Slovacia, țară membră a NATO și vecină a Ucrainei, va cumpăra 152 de vehicule blindate suedeze de luptă pentru infanterie în valoare de 1,6 miliarde de euro, a anunțat marți ministrul apărării Jaroslav Nad, potrivit AFP.

Combat Vehicle 90Foto: BAE Systems

"Guvernul a aprobat un proiect istoric pentru forțele armate", a declarat Nad pe pagina sa oficială de Facebook.

"Vom crește capacitățile de apărare ale Slovaciei și ne vom îndeplini angajamentele față de NATO de a construi o brigadă mecanizată grea", a spus el.

Dintre cele 33 de țări contactate, Slovacia a primit oferte din partea Ungariei, Suediei, Spaniei și Poloniei, a precizat Ministerul Apărării.

Grupul suedez BAE Systems Hagglunds a câștigat licitația cu vehiculele sale cu șenile Combat Vehicle 90 (CV90). Nu au fost oferite termene de livrare până acum.

În 2018, Slovacia semnase un contract pentru 14 avioane de luptă F-16. Livrările sunt așteptate să înceapă în 2024.

În altă ordine de idei, guvernul slovac a aprobat marți aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dându-i președintelui Zuzana Caputova undă verde pentru a semna protocoalele relevante.

Slovacia, o țară membră a UE cu o populație de 5,4 milioane de locuitori, a donat Ucrainei echipamente militare în valoare de 154 de milioane de euro, potrivit Ministerului Apărării din această țară.

-----------