Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat că țara sa va transfera patru avioane de luptă MiG către Ucraina în următoarele zile, transmite Reuters.

MiG-29Foto: Andreas Franke / DPA / Profimedia

„În primul rând, literalmente în următoarele câteva zile, vom preda, din câte îmi amintesc, patru avioane Ucrainei în stare de funcționare", a declarat Andrzej Duda într-o conferință de presă.

„Restul sunt în curs de pregătire, de revizie", a precizat liderul polonez. Polonia mai are circa 10-20 de avioane MiG 29, a adăugat Duda.

Anunțul vine după ce, marți premierul Mateusz Morawiecki a spus că Polonia ar putea oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 în următoarele patru sau șase săptămâni. Morawiecki a sugerat că aliații Kievului se apropie de un acord cu privire la următorul pas în sprijinul lor militar pentru Ucraina.

Polonia a spus de acum un an că vrea să trimită MiG-uri Kievului

Joia trecută, ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat că omologul său polonez i-a spus la o reuniune a UE din ziua precedentă că Varșovia ar fi de acord cu o acțiune comună de a preda acest model de avioane Kievului.

Polonia a anunțat încă din data de 8 martie a anului trecut, la nici două săptămâni după declanșarea invaziei rusești, că doresc să își trimită imediat și gratuit toate avioanele MiG-29 Ucrainei.

Guvernul de la Varșovia a propus atunci ca avioanele sale să fie transferate la baza americană Ramstein din Germania și predate Kievului prin intermedierea Statelor Unite. Washingtonul a respins însă acest plan, Pentagonul catalogându-l drept „neviabil”.

La începutul lunii iulie, premierul slovac Eduard Heger a invocat la rândul său posibilitatea trimiterii unor avioane de luptă MiG-29 Ucrainei.

Unele țări susțin puternic înarmarea cu avioane de luptă a Ucrainei

În ultimele luni discuțiile s-au învârtit în schimb în jurul posibilității de a trimite avioane de luptă occidentale Ucrainei.

Oficiali care au vorbit cu jurnaliștii de la Politico sub condiția anonimității afirmă că trimiterea unor avioane militare Ucrainei este susținută puternic de către statele baltice care sunt extrem de îngrijorate de agresiunea rusească.

Cu toate acestea, Statele Unite și-a exprimat opoziția fermă față de idee, iar președintele american Joe Biden a răspuns cu un „NU” categoric la o întrebare privind trimiterea de avioane F-16.

Deocamdată nu este clar dacă administrația de la Washington și-ar fi schimbat poziția față de transferarea către Kiev a unor avioane de fabricație sovietică moștenite de țările din fostul bloc comunist.

La sfârșitul lunii trecute, Marea Britanie a spus că nu vrea să dea Ucrainei din avioanele sale de luptă, însă a propus o altă soluție viabilă.

„Dacă o țară dorește să ofere un model rusesc sau sovietic, cum ar fi un MiG 29 - și există unele țări din NATO care le au - atunci Marea Britanie va face tot posibilul să completeze cu propriile noastre avioane sau chiar să ofere o formă de poliție aeriană pentru a acoperi pierderea lor de capacitate", a spus ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.