​Fostul președinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este "la fel de responsabil" pentru conflictul din țara sa ca și omologul său rus Vladimir Putin, într-un interviu acordat revistei americane Time publicat miercuri.

Luiz Ignacio Lula da SilvaFoto: Flickr/ Alexander Bonilla

"Îl văd pe președintele ucrainean fiind ovaționat în picioare de toate parlamentele (din lume). Dar acest tip este la fel de responsabil ca și Putin. Un război nu are niciodată un singur vinovat", a declarat candidatul la alegerile prezidențiale din Brazilia din octombrie, citează AFP.

"A vrut război. Dacă nu ar fi vrut, ar fi negociat un pic mai mult", a adăugat el.

"Omule, ești un bun comediant, dar nu vom purta un război pentru ca tu să poți juca"

De asemenea, Lula a calificat comportamentul lui Zelenski drept "ciudat": "Pare că face parte dintr-un spectacol. Este la televizor dimineața, la prânz și seara, în parlamentele englez, francez și german, ca și cum ar fi în campanie. El ar trebui să fie mai preocupat de masa negocierilor”, a spus Lula.

Liderul stângii braziliene a acuzat, de asemenea, puterile occidentale că "incită la ură împotriva lui Putin".

"Dacă îl stimulăm pe Zelenski, el însuși crede că este cel mai bun. De fapt, ar fi trebuit să i se spună cu seriozitate: "Omule, ești un bun comediant, dar nu vom purta un război pentru ca tu să poți juca". Și spuneți-i lui Putin: "Ai o mulțime de arme, dar nu trebuie să le folosești împotriva Ucrainei. Hai să vorbim!", a insistat el.

Lula, în vârstă de 76 de ani, care a prezidat Brazilia timp de două mandate, între 2003 și 2010, l-a arătat cu degetul pe președintele american Joe Biden, despre care a spus că "nu a luat decizia corectă" în legătură cu conflictul din Ucraina.

"SUA au o pondere foarte importantă și ar fi putut evita conflictul (...). Biden ar fi putut fi mai implicat, ar fi putut zbura la Moscova și să vorbească cu Putin. Acesta este genul de atitudine pe care o aștepți de la un lider", a spus brazilianul.

De asemenea, el a atacat ONU. "Este urgentă crearea unei noi guvernanțe globale. ONU nu mai reprezintă nimic, nu mai este luată în serios de către lideri. Putin a invadat Ucraina în mod unilateral, fără a se consulta cu ONU", a deplâns el.

De la începutul războiului din Ucraina, stânga braziliană a avut o poziție ambiguă, condamnând invazia rusă, pe de o parte, dar considerând NATO responsabilă, pe de altă parte.