Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat miercuri Statele Unite că „ignoră” restricțiile spațiului aerian pe care Rusia le-a impus în regiunile de coastă ale Mării Negre de la începutul războiului cu Ucraina., potrivit CNN.

Serghei LavrovFoto: Yuki IWAMURA / AFP / Profimedia

„Ei ignoră complet faptul că, după începerea unei operațiuni militare speciale, armata noastră a declarat zonele relevante din Marea Neagră, adiacente în anumite locuri, ca zone cu statut limitat pentru utilizarea oricărui avion”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat Rossiya-1.

Reamintim că un avion de luptă rusesc a provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre. Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre.

Drona americană decolase de la baza sa din România, a declarat pentru New York Times un oficial militar american de rang înalt. MQ-9 Reaper decolase marți dimineață de la bază pentru o misiune obișnuită de recunoaștere, care durează de obicei între nouă și zece ore.

Potrivit americanilor, drona efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de avionul rusesc.

SUA vor continua să opereze deasupra Mării Negre și nu vor fi descurajate de incident, a declarat marți Kirby.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că avioanele sale de luptă nu au intrat în contact cu MQ-9 Reaper, susținând în schimb că drona s-a prăbușit din cauza „manevrelor bruște”.

Rusia anunță că va încerca să scoată rămășițele dronei Reaper din Marea Neagră

Rusia va încerca să recupereze rămășițele dronei militare americane care a căzut în Marea Neagră, a anunțat secretarul Consiliului de Securitate al Moscovei, Nikolai Patrușev, citat de Reuters.

  • „Nu ştiu dacă vom reuşi să o recuperăm sau nu, dar trebuie încercat. Şi cu siguranţă ne vom ocupa de asta. Sper, desigur, cu succes", a declarat Patruşev la postul TV Rossia-1.
  • "În al doilea rând, în ce priveşte drona, americanii tot spun că ei nu participă la operaţiunile militare (în Ucraina). Acesta este ultima confirmare că ei participă direct la aceste activităţi, în război", a adăugat oficialul rus.

În cazul în care rușii recuperează drona, autoritățile americane au luat măsuri de precauție pentru a se asigura că abilitatea lor de a obține informații utile va fi limitată, a declarat Kirby pentru ABC. „Este proprietatea noastră", a subliniat Kirby, adăugând că autoritățile americane vor continua să exploreze opțiunile de recuperare.

SUA are „dovezi clare”, dar nu e sigură că avionul a lovit drona

Președintele Statului Major General Mark Milley a declarat că Statele Unite nu știu dacă avionul de vânătoare rusesc a lovit intenționat drona americană deasupra Mării Negre, potrivit CNN.

Acesta este un aspect pe care oficialii îl analizează, a declarat el miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că are programată o convorbire telefonică cu omologul său rus pentru a discuta acest aspect, printre altele.

„Știm că interceptarea a fost intenționată, știm că comportamentul agresiv a fost intenționat, știm, de asemenea, că a fost foarte neprofesionist și foarte nesigur”, a declarat Milley.

În ceea ce privește contactul fizic dintre avion și dronă, „rămâne de văzut”.

Cu toate acestea, Milley a declarat că SUA au „dovezi clare ale contactului și ale interceptării”.

Urmărește ultimele evoluții din a 385-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.