Slovacia ar putea deveni prima țară care trimite avioane de luptă Ucrainei de la declanșarea invaziei rusești, potrivit premierului slovac Eduard Heger, citat de Ukrinform.

Eduard HegerFoto: ANP / Alamy / Alamy / Profimedia

Heger a afirmat acest lucru într-o emisiune a televiziunii CT24 la care a participat alături de omologul său ceh, Petr Fiala, menționând de asemenea posibilitatea transferării de tancuri Ucrainei.

„Dar nu vreau să intru în detalii fiindcă Ucraina ne-a cerut să nu detaliem informațiile despre aceste [livrări] de echipamente”, a declarat Eduard Heger.

Agenția Reuters notează că liderii celor două țări au anunțat de asemenea că, începând din luna septembrie, Cehia va ajuta Slovacia să își protejeze spațiul aerian.

Bratislava ceruse asistența Cehiei în acest sens în luna iunie, cerând ajutor cu protejarea spațiului aerian până la primirea avioanelor de luptă F-16 pe care le-a comandat.

Aceste avioane ar urma să înlocuiască aeronavele MiG-29 aflate în prezent în dotarea forțelor sale aeriene și pe care Slovacia ar urma să le doneze Ucrainei, potrivit Ukraîisnka Pravda.

Slovacia vrea să trimită avioane Ucrainei, Cehia cere mai multe arme pentru Kiev

În luna mai Slovacia și-a pus în alertă toate sistemele defensive după un atac rusesc cu rachete în Transcarpatia, o regiune ucraineană aflată la aproximativ 100 de kilometri de granița dintre cele două țări.

Heger a precizat duminică că țara sa va avea nevoie de asistență din partea Cehiei timp de aproximativ un an.

Fiala a subliniat la rândul său că Praga va oferi asistență vecinilor slovaci și că avioanele forțelor aeriene cehe vor patrula spațiul aerian al Slovaciei începând cu luna septembrie.

„Ne așteptăm în schimb ca cineva să ne ajute și pe noi dacă avem probleme”, a spus Petr Fiala, cerând din nou ca Occidentul să furnizeze mai multe arme Ucrainei despre care afirmă că luptă pentru independența și securitatea europeană.

El a mai spus că Republica Cehă este de asemenea dispusă să participe la antrenarea militarilor ucraineni dacă este cazul.

Ajutor masiv promis de Slovacia Ucrainei

Declarațiile premierului Eduard Heger vin după ce săptămâna trecută ministrul său al Apărării a anunțat că Bratislava va cumpăra 152 de vehicule blindate în valoare de 1,6 miliarde de euro pentru Ucraina.

La jumătatea lunii iunie Slovacia a anunțat de asemenea că va dona Kievului mai multe elicoptere Mi-17 și mii de rachete Grad.

Bratislava a donat anterior şi alte echipamente militare şi tipuri de muniţie, inclusiv sistemul de apărare antiaeriană S-300.

Armata rusă a afirmat în mod repetat că forțele sale au distrus acest sistem antiaerian, unicul deținut de Slovacia, informație respinsă de Bratislava.

Slovacia a convenit de asemenea să vândă Ucrainei opt noi mortiere autopropulsate Zuzana 2 pe care s-a oferit să le și repare dacă sunt avariate în timpul luptelor.

La începutul lunii mai Slovacia a anunțat că va repara și vehicule militare ale ucrainenilor avariate de forțele armate rusești.

„Compania de stat Konstrukta - Defence a încheiat un contract cu partea ucraineană pentru repararea și modernizarea echipamentelor militare ucrainene”, declara la momentul respectiv purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării de la Bratislava, Martina Koval Kakascikova, într-un comunicat remis presei.

Urmărește ultimele evoluții din a 131-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.