Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a transmis duminică un mesaj de Ziua Marinei ucrainene, transmițând că forțele Kievului „muncesc din greu” în fiecare zi să transforme flota rusă de la Marea Neagră în una subacvatică.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Astăzi este ziua Marinei Ucrainene. În fiecare zi ei muncesc din greu pentru a face întreaga flotă rusă de la Marea Neagră în una subacvatică. Acest lucru este esențial pentru securitatea globală. Inclusiv pentru securitatea alimentară. Salutările mele bărbaților și femeilor curajoase ce servesc în Marina noastră!”, a afirmat Reznikov într-o postare făcută pe pagina sa de Twitter.

Ucraina a sărbătorit Ziua Marinei în aceeași săptămână în care forțele rusești s-au retras de pe Insula Șerpilor în urma unor atacuri repetate ale forțelor ucrainene.

Administraţia militară regională din Odesa a anunțat sâmbătă că unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea.

Ucrainenii au exercitat o presiune „considerabilă” asupra Insulei Șerpilor

Într-o evaluare făcută tot sâmbătă, Pentagonul estima că „ucrainenii au exercitat cu succes o presiune considerabilă asupra rușilor, inclusiv folosind rachetele Harpoon pe care le-au achiziționat recent pentru a ataca o navă de aprovizionare”.

„Când îți dai seama cât de pustie este Insula Șerpilor, înțelegi importanța de reaprovizionare. Asadar, ucrainenii au făcut ca rușilor să le fie greu să susțină operațiunile de acolo și i-au făcut foarte vulnerabili la atacurile ucrainene. Deci, acesta este motivul pentru care Rusia a părăsit Insula Șerpilor”, a spus un oficial al Pentagonului.

Ministerul rus al Apărării afirmase joi că se retrage de pe Insula Șerpilor în „semn de bunăvoință” și că „Rusia nu se opune eforturilor ONU de a crea un coridor umanitar pentru a exporta producția de cereale din Ucraina”.

Moscova a fost puternic criticată de instituțiile internaționale și inclusiv unii parteneri comerciali din Africa din cauza blocării porturilor ucrainene, Kievul fiind unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale înainte de izbucnirea războiului pe 24 februarie.

Ucraina a respins însă rapid afirmațiile făcute de comandamentul militar de la Moscova, publicând la scurt timp după imagini video cu atacurile efectuate de forțele sale armate asupra Insulei Șerpilor.

Analiștii consideră alungarea rușilor de pe Insula Șerpilor, un obiectiv strategic important din Marea Neagră, ca fiind cea mai mare victorie repurtată de Ucraina asupra forțelor navale rusești de la scufundarea navei amiral Moskva în luna aprilie.

Urmărește ultimele evoluții din a 131-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.