Un elicopter al armatei ruse a încălcat spațiul aerian finlandez miercuri dimineață, a anunțat Ministerul finlandez al Apărării, în timp ce candidatura NATO a Finlandei este „foarte probabilă”, relatează AFP.

Elicopter Mi-17Foto: Agerpres

„Dispozitivul era un elicopter Mi-17, iar profunzimea presupusei încălcări a fost de patru până la cinci kilometri” în timpul acestui incident înregistrat la 07:40 GMT, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.

Este a doua oară într-o lună și a doua oară de la începutul anului când Helsinki denunță o incursiune a unei aeronave rusești în spațiul său aerian, potrivit ministerului, pe fondul tensiunilor legate de războiul din Ucraina.

Pe 8 aprilie, o aeronavă de transport civilă aparținând armatei ruse a intrat și ea pentru scurt timp în spațiul aerian finlandez.

Experții au avertizat că este de așteptat ca Rusia să încerce acte de intimidare împotriva Finlandei și Suediei, întrucât cele două țări iau în considerare aderarea la NATO pentru a se proteja mai bine de Moscova, relatează AFP.

Patru avioane de vânătoare rusești încălcaseră spațiul suedez la începutul lunii martie pe insula strategică Gotland din Marea Baltică. Vineri seara, un avion de recunoaștere rusesc a trecut și granița aeriană în apropierea unei baze navale din sudul țării.

Actele ostile greu de atribuit, precum atacurile informatice, sunt de asemenea considerate probabile, potrivit analiștilor, care exclud totuși ipoteza unei confruntări militare directe.

Președintele finlandez Sauli Niinstö urmează să își facă publică poziția personală pe 12 mai cu privire la candidatura Finlandei la NATO, dar sprijinul puternic din partea opiniei publice și a membrilor Parlamentului a fost deja câștigat.

Potrivit presei finlandeze, decizia guvernului ar putea veni în următoarele zile.