Forțele aeriene americane au publicat o hartă grafică cu locațiile și orele aproximative ale coliziunii dronei MQ-9 Reaper cu un avion de luptă rusesc, conform The Guardian și CNN.

drona MQ-9 Reaper lovita de un avion rusescFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele aeriene americane din Europa au menționat, într-un mesaj postat pe Twitter, că „punctele de pe hartă sunt o estimare a locației incidentului”, nefiind reprezentate la scară.

Primele imagini cu interceptarea dronei americane de către avioanele rusești

Tot joi, Armata americană a făcut publice imaginile cu avioanele rusești care au interceptat drona Reaper deasupra Mării Negre în urmă cu două zile, incident care a dus la prăbușirea aeronavei.

Înregistrarea video desecretizată de Pentagon, care are aproximativ 40 de secunde, a fost editată de armata SUA în ceea ce priveşte durata, dar arată evenimentele în ordine cronologică, a menţionat Pentagonul.

În imagini se vede cum un avion Suhoi 27 se apropie și trece pe lângă drona MQ-9 lăsând în urmă două șuvoaie de combustibil.

Apoi, același avion sau perechea sa de misiune face aceeași manevră și se apropie și mai mult de drona de supraveghere americană, moment în care transmisia imaginilor a fost întreruptă, posibil din cauza contactului fizic dintre aeronave.

Ultimele cadre arată că una dintre palele elicei este îndoită, ceea ce sugerează că americanii au avut dreptate când au spus că a existat contact între Su-27 și Reaper, iar rușii au mințit când au afirmat că avionul lor nu a atins drona.

O „interceptare nesigură şi neprofesionistă”

Reamintim că un avion de luptă rusesc a provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre. Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre.

Comandamentul European al SUA a transmis într-un comunicat că două avioane ruseşti Su-27 au efectuat o „interceptare nesigură şi neprofesionistă” a unui avion fără pilot MQ-9 Reaper al Forţelor aeriene ale SUA care opera în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre.

  • „În jurul orei 07:03, unul dintre avioanele ruseşti Su-27 a lovit elicea unui MQ-9, determinând forţele americane să fie nevoite să doboare MQ-9 în apele internaţionale.
  • De mai multe ori înainte de coliziune, Su-27 a aruncat combustibil şi a zburat în faţa MQ-9 într-un mod nesăbuit şi neprofesionist”, a arătat sursa citată.

Rusia a negat acuzaţiile SUA conform cărora avioanele sale au acţionat imprudent în incidentul de marţi de deasupra Mării Negre şi a susţinut că drona zbura în apropiere de Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, îndreptându-se către teritorii revendicate de Rusia. Rusia a susţinut totodată că drona a făcut „o manevră bruscă'” şi din acest motiv s-a prăbuşit, insistând că nu a existat un contact între avion şi dronă.

SUA au șters de la distanță datele sensibile de software ale dronei MQ-9 care s-a prăbușit în Marea Neagră, pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete, au declarat miercuri doi oficiali americani citați de CNN.