că Rusia a recuperat din Marea Neagră unele resturi de la drona de supraveghere americană doborâtă, a declarat pentru CNN un oficial american familiarizat cu această chestiune.

20:25Raport ONU privind crimele de război comise de Rusia în Ucraina / Metode de tortură: „telefonul către Putin” şi „poziţia papagal”

Rusia a comis crime de război de amploare în Ucraina, omoruri intenţionate şi tortură, în unele cazuri obligând copiii să asiste la violarea celor dragi, pe alţii obligându-i să stea alături de cadavre. Unele abuzuri pot fi catalogate drept crime împotriva umanităţii, însă anchetatorii ONU nu au observat un genocid în Ucraina după invazia rusă în această ţară, au declarat joi experţii Naţiunilor Unite, care recomandă totuşi continuarea studiilor pe această temă.

19:47Decizia Poloniei de a trimite avioane în Ucraina „nu va determina” SUA să trimită F-16

Casa Albă a declarat că decizia Poloniei de a oferi Ucrainei avioane de vânătoare MiG-29 este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să furnizeze Kievului avioane americane F-16, potrivit The Guardian.

19:22Imaginile video desecretizate de Pentagon cu interceptarea de către Rusia a dronei americane de supraveghere prăbuşite marți în Marea Neagră demonstrează clar că Rusia „a mințit în mod categoric” cu privire la incident, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, citat de CNN.

China îndeamnă la reluarea „cât mai repede” a discuţiilor de pace

19:10China se declară îngrijorată de o escaladare a războiului și îndeamnă Ucraina şi Rusia să reia „cât mai repede posibil” discuţiile de pace

„China se teme de o agravare a crizei şi de scăparea ei de sub control. Ea speră ca toate părţile să-şi păstreze calmul, să rămână raţionale, să dea dovadă de reţinere şi să reia discuţiile de pace cât mai curând posibil şi să revină pe calea unei reglementări politice”, i-a transmis joi noul ministru chinez de externe, Qin Gang, omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, în cursul unei convorbiri.

18:53ONU a cerut reînnoirea cu 120 de zile a acordului semnat în iulie anul trecut privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, acord care expiră în 18 martie, conform The Guardian.

Solicitarea vine după ce Rusia a propus luni prelungirea acordului cu doar 60 de zile, ofertă criticată de Kiev, care vede astfel acordul iniţial pus sub semnul întrebării.

Miercuri, Turcia a anunțat că va continua discuțiile pentru prelungirea acordului cu 120 de zile, în loc de 60 de zile.

Întrebat despre remarcile Ankarei, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a spus: „Pentru noi, textul acordului este clar și solicităm o reînnoire pentru 120 de zile”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a reacționat spunând că acordul „se prelungește pentru 60 de zile”. „Diferența dintre interpretarea Rusiei și a ONU a duratei acordului poate fi pur și simplu o demonstrație a incompetenței (ONU)”, a adăugat ea.

18:25 Un an de la masacrul de la teatrul din Mariupol. Zelenski promite că Moscova va plăti pentru această tragedie

La împlinirea unui an de la bombardamentul rusesc asupra teatrului din Mariupol în urma căruia, potrivit Kievului, au murit peste 300 de civili, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reamintit joi tragedia şi a dat asigurări că Rusia va plăti pentru ea.

HARTĂ publicată de Armata americană cu locul prăbușirii dronei americane interceptate de avioane rusești deasupra Mării Negre

18:08Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avut joi discuții telefonice cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu ministrul chinez de externe Qin Gang, conform CNN.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Kuleba spune că el și Blinken au discutat despre „formula de pace” în Ucraina și despre modalitățile de a accelera livrarea de muniție.

„Colaborăm continuu cu SUA și cu alți parteneri pentru a ne asigura că Ucraina are toată muniția de care avem nevoie pentru apărare și contraofensivă”, a scris Kuleba.

În ceea ce privește convorbirea cu oficialul chinez, ministrul ucrainean de Externe spune că a discutat cu acesta despre „semnificația principiului integrității teritoriale” și a reiterat propunerea de pace a Ucrainei ca mijloc „de a pune capăt agresiunii și a restabili pacea justă în Ucraina”.

17:50Forțele aeriene americane au publicat o hartă grafică cu locațiile și orele aproximative ale coliziunii dronei MQ-9 Reaper cu un avion de luptă rusesc, conform The Guardian și CNN.

17:28Kirill denunţă din nou ordinul de evacuare pentru Lavra Pecerska din Kiev. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a calificat joi drept „monstruoasă” evacuarea preconizată a călugărilor dintr-o mănăstire emblematică din Kiev, Lavra Pecerska, aflată sub autoritatea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care până recent se considera ca fiind afiliată la Patriarhia Moscovei.

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkacenko, anunţase vinerea trecută rezilierea contractului de închiriere care permitea bisericii să închirieze gratuit o parte din Lavra din Kiev.

Patriarhul Kirill a făcut apel la „toate eforturile posibile” pentru a împiedica evacuarea călugărilor. „Această mănăstire se află la originea tradiţiei spirituale şi monahale comune a popoarelor rus, ucrainean şi belarus. Ea este leagănul civilizaţiei şi culturii noastre naţionale”.

16:35 Rusia dă asigurări că „nu este o ameninţare” pentru Finlanda şi Suedia, care vor să adere la NATO

„Am deplâns în repetate rânduri această orientare către aderare a Finlandei şi Suediei, am spus de mai multe ori că Rusia nu este în niciun caz o ameninţare pentru aceste ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Ele nu ne-au ameninţat niciodată, aşa că nu suntem o ameninţare pentru ele şi nu putem decât să regretăm” ambiţia lor de a se alătura NATO.

Putin schimbă placa: nu există „țări neprietenoase” față de Rusia

16:04 Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că sintagma „țări neprietenoase” față de Rusia este una incorectă, deși a intrat în limbajul rușilor de un an de zile și a fost invocată în mod repetat de autoritățile și propaganda de la Moscova.

15:57 O imagine cu o ucraineancă îmbrăcată în uniformă militară a devenit virală pe Twitter, adunând aproape 1 milion de vizualizări într-o zi și peste 1.100 de retweet-uri.

15:48 Țările occidentale discută dacă să trimită sau nu avioane de luptă în Ucraina, a declarat joi premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, la televiziunea daneză TV2.

„Este un lucru pe care îl discutăm în cadrul grupului de țări aliate. Este o mare dorință a Ucrainei", a spus ea.

15:31 Acordul care permite exportul în siguranță de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră este clar în ceea ce privește necesitatea unei prelungiri de 120 de zile, a declarat joi purtătorul de cuvânt al ONU, după ce Rusia a sugerat prelungirea acordului cu 60 de zile.

„Pentru noi, textul din acord este clar și prevede o prelungire de 120 de zile", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, pentru Reuters, întrebat despre afirmațiile Turciei, care a declarat miercuri că va continua discuțiile pentru a prelungi acordul cu 120 de zile în loc de 60 de zile.

15:07 Rusia a comis o gamă largă de crime de război în Ucraina, cum ar fi omoruri intenționate, tortură și deportarea de copii, a declarat un organism de anchetă împuternicit de ONU într-un raport publicat joi.

Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina a spus că forțele rusești au efectuat atacuri „nediscriminatorii și disproporționate" asupra Ucrainei, au recurs la tortură, au ucis civili în afara luptelor și nu au luat măsuri pentru a proteja populația ucraineană. (Reuters)

Polonia începe să trimită avioane de luptă Ucrainei

13:53 Președintele rus Vladimir Putin a ieșit joi cu noi sfaturi pentru miliardarii și elitele financiare ale Rusiei, îndemnând la investiții în noi tehnologii, unități de producție și întreprinderi care să ajute Moscova să depășească „tentativele Occidentului de a distruge economia” țării.

13:51Polonia va trimite patru avioane MiG-29 în Ucraina zilele următoare

13:44Cel puțin o persoană a murit, iar alte două au fost rănite în urma exploziei și a incendiului major produse într-o clădire aparținând forțelor de patrulare la frontieră ale serviciului federal de securitate FSB din Rusia, în orașul Rostov pe Don (sud), scrie Reuters.

Guvernatorul Rostovului, Vasily Golubev, a declarat că incendiul pare să fi fost cauzat de un scurtcircuit electric.

„Propagarea incendiului a făcut ca containerele de combustibil și lubrifianți să explodeze”, a spus el într-un mesaj postat pe canalul său Telegram.

13:23 Blindatele AMX-10 RC, promise de Franța la începutul lunii ianuarie, „tocmai au ajuns în Ucraina", a anunțat ministrul Apărării, Sébastien Lecornu, în fața Comisiei de apărare a Adunării Naționale.

„Unele dintre ele au plecat deja pe linia frontului", a spus el, fără a preciza numărul de vehicule livrate.

Primele imagini cu drona americană interceptată deasupra Mării Negre

13:51 Oficiali americani au declarat sub condiția anonimității pentru Politico că Washingtonul estimează că până la 100.000 de soldați ucraineni ar fi murit în războiul declanșat de Vladimir Putin.

13:15 Cel mai bun mod de a apăra R. Moldova de un atac al Rusiei este să protejăm Ucraina, a declarat joi ministrul britanic de externe, citat de Reuters.

James Cleverly a vorbit în cadrul unei vizite în R. Moldova, unde a anunțat un ajutor britanic de 10 milioane de lire sterline pentru reforme economice și de guvernare, inclusiv în sectorul energetic. Întrebat dacă Londra plănuia să ofere sprijin militar Moldovei, Cleverly a spus: „Credem cu tărie că una dintre cele mai bune modalități de a proteja Moldova de un atac fizic este să îi ajutăm pe ucraineni să se apere împotriva Rusiei".

13:06Kremlinul a declarat joi că regretă „prejudecăţile nejustificate” ale Republicii Moldova la adresa Moscovei şi că Rusia rămâne deschisă bunelor relaţii, dar că Chișinăul s-ar fi infectat probabil cu „rusofobie”.

12:09 VIDEO Primele imagini cu interceptarea dronei americane de către avioanele rusești / Dovada că rușii au mințit

11:55 FOTO VIDEO Explozie și incendiu major la o clădire FSB din Rostov pe Don

11:32 Ucrainenii afirmă că au provocat piederi foarte mari rușilor în ultima zi: 1.040, 12 tancuri, 11 alte blindate, 11 piese de artilerie, 17 diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete, 3 sisteme antiaeriene, 1 avion de luptă și 13 drone:

11:26 „O bombă stupidă”: Ucrainenii au doborât o dronă de fabricație chineză folosită de ruși

China are pârghii pentru a încerca medierea unui acord de pace

11:14 Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat joi că este„deosebit de important" să se furnizeze Ucrainei muniția de care are nevoie pentru a contracara invazia rusă.

El a declarat, într-un discurs în Bundestag, că „împreună cu partenerii noștri europeni, vom decide noi măsuri pentru a asigura o aprovizionare mai bună și continuă" cu muniție la summitul UE de săptămâna viitoare. Iar Germania „este pregătită să deschidă proiectele (sale) de livrări către alte state membre ale UE", a adăugat el. (AFP)

11:00Situația pentru forțele ruse care încearcă să captureze orașul ucrainean Bahmut este „dificilă", deoarece nu există semne că Kievul este pregătit să ordone retragerea trupelor sale, a declarat liderul instalat de Rusia în regiunea ucraineană Donețk.

„Situația din Artyomovsk rămâne complexă și dificilă", a declarat joi, într-un interviu la televiziunea de stat, Denis Pușilin, folosind numele din epoca sovietică a orașului Bahmut.

10:44Polonia a anunțat că a destructurat o rețea de spionaj după ce presa locală a scris că mai multe persoane suspectate că spionează pentru Rusia au fost reținute, acestea montând camere de luat vederi la rute feroviare și în apropierea unui aeroport cheie pentru livrările de armament ale NATO către Ucraina.

10:17ANALIZĂ Poate China media o pace între Rusia și Ucraina? De ce vrea Xi Jinping să se implice, ce rol ar putea avea Beijingul și ce pârghii are în relația cu Moscova și Kiev

Moscova a pierdut 30.000 de soldați în Bahmut

10:12 Președintele sirian Bashar Al-Assad a declarat joi că ar saluta orice propunere a Rusiei de a înființa noi baze militare și de a crește numărul de trupe în țara din Orientul Mijlociu, sugerând că prezența militară rusă în această țară ar trebui să devină permanentă.

Assad, care s-a întâlnit miercuri cu Vladimir Putin la Kremlin, a susținut războiul Rusiei în Ucraina și a declarat agenției de presă de stat ruse RIA că Damascul recunoaște teritoriile revendicate de Rusia în Ucraina.

Siria, a declarat Assad, ar saluta orice propunere a Moscovei de a înființa noi baze militare și de a crește numărul de trupe rusești - și a spus că acestea nu trebuie să fie neapărat temporare. (Reuters)

09:53 Ucrainenii au folosit o armă specială în Vuhledar: Cum a provocat RAAM haos și pierderi enorme în rândul blindatelor inamice

08:56 Marea Britanie estimează că 20.000-30.000 de membri ai forțelor rusești au fost uciși și răniți în Bahmut din luna mai 2022 și până acum.

Un oficial britanic a declarat că liderii militari ruși au sacrificat unități militare și au irosit resurse strategice pentru mici câștiguri tactice. „Rusia suferă rate de pierderi extrem de mari", a afirmat consilierul militar britanic Ian Stubbs. (Kyiv Independent)

Aproape 3.000 de civili sunt încă în Bahmut

08:48 Eforturile continue ale Rusiei de a prezenta războiul din Ucraina ca fiind existențial pentru siguranța țării, prin instalarea unor noi sisteme de apărare aeriană în zone care nu vor fi niciodată afectate de ostilități, provoacă reacții interne.

Publicația independentă de opoziție rusă The Insider a scris că forțele rusești instalează sisteme suplimentare de apărare aeriană S-400 în zone rezidențiale și în zone naturale protejate din Moscova, generând reacții negative pentru că ar putea pune în pericol civilii și ar fi tăiat zone împădurite pentru aceste instalații.

07:53 Cel mult 3.000 de locuitori au rămas în Bahmut, a declarat un oficial ucrainean, potrivit Kyiv Independent.

Mai puțin de 3.000 de locuitori, inclusiv 33 de copii, au rămas în Bahmut, a spus guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko. „Există oameni care refuză categoric să plece", a afirmat el, precizând că eforturile de evacuare sunt încă în curs de desfășurare.

07:47 Magnatul ucrainean Kostiantin Jevago a declarat că investițiile pe care le-a făcut în țara sa natală sunt o dovadă a nevinovăției sale, înainte de audierea de extrădare de joi, într-un oraș din Alpii francezi, pentru acuzații de deturnare a zeci de milioane de dolari. Cazul lui Jevago survine în contextul în care Zelenski încearcă să „taie aripile” oligarhilor care domină economia țării de la căderea Uniunii Sovietice.

Miliardarul în vârstă de 49 de ani, care controlează producătorul de peleți de fier, listat la Londra, a fost arestat într-o stațiune de schi în decembrie, la cererea Ucrainei, care îl caută pentru dispariția a 113 milioane de dolari de la creditorul Finance & Credit Bank, în prezent în faliment. (Reuters)

Lavrov acuză SUA că ignoră restricțiile de zbor impuse de Rusia în Marea Neagră

01:40 VIDEO Zelenski: Agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda

01:15Şoigu spune că una din cauzele incidentului cu drona din Marea Neagră este „spionajul american”

00:57Papa Francisc cere „respect” pentru mănăstirea Lavra Pecerska din Kiev, din care biserica afiliată Patriarhiei Moscovei are ordin de evacuare

00:09Lavrov acuză SUA că „ignoră” restricțiile spațiului aerian din Marea Neagră

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Miniștrii apărării și șefii militari ai Rusiei și SUA au avut miercuri conversații telefonice (un eveniment rar), la o zi după prăbușirea dronei Reaper deasupra Mării Negre. Probabil că drona de supraveghere americană s-a dezmembrat și va fi dificil de recuperat, având în vedere adâncimea apei din zonă, a declarat Milley.
  • SUA au şters de la distanţă softul dronei prăbuşite în Marea Neagră pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete. Moscova a anunțat că va încerca să scoată rămășițele dronei Reaper din Marea Neagră
  • Ambasadorul Rusiei în Statele Unite a spus că a transmis Washingtonului că Rusia „nu va mai permite nimănui să ne încalce apele".
  • Prăbușirea dronei militare americane de supraveghere în Marea Neagră este investigată, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, refuzând să se pronunțe asupra intenției sau motivației din spatele incidentului.
  • Este „foarte probabil" ca parlamentul turc să ratifice candidatura Finlandei la aderarea la NATO înainte de jumătatea lunii aprilie, au declarat pentru Reuters doi oficiali turci. Suedia și Finlanda au depus anul trecut o cerere de aderare la pactul de apărare după ce Rusia a invadat Ucraina, dar s-au confruntat cu obiecții din partea Turciei.
  • Turcia va continua discuțiile pentru a prelungi acordul care permite transportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru 120 de zile în loc de 60 de zile, a transmis Ankara. Exporturile de cereale ale Ucrainei pentru sezonul 2022/23 se situau la 34,7 milioane de tone la 15 martie, afectate de o recoltă mai mică și de dificultățile logistice cauzate de invazie.
  • Comandamentul militar suprem al Ucrainei este în favoarea apărării estului Ucrainei, inclusiv a orașului asediat Bahmut, și a provocării de pierderi maxime inamicului, a declarat Volodimir Zelenski.
  • Armata rusă a anunțat miercuri că a început desfășurarea de exerciţii militare navale în Marea Arabiei împreună cu China și Iran, două țări partenere ale Moscovei unite de opoziția lor față de Occident.
  • Forțele armate ale Ucrainei au declarat miercuri că au reușit să doboare încă un bombardier tactic Su-24 al Rusiei.
  • După ce mai multe țări s-au opus participării sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Paris, Rusia vrea să organizeze Jocurile Organizației de Cooperare de la Shanghai, alături de China, India, Pakistan și alte republici din Asia Centrală.
  • Şeful Wagner anunţă capturarea unei noi localităţi la nord de Bahmut. Grupul de mercenari ruşi Wagner a cucerit miercuri localitatea Zaliznianske, strângând şi mai mult cercul în jurul acestui bastion ucrainean din Donbas.
  • Vladimir Putin l-a primit miercuri la Moscova pe dictatorul sirian Bashar al-Assad, la împlinirea a 12 ani de la revoltele împotriva regimului său care au dus în cele din urmă la izbucnirea războiului civil.
  • Rusia a avansat cu mai puțin de 0,04% în Ucraina în decurs de o lună. O lună în care au avut „cele mai brutale lupte, ce au costat Moscova mii de soldaţi şi echipamente vitale”.
  • Yahoo News a obținut un document intern al Kremlinului care detaliază planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova, acesta fiind redactat înainte de invadarea Ucrainei anul trecut.
  • Sancțiunile și-au atins scopul: Veniturile Rusiei din petrol sunt într-o continuă prăbușire, însă pe piața mondială nu există o penurie.
  • Soldații trimiși de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina au primit blindate fabricate în perioada Uniunii Sovietice și care datează de pe vremea când aceasta era condusă de Iosif Stalin sau Nikita Hrușciov.

-------------------