Președintele francez Emmanuel Macron a reușit să îl convingă pe cancelarul german Olaf Scholz să acorde Ucrainei statutul de candidat la UE, a dezvăluit luni șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, pentru lb.ua, preluat de European Pravda. De asemenea, și premierul italian Mario Draghi a avut un rol important.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro KulebaFoto: Olivier Matthys / AP - The Associated Press / Profimedia

„În ciuda popularității binecunoscute a președintelui Macron pe Facebook, aici, în Ucraina, trebuie să spun că a jucat un rol semnificativ în găsirea unei abordări corecte în comunicarea cu cancelarul Germaniei. Indiferent cât de ciudat ar putea suna pentru unii dintre noi", a declarat Kuleba într-un interviu acordat lb.ua.

Kuleba a spus că Germania și Olanda au fost cele mai sceptice în ceea ce privește candidatura, considerând că Ucrainei ar trebui să i se acorde ceva, dar nimic legat de promisiunea de aderare la UE.

  • „Premierul Italiei, Mario Draghi, a jucat un rol important. Vă reamintesc că, în urmă cu o lună, după reuniunea Consiliului European, Draghi a afirmat că a fost singurul lider al unui stat european important care a susținut direct statutul de candidat la UE pentru Ucraina. A apărut și a dispărut rapid din știri, dar era adevărat. Așadar, au avut o reuniune la Consiliul European.
  • Toată lumea stătea liniștită. Draghi și-a asumat responsabilitatea și a spus: <>. El a vrut să arate că sprijinul pentru candidatură nu venea doar de la cei mai buni prieteni tradiționali - polonezii, balticii și alte țări. A vrut să arate că o țară mare, în mod tradițional mai apropiată Rusiei, a luat o decizie strategică pentru ea însăși. Rolul acestor oameni chiar nu poate fi subestimat", a declarat Kuleba.

Scholz, Macron, Draghi și Iohannis au fost la Kiev cu puțin timp înainte de summitul UE și și-au anunțat oficial sprijinul pentru acordarea Ucrainei a statutului de candidat la UE.

Uniunea Europeană a acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la 23 iunie.

--------------