Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că va vorbi cu alți lideri din Grupul celor Șapte economii avansate săptămâna aceasta despre potențialele sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Joe BidenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

„Suntem întotdeauna deschiși la sancțiuni suplimentare”, a spus Biden reporterilor, întrebat despre planurile SUA, după ce Uniunea Europeană și-a propus miercuri cele mai dure sancțiuni ale sale împotriva Rusiei, inclusiv un embargo treptat asupra petrolului.

„Voi vorbi cu membrii G7 săptămâna aceasta despre ceea ce vom face sau nu”, a adăugat Biden.

Rusia și-a intensificat ofensiva în estul Ucrainei, a declarat miercuri Ministerul Apărării al Ucrainei, la aproape 10 săptămâni de la un război care a ucis mii de oameni, a dezrădăcinat milioane și a distrus orașele ucrainene.

Rusia a intensificat, de asemenea, loviturile asupra țintelor din vestul Ucrainei, spunând că perturbă livrările de arme din Vest, iar aliatul apropiat al Rusiei, Belarus, a anunțat exerciții militare la scară largă.

Noile măsuri anunțate de UE includ sancțiuni împotriva principalei bănci a Rusiei, precum și embargoul asupra țițeiului în șase luni.

Reprezentanții Uniunii Europene nu au ajuns miercuri la un acord cu privire la un embargo propus de Comisia Europeană împotriva petrolului rusesc, dar se aşteaptă să se apropie de un acord la o întâlnire de joi, a declarat pentru Reuters un oficial familiarizat cu discuţiile.

În încercarea de a convinge țările reticente să nu se opună propunerii, Bruxelles-ul a propus o perioadă mai lungă de implementare a embargoului pentru Ungaria și Slovacia.

Ungaria, Slovacia, Republica Cehă și Bulgaria și-au exprimat îngrijorarea cu privire la embargoul asupra petrolului rusesc, potrivit discuțiilor care au avut miercuri între reprezentanții țărilor UE. Unele dintre aceste state dorind o perioadă de tranziție mai lungă pentru a opri importurile de petrol rusesc, de cel puțin trei ani.