Guvernatorul enclavei Kaliningrad a amenințat că sancțiunile economice pregătite de Rusia pentru Lituania din cauza restricțiilor impuse asupra tranzitului de mărfuri în regiunea sa ar putea provoca la fel de multe pagube precum „o armă neutronică”.

Rușii au mari probleme logistice din cauza sancțiunilorFoto: DreamsTime

Guvernatorul Anton Alihanov se plânge într-o postare făcută pe canalul său de Telegram că „poate că aceasta nu este o blocadă în sensul deplin al cuvântului, dar atunci când vi se interzice să importați materiale de construcție și, din această cauză, transportul maritim devine foarte scump, atunci aceasta, desigur, este o blocadă”.

„Da, interdicția nu se aplică la alimente, dar fără ciment nu putem construi școli sau spitale. Adică este vorba de existența normală a peste un milion de oameni și de economia regiunii noastre. Prin urmare, desigur, aceștia sunt pași extrem de neprietenoși iar aceste probleme ar trebui eliminate în viitorul apropiat”, continuă Alihanov.

„În opinia mea, răspunsul economic al Rusiei față de țările baltice este o măsură mult mai eficientă și extrem de distructivă, comparabilă cu armele cu neutroni. Rusia poate face să dispară jumătate din economia lituaniană”, amenință guvernatorul rus.

„Se simte că Lituania nu înțelege că regiunea Kaliningrad face parte din Rusia și că există cineva care să ne susțină, că nu suntem pe cont propriu cu această problemă”, a mai afirmat el.

Rusia, furioasă din cauza restricțiilor impuse împotriva Kaliningradului

Autorităţile lituaniene au anunţat pe 19 iunie că începând din ziua anterioară, au impus o interdicţie privind tranzitul feroviar pe teritoriul Lituaniei către exclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancţiunilor UE.

Situată între Polonia şi Lituania, membre ale UE şi NATO, Kaliningrad se aprovizionează din Rusia prin intermediul căilor ferate şi al gazoductelor care trec prin Lituania. Moscova a criticat virulent imediat anunțul făcut de partea lituaniană.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a declarat ulterior că răspunsul Rusiei față de Lituania nu va fi unul exclusiv diplomatic, ci de „natură practică”, fără a preciza ce ar însemna acest lucru.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat la rândul său că măsura luată de Lituania este una „fără precedent” și că Moscova va lua măsuri „rapid” dacă tranzitul de mărfuri către Kaliningrad nu va fi reluat.

Lituania spune că nu face decât să pună în aplicare sancțiunile UE.

„Lituania nu face nimic. Este vorba de sancțiunile europene care au intrat în vigoare din 17 iunie", a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis.

Urmărește ultimele evoluții din a 131-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.