​​Armata ucraineană și-a anunțat retragerea din Lysychansk, oraș-cheie pe care încă îl controla în regiunea Lugansk, deschizând astfel calea forțelor Moscovei de a avansa spre Kramatorsk și Sloviansk, din regiunea vecină Donețk. „Dacă armata noastră retrage trupe din anumite puncte ale frontului unde inamicul are avantajul – și asta se aplică în special la Lysychansk – înseamnă un singur lucru: că ne vom întoarce”, a declarat Zelenski.

Un bărbat arborează steagul rusesc într-un bloc de locuințe din Lisiceansk după ce rușii au capturat orașulFoto: Profimedia Images

Cele mai importante informații despre războiul din Ucraina, LIVETEXT:

Sinteza celor mai imporante știri ale zilei:

01:55 ​Serghei Lavrov afirmă că Rusia este interesată să pună capăt "războiului împotriva jurnaliştilor"

01:15 Teritoriul din apropierea Ambasadei Marii Britanii de la Moscovase va numi Piaţa Republicii Populare Lugansk - Tass

00:24Macron și Scholz se coordonează în privința războiului din Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz și-au continuat "coordonarea strânsă privind răspunsul la războiul din Ucraina" în cadrul unui dineu de lucru care a avut loc luni seară la Paris, potrivit AFP.

00:10Armata rusă a bombardat regiunea Sumî, rănind 6 civili. Guvernatorul Dmitri Zhyvytsky a spus că patru persoane au fost rănite în așezarea Esman, când o rachetă a lovit o școală. Încă doi civili au fost răniți în apropierea orașului Bilopillia. (Kyiv Independent)

00:07Garda Națională a Rusiei spune că a găsit dovezi că observatorii OSCE au colaborat cu serviciile speciale ucrainene

23:49Premierul suedez promite sprijin Kievului şi sancţiuni împotriva Moscovei

23:08Primarul Slaviansk, Vadym Lyakh, a spus că orașul regiunii Donețk a devenit prima linie a frontului războiului condus de Rusia în Ucraina, relatează Unian.net.

22:28Scenariile Rusiei pentru teritoriile ocupate și când crede șeful spionajului militar ucrainean că s-ar încheia războiul

22:01Poate funcționa propunerea G7 de plafonare a prețului petrolului rusesc?

O plafonare a prețurilor ar putea funcționa printr-un sistem care să reducă sau să interzică asigurarea sau finanțarea pentru transporturile de petrol rusesc peste o anumită sumă.

În termeni simpli, dacă un petrolier este de acord să primească un transport de petrol din Rusia la un preț mai mare decât tariful pe baril stabilit de G7, nu va putea obține serviciile de asigurare și financiare esențiale pentru ca o astfel de tranzacție să aibă succes, potrivit Al Jazeera.

21:40VIDEO Cine este Sergei Agarkov, viceprimarul orașului Balaklia, capturat de ruși / De la cuie în nas la Primărie

21:27 Premierul britanic sugerează găsirea unor "rute alternative" pentru a scoate cereale din Ucraina

Comunitatea internațională va trebui să găsească "rute alternative" pentru a transporta proviziile de cereale din Ucraina, a declarat luni premierul britanic Boris Johnson.

Vorbind în parlament, după întâlnirile cu ceilalți lideri ai G7 de săptămâna trecută, Johnson a sugerat folosirea liniilor de cale ferată sau a fluviului Dunărea, dacă nu se poate conta pe strâmtoarea Bosfor din Turcia, potrivit CNN.

21:15 Ucraina îngheață active rusești și bieloruse în valoare de 12 milioane de dolari, anunță procurorul general, citat de CNN.

Activele includ 300 de containere de cale ferată cu îngrășăminte minerale care au fost găsite ca încălcând reglementările vamale ucrainene, potrivit declarației postate pe site-ul procuraturii.

20:43Oameni care mor din cauza lipsei medicamentelor în Mariupol - primar

Nu există suficiente medicamente pentru pacienții cu cancer, diabet, tuberculoză și cei care au boli ale glandei tiroide, potrivit lui Vadim Boicenko, primarul Mariupolului ocupat de ruși din regiunea Donețk.

20:26Mesajul clar al Ministerului ucrainean al Apărării: Nu este nevoie de mobilizarea forțată a femeilor în acest moment

20:17Pe 4 iulie, premierul suedez Magdalena Andersson a vizitat Bucha și Borodianka, orașe din regiunea Kiev devastate de războiul Rusiei.

„Președintele Volodimir Zelenski spune că ucrainenii luptă nu doar pentru Ucraina, ci pentru lumea civilizată și pentru valorile democratice. Și acesta este adevărul absolut”, a spus ea.

20:10 Cum este viața în zonele din Ucraina ocupate de Rusia?/ De la propaganda rusă, la realitatea crudă

Luni, după cucerirea regiunii Luhansk, mass-media din Rusia au difuzat interviuri cu locuitori din Lisiciansk care au mulțumit Moscovei pentru că i-a "eliberat" și au afirmat că forțele Kievului au fost inumane. Însă oamenii cu care a vorbit Al Jazeera au avut opinii destul de diferite.

19:20 Un luptător britanic capturat de separatiștii proruși face apel împotriva condamnării la moarte

Echipa de apărare a cetățeanului britanic Aiden Aslin, care a fost condamnat la moarte de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) luna trecută, a depus un apel, cerând excluderea mai multor articole din codul penal al RPD, a relatat luni agenția de presă de stat rusă TASS, citându-l pe avocatul Pavel Kosovan.

19:10 Ivan Fedotov, ​portarul echipei naţionale de hochei pe gheaţă a Rusiei, a fost arestat şi trimis în Arctica pentru a efectua serviciul militar, de la care voia să se sustragă în plin conflict din Ucraina, anunță AFP.

Să recapitulăm cele mai importante evenimente ale zilei:

Unde se va da următoarea bătălie importantă din Ucraina?

19:02Turiștii ruși din Turcia se plâng că primesc pliante cu dronele Bayraktar: „Mulțumiri din partea poporului ucrainean”

Turiștii ruși ce își fac concediul în Turcia au început să se plângă pe rețelele de socializare că primesc pliante care îi informează că sejurul lor va finanța producția de drone Bayraktar TB-2 ce vor fi trimise Ucrainei.

18:40Marea Britanie a anunțat că va introduce marți noi sancțiuni economice, comerciale și de transport asupra Belarusului din cauza sprijinului țării pentru invazia Ucrainei de către Rusia, relatează The Guardian.

Noul pachet va include interdicții de import și export pentru bunuri în valoare de aproximativ 60 de milioane de lire sterline, inclusiv pentru exporturile de produse petroliere, componente de tehnologie avansată și bunuri de lux și importuri de fier și oțel din Belarus.

18:33De ce îi denunță rușii pe cei care se opun războiului?

În opinia psihologului Maria Potudina, denunțurile au rolul unui ventil. "Rușii nu-și mai pot spune deschis nemulțumirile de multă vreme. Denunțurile sunt un mijloc relativ sigur de a scăpa de agresiune și nu sunt neapărat niște acte îndreptate împotriva persoanei respective", explică specialistul, potrivit Deutsche Welle.

18:20VIDEO Ce găsești în kitul unui pușcaș marin NATO: Cu ce luptă și câte kg cară

17:59FOTO Ucrainenii au doborât o dronă Orlan-10 pe care militarii ruși au lipit o icoană

17:32VIDEO Primele imagini pe timp de zi cu sistemele HIMARS în acțiune: Ucrainenii s-au oprit în mijlocul șoselei să lanseze rachetele

16:46Forțele ruse au efectuat 24 de atacuri asupra populației civile în Donețk, provocând victime, a informat Ministerul ucrainean de Interne pe 4 iulie, fără a preciza numărul victimelor. Mai multe lansatoare de rachete, inclusiv Grad, Uragan, Smerch și Tornado, precum și avioane, au fost folosite în atacuri, se arată în raportul Ministerului.

16:37Unde se va da următoarea bătălie importantă din Ucraina? Explicațiile unui general și dilema comandanților de la Moscova

16:33Cele treizeci de țări membre ale NATO vor demara marți procesul de ratificare pentru adeiunile Suediei și Finlandei, o decizie istorică pentru cele două țări nordice din cauza războiului condus de Rusia în Ucraina. (AFP)

„Aliații vor semna marți protocoalele de aderare ale Finlandei și Suediei”, a spus Alianța într-un comunicat.

„Ne pregătim să primim doi noi aliați cu forțe și capacități militare formidabile”, a subliniat secretarul general al acesteia, norvegianul Jens Stoltenberg.

16:30 Reconstrucția Ucrainei este „sarcina comună a întregii lumi democratice”, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la deschiderea conferinței de la Lugano, care trebuie să traseze modul în care Ucraina va fi reconstruită după război.

„Reconstrucția Ucrainei este sarcina comună a întregii lumi democratice” și „cea mai importantă contribuție la pacea lumii”, a declarat el prin videoconferință în fața liderilor țărilor aliate de la Kiev și a multor instituții internaționale.

16:23Uniunea Europeană va înființa o platformă de reconstrucție care va coordona reconstrucția Ucrainei după războiul acesteia cu Rusia, a declarat luni Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene (Reuters)

16:19Ucraina are nevoie de 750 de miliarde de dolari pentru un plan de redresare în urma invaziei Rusiei, a declarat luni premierul ucrainean Denis Șmihal, informează Reuters.

Prim-ministrul Ucrainei a mai spus în cadrul Conferinței de redresare a Ucrainei, găzduită de Elveția, în Lugano, că în urma invaziei Rusiei s-au înregistrat pagube directe de peste 100 de miliarde de dolari la nivelul infrastructurii.

16:01 Ucraina a dat în urmărire internațională un militar bielorus suspectat de crime de război la Bucha

15:46Cine l-a convins pe Scholz să susțină statutul de candidat UE pentru Ucraina

15:25Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat lui Vladimir Putin că pierderile armatei ucrainene în luptele de la Lysychansk se ridică la peste 5.000 de militari, dintre care 2.000 au fost uciși potrivit TASS. Informația nu a putut fi verificată din alte surse independente.

Putin felicită trupele ruse care au luptat la Lysychansk

15:15Papa Francisc a declarat că încă intenționează să viziteze Rusia și Ucraina.

„Mi-ar plăcea să merg, este posibil să reușesc să merg în Ucraina. Primul lucru este să merg în Rusia pentru a încerca să ajut, dar aș vrea să merg în ambele țări", a declarat Papa Francisc într-un interviu exclusiv pentru Reuters, înregistrat sâmbătă.

În interviul publicat luni, el a negat ferm zvonurile privind o posibilă demisie din cauza problemelor de sănătate.

Suveranul pontif, a cărui călătorie în Africa, programată pentru perioada 2-7 iulie, a fost anulată din cauza unor probleme la genunchi, a spus că intenționează să călătorească în Canada la sfârșitul lunii iulie, iar după aceea este dispus să viziteze atât Moscova, cât și Kievul.

14:55 Ucrainenii ironizează eliminarea unui nou comandant rus de elită: „A făcut un pas din bunăvoință”

14:50Președintele rus Vladimir Putin a felicitat trupele ruse pentru „eliberarea” regiunii Lugansk.. Într-o întâlnire televizată cu ministrul Apărării Serghei Şoigu, Putin a pus că trupele implicate în operaţiune ar trebui să se odihnească, dar alte unităţi militare ar trebui să continue lupta. Putin a acordat, de asemenea, titlul de „Erou al Rusiei” pentru doi generali implicați în lupte, potrivit BBC. De asemenea, potrivit TASS, Putin a promis premierea tuturor militarilor militarii care s-au remarcat în această operaţiune.

14:47Un important pod de cale ferată care leagă Melitopolul și Tokmak, un oraș ocupat de Rusia, a fost aruncat în aer în weekend, a declarat primarul exilat al orașului din sud, Ivan Fedorov, potrivit CNN.

Vorbind în direct la televiziunea ucraineană Rada TV, Fedorov a declarat că traficul feroviar de la Melitopol la Berdiansk a fost „complet paralizat" duminică. Presa locală a confirmat că podul a fost distrus, dar nu este clar cine este responsabil.

Trupele ruse au folosit podul pentru a transporta echipamente militare. Cantități mari de echipament militar rusesc au fost văzute trecând prin Melitopol, inclusiv convoaie de tancuri și vehicule blindate, spre Herson și Zaporojie, a relatat postul de știri ucrainean Ria-Melitopol.

Forțele ucrainene au distrus aerodromul din Melitopol duminică dimineață, potrivit lui Fedorov. El a adăugat că un incendiu la baza rusă situată acolo nu a fost încă lichidat.

Steagul Ucrainei a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor

14:35FOTO Steagul Ucrainei flutură din nou pe Insula Șerpilor. „Operațiune finalizată cu succes”

14:23Mesajul emoționant al unui ofițer ucrainean: „Nu avem dreptul să ne predăm”

14:07O întâlnire între ministrul german de externe Annalena Baerbock și omologul său rus, Serghei Lavrov, în timp ce se află în Indonezia pentru G20, nu este în discuție din cauza războiului din Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al ministerului german de externe, transmite Reuters.

13:38Zaharova amenință cu represalii după presupuse bombardamente asupra orașului Belgorod. „Până acum ne-am abținut”

13:23 NATO l-a înlocuit pe comandantul Forțelor Armate Aliate din Europa

13:21Poliţia de Frontieră anunţă că 10.606 cetăţeni ucraineni au intrat duminică în România, în scădere cu 12,05% faţă de ziua precedentă.

Putin nu îl va felicita pe Biden de Ziua Independenței

13:02Președintele rus Vladimir Putin nu va trimite un mesaj Statelor Unite ale Americii de Ziua Independenței, deoarece anul acesta a fost punctul culminant al politicii neprietenoase a Washingtonului față de Federația Rusă, a declarat purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Interfax.

„Nu, o telegramă de felicitare nu va fi trimisă anul acesta”, a spus Peskov reporterilor luni.

„Acest lucru se datorează faptului că anul acesta a devenit punctul culminant al unei politici neprietenoase față de țara noastră din partea Statelor Unite. Prin urmare, în aceste condiții, nu se cuvine să transmitem un astfel de mesaj de felicitare", a explicat el.

12:50Rusia începe monitorizarea non-stop a unor posibile explozii nucleare

12:44Andrei Guruliov, un aliat al lui Putin, sugerează că Rusia ar trebui să amenințe SUA cu rachete supersonice pentru a sili Occidentul să accepte condițiile Moscovei legate de Ucraina.

12:42Rusia și-a pus cosmonauții să celebreze cucerirea Luganskului din spațiu

Rusia amenință Lituania

12:31Rusia amenință Lituania cu sancțiuni „comparabile cu armele cu neutroni”

12:16Deşi Moscova a ameninţat în mod repetat întreaga lume cu folosirea armelor nucleare, ruşii înţeleg foarte bine că utilizarea acestor arme nu va face altceva decât să grăbească prăbuşirea Federaţiei Ruse, a declarat șeful serviciului ucrainean de informaţii militare, generalul Kirilo Budanov, transmite agenția de presă RBC, citată de RADOR.

„Este total nesemnificativ să vorbim din punct de vedere logic despre posibilitatea ca Rusia să facă ceva în acest sens, pentru că liderii ruşi nu folosesc logica", a remarcat Budanov.

Acesta a subliniat că, teoretic, Rusia ar putea folosi armele nucleare, dar nu o va face prea curând.

„Cu toată retorica ostilă oficială şi declaraţiile potrivit cărora „imediat vom transforma întreaga lume în cenuşă radioactivă", ruşii înţeleg clar că utilizarea armelor nucleare va accelera pur şi simplu dezintegrarea Rusiei", a explicat șeful direcţiei principale de informaţii din ministerul apărării de la Kiev.

12:03Ambasadorii din statele occidentale l-au încolțit pe diplomatul rus la Forumul Mondial pentru Pace din China

11:31Rusia strânge cureaua: Peste 1,6 trilioane de ruble, tăiate de la programele de stat, inclusiv de la Apărare

Rusia va încerca să cucerească întreaga regiune Donețk

11:27Autoproclamata Republică Populară Donețk susține pe canalul său de Telegram că în ultimele 24 de ore forțele ucrainene au bombardat 15 din cele 240 de așezări pe care spun că le controlează, relatează The Guardian.

Separatiștii pro-ruși susțin că „cinci persoane au fost ucise și alți 20 de civili au fost răniți”. Afirmațiile nu au fost verificate independent.

10:59Mesajul Ucrainei de Ziua Marinei: Muncim din greu să transformăm flota rusă în una subacvatică

10:57Mii de locuitori din Mariupol ar fi încarcerați și ținuți în condiții „inumane” - primar

10:37Rusia va încerca să cucerească întreaga regiune Donețk după ce a capturat toată regiunea Lugansk, a declarat luni guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai.

Acesta a declarat pentru Reuters că se așteaptă ca orașele Sloviansk și Bakhmut în special să fie atacate, în timp ce Rusia încearcă să preia controlul total asupra zonei care este cunoscută sub numele de Donbas, în estul Ucrainei, confirmând astfel ipoteza pe care a lansat-o luni dimineață și ministerul britanic al apărării.

10:32Prima țară care ar putea trimite avioane de luptă și tancuri Ucrainei

Mii de civili au rămas în Severdonețk și Lysychansk

10:00Aproape 8.000 de civili au rămas în Severodonețk și aproape 10.000 în Lysychansk, orașe ocupate de ruși, potrivit lui Seghei Gaidai, guvernatorul Luganskului.

09:41Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris luni un mesaj de felicitare cu ocazia Ziua Independenței Statele Unite ale Americii pe Twitter.

„Doresc poporului american prietenos pace și prosperitate. Apreciez sprijinul Statelor Unite în apărarea valorilor comune ale Ucrainei: libertate, democrație și independență”, se arată în mesajul lui Zelenski.

09:22Forțele ruse au lovit luni dimineață la ora 4:00 o școală Harkov în această dimineață, potrivit lui Oleh Synyehubov, guvernatorul regiunii. Nu au fost raportate victime.

Oficialul ucrainean a mai spus că orașele și satele din regiunea Harkov, Izium și Bohodukhiv au fost lovite de rachete duminică. În urma bombardamentelor, au fost distruse clădiri rezidențiale, clădiri agricole, garaje și alte structuri.

El a mai spus că trei persoane au fost ucise și șase au fost rănite într-un atac asupra satului Bezruky. Afirmațiile nu au fost verificate independent.(The Guardian)

08:40Ce va urmări Rusia după ce a revendicat orașul Lysychansk - evaluare britanică

Marea Britanie va sprijini reconstrucția Ucrainei

07:57Banca Europeană de Investiții propune un mecanism de finanțare pentru Ucraina. Cum ar fucționa

07:49Lideri din zeci de țări, organizații internaționale și sectorul privat se vor reuni luni în Elveția pentru a elabora un „plan Marshall" pentru reconstrucția Ucrainei, devastată de războiul pornit de Rusia pe 24 februarie, transmite CNN.

07:23Pe măsură ce linia frontului se apropie de orașul Sloviansk din estul țării, locuitorii și soldații se pregătesc pentru o invazie rusă iminentă, relatează Associated Press, citată de Al Jazeera.

„Toată lumea știe că va fi o bătălie uriașă în Sloviansk", a declarat pentru AP un soldat.

Un alt soldat, un contabil în vârstă de 23 de ani care s-a înrolat când a început războiul, a declarat că forțele ucrainene pur și simplu nu au armele necesare pentru a lupta împotriva arsenalului superior al armatei ruse.

Separatiștii pro-ruși au cucerit și deținut orașul timp de trei luni în 2014, timp în care zeci de oficiali și jurnaliști au fost luați ostatici și au avut loc mai multe asasinate.

07:00 Marea Britanie va sprijini reconstrucția Ucrainei. Ministrul britanic de externe, Liz Truss, va prezenta luni la Lugano, în Elveţia, un amplu plan pentru a ajuta Ucraina pe termen scurt și lung.

Cele mai importante momente ale zilei 130 a războiului din Ucraina