Cu doar câteva zile înainte de Paști, e vremea cozonacilor. Ingredientul secret pentru un cozonac pufos este, potrivit unor gospodine, smântâna. Iată o rețetă de cozonac cu nucă și smântână.

CozonacFoto: Buburua | Dreamstime.com

Mai sunt doar câteva zile până la Paști, iar în bucătării este agitație. E vremea rețetelor de Paște, de la ciorba tradițională de miel, la ouă vopsite sau umplute, dar mai ales e momentul frământatului cozonacilor.

Iată o rețetă de cozonac pufos împletit, cu nucă și smântână.

Ingrediente:

1 kg de faină;

5 gălbenușuri;

75 g de unt;

50 ml de ulei;

un praf de sa

sare; vanilie, rom;

14 g de drojdie uscată;

100 g de stafide;

coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală

100 g de smântână;

300 g de zahăr;

500 ml de lapte

Ingrediente pentru compoziție:

500 g de miez de nucă;

50 g de cacao;

1 lingură de rom;

150 g de zahăr;

5 albușuri de ou.

Rețeta de cozonac cu nucă și smântână. Dospitul durează o oră și jumătate

Se amestecă drojdia cu făina. Se bat gălbenușurile cu sarea și așteaptă aproximativ 15 minute până când culoarea devine mai închisă. Apoi se adaugă peste făină, alături de smântână, vanilie, coaja de lămâie și portocală, rom, zahăr și 375 de mililitri de lapte (adică 3 sferturi din cantitatea totală).

Se frământă aluatul și se mai adaugă lapte, dacă este nevoie. Se lasă la dospit aproape jumătate de oră. Aluatul se pune pe masa de lucru care a fost unsă în prealabil cu ulei și se mai frământă în jur de 5 minute, iar apoi se lasă la dospit pentru încă o oră.

Se amestecă nuca măcinată, romul, zahărul și cacao, apoi se pun și albușurile, dar nu pe toate odată, pentru a nu obține o crema prea puțin densă.

Rețeta de cozonac cu nucă și smântână. Aluatul se împarte în două

Se împarte aluatul în două bucăți egale. Se întinde una dintre ele și se pune pe ea un sfert din umplutură și stafide. Se răsucește și se procedează la fel și cu cea de a două bucată.

Se împletesc cele două bucăți și se pun în tava în care s-a pus hârtie de copt. Se unge aluatul cu ou bătut pentru a se rumeni. Cozonacul se bagă la cuptorul încălzit pentru o oră, în primele 15 minute la foc mic.