În vizită luni la Kiev şi în suburbiile sale, prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a cerut un sprijin european sporit pentru Ucraina și noi sancțiuni împotriva Rusiei, a cărei armată avansează pe teritoriul ucrainean în est, relatează AFP.

Magdalena Andersson si Volodimir ZelenskiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Rusiei nu trebuie să i se permită să obțină câștiguri prin încălcarea dreptului internațional și a altor principii fundamentale”, a spus Andersson în timpul unei conferințe de presă, organizată în comun cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Cel mai bun mod de a câștiga acest război este de a construi sprijin pentru Ucraina și de a crește presiunea asupra Rusiei prin noi sancțiuni”, a spus ea.

„Eforturile noastre trebuie să continue atât timp cât este necesar”, a pledat ea, spunând că Ucraina apără „valorile noastre europene comune”.

După ce a vizitat orașe de la periferia Kievului devastate de lupte din primele săptămâni de conflict, premierul suedez a spus că a văzut „străzi și piețe în care locuințele au fost înlocuite de cratere” și unde „au fost comise crime oribile”.

„Condamn agresiunea rusă fără sens și crudă, uciderea civililor, inclusiv a multor copii”, a spus ea, promițând, de asemenea, să participe la reconstrucția viitoare a Ucrainei.

Zelenski, la rândul său, a cerut încă o dată „să facem tot posibilul pentru a aduce în fața justiției toți criminalii de război ruși”.

Urmărește ultimele evoluții din a 131-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.