Toate sistemele defensive slovace au fost puse în alertă pentru a asigura securitatea ţării după detectarea unui atac rusesc cu rachete în Transcarpatia, a declarat miercuri ministrul apărării Jaroslav Nad, transmite agenţia slovacă TASR, citată de Agerpres.

Sisteme antiaeriene Patriot in SlovaciaFoto: Bernd Von Jutrczenka / AFP / Profimedia Images

Măsura a fost luată după ce radarele slovace au detectat marți un atac rusesc cu rachete în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei.

Ministrul şi-a exprimat preocupările în legătură cu acest atac, având în vedere că el a avut loc la aproximativ 100 km de graniţa slovaco-ucraineană. În acest context, Jaroslav Nad l-a avertizat pe preşedintele Vladimir Putin că, dacă Rusia va lovi teritoriul slovac, aceasta va activa automat Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord.

Conform ministrului, obiectivul bombardamentului a fost distrugerea unei linii feroviare, însă el nu a fost atins pe deplin.

Slovacia acuză Rusia de atacuri în apropierea granițelor sale

„Am spus de mai multe ori că există informaţii potrivit cărora Putin va face tot ce poate pentru a 'denazifica' gări şi aeroporturi din apropierea graniţei (slovace)”, a adăugat Nad.

În urma atacului, ministrul de interne Roman Mikulec (OLaNO) a convocat în cursul nopţii de marţi spre miercuri o reuniune a managementului strategic pentru criza din Ucraina. Secretarul de stat Vendelin Leitner a relatat că au fost luate măsuri, au fost verificate planurile pentru gestionarea situaţiei şi a fost activat un corp de poliţie pe lângă poliţia de frontieră.

„Am făcut pregătiri pentru a gestiona şi a calma situaţia în Slovacia”, a subliniat el.

Atacul de marţi din oblastul Transcarpatia a fost primul al Rusiei în regiune de la debutul războiului în Ucraina. Racheta a lovit o facilitate nespecificată din aşezarea Voloveţ.

Bratislava anunță o nouă măsură de sprijinire a Ucrainei

Tot marți, ministerul Apărării de la Bratislava a anunțat că o companie slovacă va repara vehiculele blindate ucrainene avariate, răspunzând astfel unei solicitări din partea Kievului în acest sens.

Un ajutor similar a fost oferit Ucrainei luna trecută de către Republica Cehă. Într-o primă etapă, filialele holdingului industrial Czechoslovak Group (CSG) vor prelua repararea tancurilor medii de concepție sovietică T-64 folosite de forțele ucrainene.

La începutul lunii aprilie Slovacia a donat în secret Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană S-300 pentru a se apăra în fața agresiunii rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 70-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.