În cea de-a 70-a zi a invaziei Rusiei, luptele continuă, forțele ruse lovind ținte în estul Ucrainei și lansând rachete asupra ultimei redute a Ucrainei din orașul-port Mariupol. Comisia Europeană a anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, între care și un embargo asupra țițeiului rusesc. În replică, Vladimir Putin a anunțat că ar putea înceta exporturile și tranzacțiile cu anumite entități, acesta fiind cel mai dur răspuns al Kremlinului de până acum.

MariupolFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 70 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

05:53Moscova a afirmat miercuri că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forţele ruse îşi continuă ofensivele în Ucraina

00:52Separatiştii transnistreni susţin că au fost vizaţi de "atacuri teroriste" din Ucraina

00:10Zelenski îi cere şefului ONU "să salveze" răniţii de la combinatul Azovstal din Mariupol

23:48VIDEO Rusia spune că va deschide coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Azovstal, în același timp apar imagini cu bombardamente asupra oțelăriei

22:41Ucraina recuperează un sat din regiunea Harkiv din apropierea graniței cu Rusia

21:56Trupele ruse au intrat în uzina Azovstal din Mariupol. Contactul intre guvern si trupele din interiorul combinatului a fost restabilit - parlamentar

21:13VIDEO Momentul în care rușii au atacat cu bombe o statie din Avdiivka, in timp ce muncitori asteptau autobuzul

20:35 Aproximativ 2.000 de soldați ruși rămân în Mariupol / Oficial american: "Nu fac cu adevărat niciun progres în sud"

20:1890% din obuzierele americane promise Ucrainei au fost transferate acolo, spune un înalt oficial american al apărării, citat de CNN.

19:51Un elicopter rusesc a încălcat spațiul aerian al Finlandei în contextul în care țara este așteptată să își anunțe candidatura NATO

19:38Zelenski este "la fel de responsabil" pentru război ca și Putin, spune fostul președinte brazilian

19:02Biden va vorbi cu liderii G7 despre potențiale noi măsuri împotriva Rusiei: Suntem întotdeauna deschiși la sancțiuni suplimentare

18:44 Biserica Ortodoxă Rusă l-a avertizat pe papa Francisc să aibă grijă la ton

18:35Ambasada Suediei în Ucraina s-a întors la Kiev, a anunţat miercuri pe Twitter ambasadorul Suediei în Ucraina, Tobias Thyberg, relatează CNN.

18:19Kuleba: Țările UE care refuză un embargo asupra petrolului rusesc sunt „complice” la crimele de războiale Rusiei

18:07Rusia susține că restaurează „viața pașnică” în Mariupol

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a insistat că armata rusă controlează orașul-port Mariupol și că „viața pașnică” revine acolo și în alte orașe.

El a spus că forțele ucrainene care au continuat să reziste în uzina Azovstal din orașul ruinat au fost blocate, iar vor continua încercările de a le convinge să „elibereze” civilii prinși și să depună armele.

17:53De la invazia Rusiei în Ucraina, au fost uciși 220 de copii, iar alți 470 au fost răni, conform datelor transmise miercuri de către Procuratura Generală a Ucrainei.

De asemenea, instituția anunță că, în urma bombardamentelor rusești, 1.584 de instituții de învățământ au fost avariate, iar 118 dintre ele sunt complet distruse.

17:48Associated Press: Aproape 600 de persoane au murit în atacul asupra teatrului din Mariupoldin martie

17:30 Peste 5,6 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei rusești, conform celor mai recente date ale Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

De asemenea, cel puțin 7,7 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, după ce au fost forțate să își părăsească locuințele, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

17:13Marea Britanie interzice exportul unor servicii cheie către Rusia și impune nou sancțiuni

Slovacia și-a pus în alertă toate sistemele defensive în urma unui atac rusesc cu rachete

16:47Care sunt țările UE care vor să fie exceptate de la embargoul asupra petrolului rusesc și vor o perioadă mai lungă de tranziție

15:52Slovacia și-a pus în alertă toate sistemele defensive după un atac rusesc cu rachete

15:50 Cadavrele a 20 de civili au fost descoperite în ultimele 24 de ore în regiunea Kiev, ocupată parţial timp de mai multe săptămâni de către forţele ruse, a anunţat miercuri poliţia ucraineană, ceea ce aduce la 1.235 bilanţul victimelor civile de până acum, transmite France Presse.

Trupurile victimelor au fost descoperite la Borodianka, în apropiere de Kiev, şi în sate din districtul Vâşgorod, a precizat şeful poliţiei regionale, Andrii Nebîtov.

Precedentul bilanţ, anunţat în 21 aprilie de vicepremierul ucrainean Olga Stefanişîna, indica peste 1.000 de cadavre de civili aflate ''în morgile din întreaga regiune Kiev''.

15:27 Prima reacție a Bisericii Ortodoxe Ruse despre sancțiunile împotriva patriarhului Kirill: „Lipsă de bun simț”

Primarul din Mariupol spune că s-a pierdut contactul cu forțele ucrainene din Azovstal, în timp ce luptele grele continuă

15:10Primarul Mariupolului spune că miercuri au avut loc lupte grele la oțelăria Azovstal, unde rezistă ultimii apărători ai orașului, tot acolo adăpostindu-se și civili, scrie Reuters.

Primarul Vadym Boichenko a declarat la televiziunea națională că s-a pierdut contactul cu luptătorii ucraineni care se aflau încă în fabricile din incinta Azovstal. El a precizat că peste 30 de copii se numără printre cei care așteaptă evacuarea din combinat.

14:55Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Bulgariei să ajute Ucraina cu reparațiile echipamentelor militare avariate în războiul declanșat de Rusia, a transmis miercuri televiziunea națională a Bulgariei (BNT), citată de CNN.

Ambasadorul ucrainean la Sofia, Vitali Moskalenko, a prezentat o scrisoare transmisă de Zelenski Parlamentului Bulgariei, în care președintele ucrainean spune că autoritățile de la Kiev speră că Bulgaria va ajuta la repararea echipamentelor militare ucrainene și că va continua să acorde asistență umanitară ucrainenilor care fug din calea războiului.

14:51CIA le oferă rușilor de rând instrucțiuni despre cum să spioneze în favoarea Statelor Unite

14:36 Rusia a impus interdicție de intrare în țară „pe termen nelimitat” în cazul a 63 de oficiali japonezi, între care premierul Fumio Kishida, ministrul de Externe, Yoshimasa Hayashi, ministrul Apărării, Nobuo Kishi și ministrul de Finanțe, Shunichi Suzuki, scrie agenția de presă rusă RIA, citată de CNN.

„Administrația lui Fumio Kishida a lansat o campanie anti-rusă fără precedent, permite o retorică inacceptabilă împotriva Federației Ruse, inclusiv calomnie și amenințări directe”, a transmis Ministerul rus de Externe al Rusiei.

Începând cu luna martie, Japonia a impus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv înghețarea bunurilor președintelui Vladimir Putin și ale membrilor familiei sale, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Kremlinul neagă că vrea să declare război Ucrainei pe 9 mai: „Este o prostie”

14:24Ucrainenii au lichidat un comandant de Stat Major al temutului GRU, Direcția Principală de Informații a Rusiei

13:48​​Kremlinul susține că nu există în planul Rusiei un anunț de mobilizare generală pe 9 mai și nici o declarație declarație de război pentru Ucraina.

13:47Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că este crucial ca sprijinul Uniunii Europene şi al statelor membre să continue atât pentru Ucraina, cât şi pentru refugiaţii ucraineni, vorbind și despre necesitatea adoptării de noi sancţiuni pentru Rusia.

El a făcut aceste declarații într-o conferinţă de presă susținută alături de președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, aflat miercuri într-o vizită oficială în România.

"Am abordat, de asemenea, necesitatea adoptării de noi sancţiuni pentru Rusia şi a continuării demersurilor de izolare a acesteia pe plan internaţional. Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca Rusia să înceteze invazia şi să pună capăt agresiunii", a spus Klaus Iohannis.

13:42Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a susținut din nou, miercuri, că Armata rusă va considera transporturile NATO care livrează arme în Ucraina drept ”ţinte care urmează să fie distruse”, scrie Reuters, citând agenția de presă rusă RIA.

13:32Apropiat al lui Putin, trimis la Mariupol, unde Kremlinul ar vrea să organizeze o paradă militară în 9 mai

12:27Cotaţia ţiţeiului a crescut după anunţul Comisiei Europene privind impunerea unui embargo asupra petrolului rusesc, pe fondul estimărilor că va avea loc o creştere a competiţiei pentru livrările de petrol din altă parte.

În jurul orei 7:45 GMT, cotaţia futures la barilul de ţiţei WTI (West Texas Intermediate n.r.) era în creştere cu 2,8%, până la 105,31 dolari per baril, în timp ce cotaţiile futures la ţiţeiul Brent erau în creştere cu 2,7% până la 107,84 dolari per baril, scrie Reuters.

Comisia Europeană a anunțat al şaselea pachet de sancţiuni impus Rusiei

11:54Patriarhul Kirill, pe lista celor 58 de militari sau apropiați ai regimului de la Kremlin vizați de noile sancțiuni ale UE

11:08Comisia Europeană anunță oficial oprirea importurilor de petrol din Rusia / Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

10:58 Cameramanul lui Vladimir Putin și-a dat demisia după înregistrarea declarației de război împotriva Ucrainei / Motivul surprinzător

10:18VIDEO Liderul opoziției germane, primit la Kiev înaintea „lebărului” Olaf Scholz

09:56Rusia ar fi luat 400.000 de tone de cereale din teritoriul ocupat din Ucraina, acuză oficialii ucraineni

09:46 VIDEO Loviți din toate părțile: Soldații ruși nu se pot ascunde nici în pădure de artileria ucraineană

09:15 Două persoane - o femeie din Lisichansk și un bărbat din Popasna - au fost ucise, iar alte două au fost rănite în bombardamentele lansate de forțele ruse de marți seară asupra regiunii Lugansk, potrivit șefului administrației militare regionale, Serghei Gaidai.

„Ieri, fiecare oraș al nostru a avut de suferit de pe urma inamicului. Patru localități au rezistat atacurilor cu rachete și bombe. Rușii nu distrug doar Popasna, ci o șterg de pe harta regiunii Lugansk. De treizeci și patru de ori inamicul a lovit zone rezidențiale din regiune”, a anunțat Gaidai pe Telegram.

Armata din Belarus a început brusc teste militare "de pregătire"

09:10 Cum se grupează trupele ruse în încercarea de a-și consolida controlul în Donbas

09:02VIDEO Un soldat american ce luptă în Ucraina prezintă un vehicul blindat „furat” de la ruși: „A fost o zi bună”

09:00Forțele armate din Belarus au început miercuri exerciții militare pentru a-și testa pregătirea pentru luptă, a declarat ministerul belarus al apărării. „Testele (de pregătire pentru luptă) implică deplasarea unui număr semnificativ de vehicule militare, care pot încetini traficul pe drumurile publice”, se arată înr-un comunicat al ministerului belarus.

08:50Evacuările din Mariupol vor fi reluate miercuri, a anunțat vicepremierul Ucrainei Irina Vershchuk, precizând că guvernul ucrainean a planificat patru coridoare umanitare pentru a duce civilii în Zaporojie, dacă toate condițiile de siguranță vor fi îndeplinite.

08:37Trupele ruse au lansat în continuare atacuri cu rachete asupra regiunilor Dnipro, Kirovohrad, Lvov, Vinnîțea, Kiev, Transcarpatia, Odesa și Donețk, conform bilanțului transmis miercuri de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Inamicul nu încetează să desfășoare acțiuni ofensive în zona de operare estică pentru a stabili controlul total asupra teritoriului regiunilor Donețk și Lugansk și pentru a menține un coridor terestru cu Crimeea ucraineană ocupată temporar”, a transmis Armata ucraineană.

Potrivit acesteia, forțele ruse bombardează unitățile trupelor ucrainene din direcțiile Donețk și Tavria, în timp ce în Mariupol, trupele rusești continuă atacurile aeriene din apropierea uzinei Azovstal.

Armata Ucrainei mai spune că anumite unități ale Forțelor Armate ale Belarusului continuă să fie implicate pentru acoperirea secțiunii frontierei ucraineano-belaruse în regiunile Brest și Gomel.

156 de persoane au fost evacuate marți din Azovstal

08:29Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că 156 de persoane au fost evacuate marți din uzina siderurgică Azovstal.

„În sfârșit, avem rezultatul, primul rezultat al operațiunii noastre de evacuare de la Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de foarte mult timp. A fost nevoie de mult efort, negocieri lungi și diverse medieri”, a spus Zelensky într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, marți la Zaporojie au ajuns 156 de persoane: femei și copii, care erau în adăposturi de mai bine de două luni: „În sfârșit, acești oameni sunt în siguranță. Vor primi ajutor”.

07:03O contraofensivă ucraineană semnificativă a împins forțele ruse la aproximativ 40 km est de orașul Harkov, arată Institutul pentru studiul războiului în cel mai recent raport al serviciilor de informații. Contraofensiva ar putea crea condiții pentru o operațiune mai amplă care să-i alunge pe ruși din majoritatea pozițiilor ocupate de aceștia în oraș, mai arată raportul.

06:37Australia a aplicat mai multe sancțiuni vizând 110 cetățeni ruși- 76 de politicieni și 34 de oficiali ai guvernului ucrainean „marionetă” instalat în regiunile separatiste Donețk și Luhansk, scrie The Guardian. „Acești indivizi au încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus ministrul de externe al Australiei Marise Payne.

06:20Rusia a anunțat că va boicota reuniunea Consiliului de Securitate al ONU stabilită miercuri.

06:16Friedrich Merz, liderul partidului conservator german de opoziţie, s-a întâlnit marţi la Kiev cu preşedintele Volodimir Zelenski, crescând presiunea asupra cancelarului Olaf Scholz, care încă nu a efectuat o vizită în capitala Ucrainei.

01:21 ​Invazia rusă în Ucraina amenință să submineze stabilitatea în întreaga lume, nu doar în Europa - spune șeful armatei SUA. „Potențialul unui conflict internațional semnificativ e în creștere”- afirmă generalul Mark Milley.

01:08 Fermierii ucraineni se așteaptă anul acesta la o recoltă cu 35% mai mică faţă de 2021, din cauza faptului că suprafaţa de însămânţare cu diverse culturi de primăvară a fost de doar 70% - transmite Ukrinform, citând o declaraţie a economistului Oleh Pendzin.

00:31 Un bombardament rusesc asupra unei uzine din Avdeevka (estul Ucrainei) s-a soldat cu cel puţin 10 morţi şi 15 răniţi, a anunţat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko.

00:08 Joe Biden a îndemnat marți Congresul SUA să acorde mai mult ajutor militar Ucrainei pentru a-i permite acesteia să "facă de râs" armata rusă, a declarat marți președintele american, în timpul unei vizite la o unitate de producție a rachetelor Javelin, potrivit AFP.

23:01 Generalul american Christopher Cavoli va fi noul şef militar al NATO.

Rezumatul zilei de marți:

  • Atacurile rusești în regiunea Donețk din estul Ucrainei au ucis 21 de civili și au rănit 27 marți, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko într-o postare online.
  • Rusia a bombardat un aerodrom militar din apropierea orașului Odesa (sud-vestul Ucrainei), distrugând drone, rachete și muniție furnizate Ucrainei de către Statele Unite și aliații săi europeni, a declarat ministerul apărării.
  • Andriy Sadoviy, primarul orașului Lviv, un oraș de vest de lângă granița cu Polonia, a declarat marți seara că atacurile aeriene au deteriorat centrale electrice, întrerupând electricitatea în unele cartiere.
  • Uniunea Europeană va aplica noi sancțiuni Rusiei, vizând industria petrolieră, o serie de bănci rusești, dar și pe cei responsabili de dezinformare, a declarat marți Josep Borrell.
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că ar putea înceta exporturile și tranzacțiile cu anumite state, acesta fiind cel mai dur răspuns al Kremlinului de până acum la sancțiunile impuse de Statele Unite și aliații săi. Putin a semnat deja decretul în acest sens, urmând ca lista entităților cărora li se va aplica să fie publicată în următoarele 10 zile.
  • Zeci de civili care se refugiaseră în buncărele combinatului siderurgic din Mariupol au fost evacuați și au ajuns marți în Zaporijia controlată de Kiev, dar au mai rămas multe persoane în buncăre. Cifrele diferă, unele surse vorbind de 156 de civili, altele de 90.
  • Papa Francisc a cerut o întâlnire la Moscova cu Putin pentru a încerca să oprească războiul, dar nu a primit un răspuns.