Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei propus miercuri de către Comisia Europeană vizează și 58 de militari sau apropiați ai regimului de la Kremlin, între care Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, care a preluat același discurs al Moscovei, susținând că "Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni, ci doar și-a apărat granițele”.

Patriarhul Kirill al RusieiFoto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Noua listă de sancțiuni, anunțată miercuri de către Comisia Europeană și care va trebui aprobată de statele membre ale Uniunii Europene, cuprinde 58 de personalităţi, între care numeroși militari de rang înalt și alte persoane acuzate de crime de război la Bucha, dar și oficiali ruși considerați responsabili pentru asediul asupra orașului Mariupol.

Alături de Patriarhul Kirill, pe listă se află şi soţia, fiica şi un fiu al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precum şi şeful agenţiei de reglementare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor, Andrei Lipov.

Sancţiunile constau în interzicerea accesului în Uniunea Europeană şi îngheţarea activelor deţinute pe teritoriul acesteia.

Peste o mie de persoane se află deja pe lista neagră europeană.

Patriarhul Kirill, "un aliat de lungă durată al preşedintelui Vladimir Putin, a devenit unul din principalii susţinători a agresiunii militare împotriva Ucrainei", subliniază Comisia Europeană, potrivit AFP.

Patriarhul Kirill a preluat retorica Kremlinului: „Rusia nu a atacat pe nimeni”

Patriarhul Kirill a susținut că Rusia nu a atacat pe nimeni, o afirmație care amintește de declarațiile făcute de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

  • „Nu vrem să luptăm cu nimeni, Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni. Este uimitor că o țară mare și puternică nu a atacat pe nimeni, ci și-a apărat doar granițele”, a declarat Kirill, citat de agenția RIA Novosti a statului rus.

Patriarhul Rusiei a făcut afirmațiile în timpul unei predici ținute în Catedrala Arhanghelului Mihail din Piața Roșie, la 9 zile după Paști.

El a mai spus că Biserica Ortodoxă Rusă le cere sfinților îngropați în catedrală să se roage ca „granițele sacre” ale Rusiei să rămână de nepătruns iar rușii să aibă suficientă „înțelepciune, putere și onoare, dacă este cazul, pentru a apăra granițele sacre ale patriei”.

Amintim că Papa Francisc a lansat un atac dur la adresa patriarhului Kirill într-un interviu publicat marți de Corriere della Sera, afirmând că liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, care a sprijinit războiul cu toată tăria, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

Afirmațiile liderului Bisericii Ortodoxe Ruse par trase la indigo cu declarațiile făcute de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov în luna martie, după o întâlnire intermediată de Turcia cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

Întrebat la o conferință de presă pe care a susținut-o după încheierea negocierilor de pace dacă Rusia intenționează să atace și alte țări, Lavrov a răspuns că „nu intenționăm să atacăm alte țări, nu am atacat nici Ucraina”.

„Pur și simplu am explicat Ucrainei de multe ori că a apărut o situație care creează amenințări directe la adresa securității Federației Ruse. În ciuda anilor noștri de memorii, îndemnuri, apeluri, nimeni nu ne-a ascultat”, a adăugat ministrul rus de Externe.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat la rândul său pe 20 februarie, cu 4 zile înainte ca președintele Vladimir Putin să ordone trupelor sale să invadeze Ucraina, că Rusia „nu a invadat niciodată o altă țară”.

„Vă reamintim că Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni de-a lungul istoriei sale. Şi Rusia, care a supravieţuit atâtor războaie, este ultima ţară din Europa care vrea să vorbească, chiar să pronunţe cuvântul 'război'”, a declarat Peskov la momentul respectiv.