Răspunsul Moscovei la interdicția Lituaniei privind tranzitul de mărfuri sancționate de UE către exclava rusă Kaliningrad nu va fi exclusiv diplomatic, ci de natură practică, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, transmite Reuters.

Maria ZaharovaFoto: Sputnik / Profimedia Images

„Una dintre principalele întrebări a fost dacă răspunsul va fi exclusiv diplomatic. Răspunsul este nu", a declarat Maria Zakharova în cadrul briefingului său săptămânal.

„Răspunsul nu va fi diplomatic, ci practic", a spus purtătoarea de cuvânt a lui Serghei Lavrov.

Maria Zaharova nu a dorit să detalieze natura măsurilor practice pe care Rusia intenționează să le ia împotriva Lituaniei.

Omul din umbra lui Putin a amenințat Lituania

Unul dintre cei mai importanți aliați ai președintelui Vladimir Putin, Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a fost marți în exclava rusă Kaliningrad pentru a discuta despre securitatea națională, pe fondu disputei cu Lituania, care a oprit tranzitul feroviar de mărfuri vizate de sancţiuni UE, transmite Reuters.

Rusia susține că măsurile pe care le va lua vor avea un impact negativ asupra populației din Lituania.

  • „Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile corespunzătoare sunt în curs de elaborare în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat. Consecințele vor avea un impact negativ grav asupra populației din Lituania.
  • Blocarea de către Lituania, la sugestia țărilor occidentale, încălcând normele și principiile dreptului internațional, a tranzitului unor mărfuri prin teritoriul său către regiunea Kaliningrad arată că nu se poate avea încredere în declarațiile Occidentului", a declarat marți Patrușev, potrivit agenției de știri de stat RIA Novosti, citată de The Guardian.

Ambasadorul UE la Moscova a fost convocat după interdicția Lituaniei

O blocadă asupra regiunii Kaliningrad este exclusă, deoarece tranzitul mărfurilor nesancționate de UE continuă acolo, a declarat marți ambasadorul Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer, după ce a fost convocat la ministerul rus de externe, potrivit Reuters.

Markus Ederer a declarat, după întâlnirea la minister, că a cerut Rusiei să rezolve problema prin mijloace diplomatice.

Kremlinul denunță „restricții antirusești" asupra mărfurilor care tranzitează regiunea dintre Kaliningrad și restul Rusiei.

Markus Ederer a fost convocat de ministerul rus de externe după ce Lituania a închis un coridor feroviar din Rusia până la exclava sa pentru bunuri de bază, inclusiv materiale de construcție, metale și cărbune, în baza noilor sancțiuni UE care au intrat în vigoare sâmbătă.

Citește și:

Cele mai importante evenimente de miercuri, ziua 119 a invaziei rusești, sunt aici LIVEpe HotNews.ro