Ucraina l-a trecut pe lista persoanelor date în urmărire internațională pe un militar bielorus pe care îl acuză de uciderea unor civili în Bucha, locul unora dintre cele mai grave atrocități comise de forțele armate ruse, relatează Meduza.

Serghei Kolotsei este suspectat de crime de razboiFoto: Captura video

Potrivit parchetului din regiunea Kiev, Serghei Kolotsei, despre care se crede că este comandantul unei unități Gărzii Naționale a Rusiei (Rosgvardia) din regiunea Ulianovsk, a torturat și apoi ucis patru persoane pe strada Yablonska din Bucha.

Militarul bielorus este suspectat de asemenea de torturarea unei alte persoane și de implicare în jafurile comise de forțele armate ale Rusiei în Ucraina. Magistrații ucraineni afirmă că acesta a trimis articolele furate printr-unul dintre oficiile poștale din Belarus.

Rechizitoriul întocmit de procurorii de la Kiev se bazează pe mărturiile martorilor și rezultatele mai multor examinări, inclusiv a portretului militarului. Serghei Kolotsei este suspectat de rele tratamente aduse civililor și alte încălcări ale legilor și obiceiurilor războiului, inclusiv omor premeditat.

Militarul născut în Belarus a fost identificat de localnicii din Bucha

Parchetul General al Ucrainei a anunțat la începutul lunii mai că militarul este suspectat de uciderea civililor în Bucha.

Mai mulți cunoscuți ai lui Kolotsei au declarat ulterior că acesta ar fi trăit în Belarus toată viața, negând că acesta ar fi participat la „operațiunea militară specială” declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Kolotsei a negat de asemenea implicarea sa în crimele comise la Bucha.

Presa ucraineană a scris însă că martorii l-au recunoscut pe acesta dintr-o înregistrare video realizată la un punct de lucru al companiei de livrări SDEK folosit de militarii ruși pentru a trimite colete acasă.

Serviciul de informații al armatei ucrainene a prezentat încă din luna mai imagini cu un bazar creat de soldații ruși în Belarus pentru a vinde lucrurile furate din locuințele ucrainenilor.

Urmărește ultimele evoluții din a 131-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.