De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Insula Șerpilor - de unde Armata rusă a anunțat joi că s-a retras - a primit un statut vital. De ce a devenit bucata de stâncă de doar 0,17 km² un punct strategic și de ce este atât de importantă pentru Ucraina, dar și pentru Moscova?

Unde se afla Insula Serpilor in Marea NeagraFoto: Hotnews

Insula Șerpilor a fost cucerită de forțele armate ruse în 24 februarie, în prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, după faimosul gest de sfidare al apărătorilor săi.

În timp ce Moscova susține că s-a retras din Insula Șerpilor "în semn de bunăvoință", ucrainenii spun că retragerea rușilor este consecința unei „operațiuni de succes” a militarilor ucraineni. O ultimă operaţiune în care au fost distruse echipamente ruseşti amplasate pe insulă ar fi avut loc în noaptea de 29 spre 30 iunie, iar joi dimineaţă armata ucraineană a raportat că ruşii au fost alungaţi de pe Insula Şerpilor.

Oficial ucrainean: Rusia a pierdut puterea în această parte a Mării Negre

Vadim Denisenko, unul dintre consilierii ministrului ucrainean de Interne, spune că, "după ce a pierdut controlul" asupra Insulei Şerpilor, Rusia a pierdut şi puterea în această parte a Mării Negre.

  • "Trebuie să înţelegeţi că, după ce am distrus crucişătorul Moskva, ruşii au sperat că vor face din Insula Şerpilor un fel de portavion, pe care să amplaseze sisteme de apărare aeriană şi să poată controla toată această parte a Mării Negre.
  • I-am scos de acolo, iar faptul că, în ultimele zile, mass-media rusă a răspândit diverse absurdităţi înseamnă un singur lucru - aceasta este o victorie uriaşă pentru Forţele Armate ale Ucrainei", a afirmat Denisenko, potrivit publicației ucrainene korrespondent, preluate de Rador.

Potrivit oficialului ucrainean, "Ucraina a nivelat întreaga flotă rusă din această parte a Mării Negre".

"Acum, ruşii nu pot face nimic în aceste ape, cu excepţia bombardării oraşelor ucrainene cu rachete Kalibr lansate de pe nave, din păcate. Dar, în ceea ce priveşte o debarcare, astfel de misiuni nu mai pot avea loc în această parte a mării", a mai afirmat Denisenko.

Forțele armate ale Rusiei fortificaseră masiv Insula Șerpilor

Fotografii realizate recent din satelit arătau că forțele armate ale Rusiei au fortificat masiv Insula Șerpilor, crucială pentru Moscova în ceea ce privește controlarea rutelor maritime din Marea Neagră.

O imagine realizată de „Planet”, un sistem de peste 200 de sateliți de observație care fac fotografii zilnice ale Pământului arăta noile instalații ale rușilor pe Insula Șerpilor. Fotografia a fost analizată de administratorul contului OSINT-88, un fost parașutist al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii și specialist în recunoaștere aeriană. Acesta a identificat diferitele instalații construite sau aduse de ruși pe insulă, printre ele numărându-se tranșee, poziții de apărare a coastei, vehicule, instalații radar, depozite de combustibil și camuflaje militare.

La o altă fotografie distribuită, OSINT-88 nota că pe Insula Șerpilor se află acum peste 17 vehicule rusești și sisteme de apărare antiaeriană.

Lovituri spectaculoase ale militarilor ucraineni pe Insula Șerpilor

La începutul lunii mai forțele armate ucrainene au întreprins mai multe acțiuni împotriva soldaților ruși de pe Insula Șerpilor, printre acestea numărându-se lovituri spectaculoase în urma unor operațiuni de mare risc.

În 8 mai, ucrainenii au bombardat insula din Marea Neagră cu avioane Su-27 care au zburat la o altitudine minimă, obținând lovituri directe asupra complexului principal al insulei, asupra clădirilor de deasupra digului și asupra punctului estic.

Aceasta a fost o operațiune cu risc foarte ridicat, nu doar din cauza amenințării din partea inamicului, ci și din cauza exploziilor provocate chiar de avioanele ucrainene munițiilor rusești.

Tot pe 8 mai, înregistrări video distribuite pe platformele social media arătau cum un elicopter rusesc de transport ce tocmai aducea trupe la sol a fost distrus de o lovitură cu o dronă Bayraktar TB-2.

În clipul filmat chiar de dronă se vede cum câteva persoane sunt în jurul elicopterului Mi-8 ce are rotoarele în funcțiune, aeronava fiind apoi lovită.

Însă în pofida atacurilor respective, insula rămăsese sub controlul forțelor armate ruse, ucrainenii suspendând temporar operațiunile împotriva ei. Însă pe 22 iunie Kievul a confirmat că a reluat loviturile asupra Insulei Șerpilor.

De ce este importantă Insula Șerpilor pentru Ucraina

Înainte de summitul Platforma Crimeea de anul trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ales Insula Șerpilor pentru a ține o conferință de presă. Întrebat de ce a ales locația respectivă, el a răspuns că alegerea a fost una profund simbolică:

  • „Această insulă, la fel ca restul teritoriului nostru, este teritoriu ucrainean și îl vom apăra cu toată puterea noastră”.
  • „Cunoaștem interesele Rusiei [în Marea Neagră]. Vedem ce planuri au pentru exercițiile comune cu Belarusul din septembrie 2021. Suntem pregătiți pentru diverșii pași pe care i-ar putea urma”, mai afirma el.

Însă într-o notă ceva mai pragmatică, Insula Șerpilor permite Ucrainei să își apere culoarele maritime către importantele porturi Odesa, Herson și Nicolaev.

Accesul la Marea Neagră este crucial pentru exporturile de grâu și metale ale Ucrainei, precum și pentru bunurile de consum importate din China. Fără o rută maritimă viabilă care să-i ofere acces la piețele globale, economia ucraineană s-ar scufunda rapid într-o criză.

Însă acum, în contextul invaziei rusești, în 24 februarie, pierderea acestei rute maritime înseamnă dispariția unei căi de acces care s-ar putea dovedi vitală pentru livrările de armament, muniție și echipament militar.

De ce este importantă Insula Șerpilor pentru Rusia

The Atlantic Council, unul dintre cele mai reputate think tank-uri la nivel internațional, estima încă din luna august a anului trecut că Rusia ar putea încerca să preia controlul asupra Insulei Șerpilor în eventualitatea declanșării unui conflict cu Ucraina.

Analiștii acestui think tank cu sediul la Washington afirmau într-un articol numit „Ar putea fi Insula Șerpilor următorul punct fierbinte în războiul ucrainean al lui Vladimir Putin?” că anexarea Crimeei de către Moscova în 2014 îi permite Rusiei să domine porțiuni întinse ale Mării Negre care de drept aparțin Ucrainei.

Aceștia aminteau cum în ultimii ani flota rusă de la Marea Neagră a încercat să reducă treptat teritoriul maritim al Ucrainei în Marea Neagră în ansamblul ei și în Marea Azov aflată la estul Crimeii.

După „declanșarea operațiunii militare” speciale în Ucraina, ministerul rus al Apărării anunța pe 1 martie că a reușit să taie complet accesul Ucrainei la Marea Azov și ulterior a reușit să forțeze și blocarea porturilor acesteia de la Marea Neagră.

Situația a dus la probleme majore cu exporturile de grâu ale Ucrainei, unul dintre cei mai mari producători din lume, creând pericolul unei crize alimentare mondiale.

Unde se află Insula Șerpilor

Insula se află la aproximativ 48 de kilometri de Vâlcov (Vylkove), cea mai apropiată așezare de pe coasta ucraineană, 297 de kilometri vest de Crimeea și 45 de kilometri de țărmurile României.

Stânca în formă de X are în unele locuri 41 de metri deasupra nivelului mării și o lungime de 1.973 de metri, cu un perimetru neregulat, putând fi străbătută în 40 de minute cu piciorul.