Cosmonauții ruși de la bordul Stației Spațiale Internaționale au celebrat luni capturarea regiunii Lugansk din estul Ucrainei, un gest rar la bordul stației spațiale cunoscute pentru evitarea politicii, relatează Reuters.

Cosmonauti rusiFoto: Telegram

Roscosmos, agenția aerospațială a Rusiei, a descris capturarea Luganskului drept „o zi a eliberării care trebuie celebrată atât pe Pământ cât și în spațiu”, distribuind pe canalul său de Telegram mai multe fotografii cu cosmonauții Oleg Artemyev, Denis Matveev și Serghei Korsakov ținând un steag al separatiștilor pro-ruși din Lugansk.

„Această zi îndelung așteptată de rezidenții zonelor ocupate din Lugansk. Suntem convinși că 3 iulie 2022 va rămâne pentru totdeauna o zi în istoria Republicii (Populare Lugansk).

Cosmonauții ruși au pozat și cu un steag folosit de separatiștii pro-ruși din regiunea Donețk.

Postarea Roscosmos vine după ce duminică ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu l-a informat pe Vladimir Putin că trupele rusești susținute de separatiștii pro-ruși au cucerit orașul Lisiciansk, cucerind astfel în întregime întreaga regiune Lugansk din estul Ucrainei.

Armata ucraineană a confirmat ulterior că a ordonat retragerea din oraș.

Cosmonauții, tot mai politizați de Roscosmos

Mutarea Roscosmos este una puțin obișnuită, astronauții și cosmonauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale având o îndelungată istorie de evitare a subiectelor politice sensibile, inclusiv în perioada Războiului Rece, pentru a nu periclita colaborarea științifică.

Însă agenția spațială a Rusiei a devenit puternic politizată în timpul conducerii lui Dmitri Rogozin, fost vicepriministru rus responsabil cu coordonarea industriei de apărare.

Rogozin le-a interzis cosmonauților și celorlalți angajați ai Roscosmos să părăsească țara încă din luna martie din cauza temerilor că aceștia ar putea fugi în Occident.

Însă Dmitri Rogozin a devenit cunoscut pentru declarațiile sale controversate și uneori belicoase încă de dinaintea invadării Ucrainei pe 24 februarie, declarând într-un exemplu faimos din 2020 că Venus „este o planetă rusească”.

La începutul lunii iunie Roscosmos a declarat că va continua colaborarea cu Stația Spațială Internațională până își va construi o stație spațială proprie.

Lansată în 1988, Stația Spațială Internațională este un proiect internațional între agențiile spațiale ale SUA, Rusiei, Uniunii Europene, Canadei și Japoniei.

Urmărește ultimele evoluții din a 131-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.