Țările membre ale Uniunii Europene care refuză să instituie un embargo asupra petrolului rusesc vor fi „complici” la crime de război, a declarat miercuri ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, relatează AFP.

Dmitro KulebaFoto: Francisco Seco / AFP / Profimedia

„Dacă o țară din Europa continuă să se opună embargoului asupra petrolului rusesc, atunci vor exista motive întemeiate să spunem că această țară este complice la crimele comise de Rusia pe teritoriul ucrainean”, a spus Kuleba într-un videoclip pe Twitter.

Miercuri, Ungaria a respins o astfel de propunere de la Bruxelles „în forma sa actuală”.

„Pachetul de sancțiuni de la Bruxelles ar interzice transporturile de petrol din Rusia către Europa, cu un preaviz destul de scurt, în cazul Ungariei la sfârșitul anului viitor”, a spus Szijjarto într-un videoclip pe Facebook, adăugând că Ungaria nu poate sprijini măsurile în forma lor actuală.

Ungaria, Slovacia, Republica Cehă și Bulgaria și-au exprimat îngrijorarea cu privire la embargoul asupra petrolului rusesc, potrivit discuțiilor care au avut miercuri între reprezentanții țărilor UE. Unele dintre aceste state dorind o perioadă de tranziție mai lungă pentru a opri importurile de petrol rusesc, de cel puțin trei ani, relatează Reuters.

Comisia Europeană a propus miercuri un embargo pentru petrolul rusesc, care va intra în vigoare în șase luni pentru exporturile de țiței și în opt luni pentru motorină și alte produse petroliere.