SUA efectuează o evaluare a operațiunilor sale cu drone în zona Mării Negre, cântărind costurile și beneficiile zborurilor după ce Rusia a forțat doborârea unuia dintre avioane la începutul acestei săptămâni, au declarat mai mulți oficiali pentru CNN.

Dronă MQ-9 Reaper la Câmpia TurziiFoto: MApN

SUA nu au oprit în totalitate zborurile în timp ce finalizează analiza - armata a trimis același model de dronă, un MQ-9 Reaper, într-o misiune în aproximativ aceeași zonă deasupra Mării Negre la scurt timp după ce a avut loc coliziunea, au declarat oficialii americani.

Acea aeronavă trebuia să cerceteze locul prăbușirii și să monitorizeze rușii în căutarea resturilor.

Dar armata americană „analizează atent” traseele dronelor și evaluează cum să reducă mai bine riscul de conflict cu armata rusă, care zboară în mod regulat cu avioane de luptă în și din Crimeea, au declarat oficialii.

Pentagonul intenționează să analizeze costurile și beneficiile globale ale zborurilor în aceste misiuni, comparând valoarea potențială de informații a unei anumite rute cu riscul de escaladare cu Rusia.

Există îngrijorare în rândul unora dintre militarii americani că limitarea rutelor dronelor va avea un impact asupra colectării de informații legate de războiul din Ucraina, a declarat oficialul militar de rang înalt. Însă SUA au alternative potențiale pentru colectarea informațiilor, cum ar fi sateliții de spionaj.

SUA iau în considerare un alt zbor de dronă deasupra Mării Negre în zilele următoare, au spus oficialii, care ar fi în concordanță cu programul său obișnuit de operare.

Coliziunea dintre avioanele de vânătoare rusești Su-27 și drona americană a avut loc la aproximativ 40-50 de mile nautice la sud-vest de Crimeea, deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, a declarat joi Forțele Aeriene ale SUA.

Rusia a acuzat SUA că a încălcat spațiul aerian pe care susține că l-a creat pentru „operațiunea lor militară specială” în Ucraina - o denumire pe care SUA nu o acceptă. Oficialii au mai spus că Rusia nu a comunicat o astfel de restricție a spațiului aerian.

Noile imagini publicate joi de Pentagon arată cum avioanele de vânătoare rusești se apropie rapid de dronă, turnând combustibil pe ea și părând să avarieze elicea dronei.

SUA au fost nevoite să doboare drona deasupra Mării Negre după ce impactul a făcut-o efectiv inoperabilă, au declarat oficialii.

Rusia ar fi recuperat câteva resturi de la drona doborâtă, afirmă un oficial american

Statele Unite cred că Rusia a recuperat din Marea Neagră unele resturi de la drona de supraveghere americană doborâtă, a declarat pentru CNN un oficial american familiarizat cu această chestiune.

Oficialul a descris resturile recuperate ca fiind bucăți de fibră de sticlă sau bucăți mici ale dronei MQ-9 Reaper.

Dar administrația Biden a minimalizat importanța epavei dronei sau potențialul de a culege informații sensibile din rămășițele aeronavei.

„Am făcut să fie imposibil ca ei să poată culege ceva cu valoare de informații din rămășițele acelei drone, indiferent ce rămășițe ar putea fi la suprafața apei”, a declarat miercuri John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate, pentru CNN.

După coliziunea dintre drona americană și avioanele de vânătoare rusești marți dimineață, operatorii dronei au luat măsuri pentru a șterge software-ul sensibil al dronei înainte ca aceasta să cadă în Marea Neagră, potrivit oficialilor americani.

„Tot ce a rămas și plutește vor fi probabil suprafețele de control al zborului, genul acesta de lucruri. Probabil că nu este nimic de o valoare intrinsecă reală pentru ei în ceea ce privește termenii de retehnologizare sau ceva de genul acesta”, a declarat Kirby.

Drona a fost prăbușită în mare într-un loc unde apa ar putea avea o adâncime de aproape un kilometru și jumătate, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley.

___