Joe Biden a îndemnat marți Congresul SUA să acorde mai mult ajutor militar Ucrainei pentru a-i permite acesteia să "facă de râs" armata rusă, a declarat marți președintele american, în timpul unei vizite la o unitate de producție a rachetelor Javelin, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

"Avem nevoie de mai mulți bani pentru a ne asigura că Statele Unite pot continua să trimită arme" și să ofere "ajutor umanitar" Ucrainei, a declarat președintele american de la Troy (Alabama, sud), unde a fost primit la o fabrică Lockheed Martin.

"Cer Congresului să aprobe rapid această finanțare", a declarat Joe Biden, care le-a cerut parlamentarilor americani o creștere colosală a bugetului de 33 de miliarde de dolari.

"Aceste arme pe care mâinile voastre le-au atins se află în mâinile unor eroi ucraineni și fac diferența. Acesta este un lucru de care puteți și ar trebui să fiți mândri în fiecare zi", a spus el, mulțumind personalului adunat pentru discursul său.

"Le permiteți ucrainenilor să se apere singuri și, ca să spunem lucrurilor pe nume, ei umilesc armata rusă în multe ocazii", a declarat președintele american.

Javelin este o armă antitanc care a devenit un simbol atât al rezistenței ucrainene, cât și al ajutorului occidental, în special american.

Potrivit Casei Albe, Statele Unite au trimis deja 5.000 de Javelie în Ucraina, iar alte țări occidentale 500.

Principala putere mondială se confruntă acum cu o dublă provocare: să mențină rata extrem de ridicată a livrărilor de arme către Ucraina, asigurându-se în același timp că propriul arsenal rămâne suficient de bine aprovizionat.