Ambasadorii țărilor occidentale în China au criticat luni Rusia pentru invazia în Ucraina, în timp ce diplomatul american Nicholas Burns a spus că China nu ar trebui să răspândească „propaganda" rusă, în cadrul unui forum public neobișnuit organizat într-o țară care a refuzat să condamne atacul Moscovei, relatează Reuters.

Ambasadorul SUA în China, Nicholas BurnsFoto: CNP/AdMedia / ADMedia / Profimedia

Luând cuvântul la Forumul Mondial pentru Pace, organizat de Universitatea Tsinghua, ambasadorul american Nicholas Burns a calificat războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept „cea mai mare amenințare la adresa ordinii mondiale globale".

Burns a declarat că speră ca purtătorii de cuvânt ai ministerului chinez de externe să nu mai transmită mesajul „propagandei ruse" care dă vina pe NATO pentru război.

„Sper că purtătorii de cuvânt ai ministerului de externe vor înceta, de asemenea, să mai spună minciuni despre laboratoarele americane de arme biologice, care nu există în Ucraina", a spus Burns.

Ambasadorul SUA în China a participat la Forumul Mondial pentru pace alături de ambasadorii britanic și francez în stânga sa și de un consilier guvernamental chinez și de ambasadorul rus în dreapta sa.

Organizatorul forumului prezentase sesiunea ca fiind o discuție între reprezentanții celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

Diplomații occidentali au criticat Rusia

Deși sesiunea a avut ca temă generală „Organizația Națiunilor Unite și ordinea globală", toți cei trei ambasadori occidentali au criticat Rusia pentru ceea ce au numit agresiunea ilegală împotriva Ucrainei, caracterizare respinsă de ambasadorul rus Andrei Denisov.

„Dacă Rusia ar reuși ce și-a propus, am avea anarhie globală", a spus ambasadoarea britanică Caroline Wilson în fața diplomaților străini, studenților și academicienilor chinezi care erau prezenți la forum.

Ambasadorul francez Laurent Bili a declarat că războiul a contravenit tuturor principiilor fondatoare ale ordinii internaționale.

„Faptul că Rusia a trecut granița cu o forță armată, neprovocată, și a început acest război cu atâta suferință umană, cu atât de mulți civili nevinovați morți în Ucraina - aceasta este o încălcare directă a Cartei Organizației Națiunilor Unite, este o încălcare directă a ceea ce Federația Rusă a semnat atunci când a devenit stat membru", a declarat Burns în cadrul discuției, relatează CNN.

Cum a răspuns diplomatul rus

Ambasadorul Rusiei în China, Andrei Denisov, a negat acuzațiile.

„Nu sunt deloc de acord și mă pot opune fiecărei fraze din această intervenție", a spus el.

Denisov a făcut apoi o pauză de „curtoazie diplomatică" pentru a-i ura lui Burns și altor americani un 4 iulie fericit, înainte de a acuza NATO că a provocat acțiunea Rusiei cu „cinci valuri de expansiune".

Denisov a descris actuala ordine mondială ca fiind pe marginea prăpastiei din cauza „sabotajului" Națiunilor Unite.

Nici China nu a scăpat de criticile diplomaților occidentali

De asemenea, ambasadorii occidentali au rezervat o parte din criticile lor pentru China.

Atât Wilson, cât și Bili au respins afirmația Chinei potrivit căreia înarmarea Ucrainei de către Europa prelungește războiul.

Statele Unite și aliații occidentali au criticat, de asemenea, Rusia pentru că a răspândit informații false și „nonsensuri", susținând că părți ale armelor biologice ar fi fost fabricate în Ucraina.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că nu are cunoștință de existența unor programe de arme biologice în Ucraina.

-------------------------