​Rusia se va concentra acum „aproape sigur" pe capturarea regiunii estice Donețk, după ce a revendicat victoria asupra orașului Lysychansk, arată cea mai recentă evaluare a ministerului britanic al apărării.

Instantaneu de razboi in LysychanskFoto: Madeleine Kelly/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Informațiile din cel mai recent raport al serviciilor de informații britanice:

  • Forțele ucrainene s-au retras din Lysychansk, probabil pe pozițiile defensive pregătite. Ministerul rus al apărării afirmase anterior că a încercuit orașul Lysychansk și a asigurat controlul total al orașului. Luptele din interiorul și din jurul orașului din regiunea Lugansk s-au intensificat în cursul săptămânii trecute, forțele rusești realizând progrese constante.
  • Orașul era ultimul centru major de populație rămas sub control ucrainean în regiunea Lugansk. În prezent, Rusia se va concentra aproape sigur pe capturarea regiunii Donețk, o mare parte din aceasta rămânând sub controlul forțelor ucrainene.
  • Lupta pentru Donbas a fost una crâncenă și de uzură și este foarte puțin probabil ca acest lucru să se schimbe în următoarele săptămâni.
  • Cu recolta în curs de desfășurare, invazia Rusiei continuă să aibă un impact devastator asupra sectorului agricol ucrainean. Războiul a provocat perturbări majore ale lanțurilor de aprovizionare cu semințe și îngrășăminte de care depind fermierii ucraineni, în timp ce blocada Rusiei asupra orașului Odesa continuă să limiteze grav exporturile de cereale ale Ucrainei.
  • Din această cauză, este puțin probabil ca exporturile agricole ale Ucrainei în 2022 să fie mai mari de 35% din totalul din 2021. În urma retragerii sale din avanpostul din Marea Neagră, Insula Șerpilor, Rusia a afirmat în mod eronat că „mingea este acum în terenul Ucrainei" în ceea ce privește îmbunătățirea exporturilor de cereale. În realitate, perturbarea de către Rusia a sectorului agricol ucrainean este cea care continuă să exacerbeze criza alimentară mondială.