​Ministerul de Finanțe al Rusiei și-a propus să reducă peste 1,6 trilioane de ruble din bugetul alocat programelor de stat în perioada 2023-2025 în contextul războiului din Ucraina și a problemelor cauzate de sancțiunile occidentale, relatează TASS.

Ruble rusestiFoto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images

Ministerul rus al Finanțelor a propus reducerea cheltuielilor bugetare destinate implementării programelor de stat cu 557 de miliarde de ruble în 2023, cu 539 de miliarde de ruble în 2024 și cu 534 de miliarde de ruble în 2025, potrivit ziarului financiar Vedomosti care a dezvăluit în premieră informația.

Majoritatea cheltuielilor tăiate vor fi din programele de stat „Dezvoltarea sistemului de transport” - 390 de miliarde de ruble pentru perioada 2023-2025 - și de la capitolul „Știință și dezvoltare tehnologică” - aproximativ 150 de miliarde în următorii trei ani.

În mod interesant, Ministerul Finanțelor de la Moscova vrea să taie 120 de miliarde de ruble inclusiv din programul „Asigurarea capacității de apărare a țării” pentru aceeași perioadă.

Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat pentru Vedomosti că administratorii programelor de stat ar trebui să stabilească în mod independent cheltuielile la care vor renunța.

El a adăugat că decizia a fost luată pentru a „prioritiza cheltuielile bugetare” și „a concentra fondurile rămase în cele mai importante domenii”.

Rusia vrea să deprecieze rubla

Anunțul Ministerului rus al Finanțelor vine după ce săptămâna trecută acesta a prezentat un plan de a cumpăra monedele naționale ale țărilor pe care Moscova le consideră „prietenoase” cu scopul de a deprecia rubla.

„Prin monedele țărilor prietenoase, prin rate de schimb încrucișate cu dolarul și euro, va fi posibil să reglementăm costul euro și al dolarului la cel al rublei”, a declarat ministrul Finanțelor Anton Siluanov la o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri ce a avut loc miercurea trecută.

Planul a fost confirmat inclusiv de guvernatorul Băncii Centrale de la Moscova, Elvira Nabiullina, de asemenea prezentă la întâlnire.

Joi, prețul acțiunilor Gapzrom, compania însărcinată de președintele Vladimir Putin să încaseze banii pentru exporturile energetice rusești în ruble, s-a prăbușit după ce aceasta a anunțat că nu va acorda dividende pentru anul 2021.

Urmărește ultimele evoluții din a 131-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.