Drona americană care s-a prăbușit marți în Marea Neagră din cauza avioanelor rusești decolase de la baza sa din România, a declarat pentru New York Times un oficial militar american de rang înalt.

Dronă MQ-9 Reaper la Câmpia TurziiFoto: MApN

Aeronava fără pilot MQ-9 Reaper decolase marți dimineață de la bază pentru o misiune obișnuită de recunoaștere, care durează de obicei între nouă și zece ore, potrivit sursei citate.

Deși modelul MQ-9 poate fi dotat cu rachete Hellfire, această dronă nu era înarmată și efectua operațiuni de supraveghere la aproximativ 120 kilometri sud-vest de Crimeea când a fost interceptată de cele două avioane rusești, a precizat oficialul citat.

Statele Unite au spus că drona efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de avionul rusesc.

Oficialul nu a spus de unde decolase aparatul, dar România găzduiește, începând din 2019, drone Reaper la baza aeriană de la Câmpia Turzii, aceste aeronave fiind folosite pentru misiuni de supraveghere. În iulie 2022, ​o MQ-9 Reaper s-a prăbușit în apropiere de baza Câmpia Turzii.

La baza Statele Unite au trimis periodic, în baza relațiilor bilaterale, aeronave de luptă și militari care să participe la exerciții și să se antreneze cu soldații români. An de an la Baza 71 au venit pentru exerciții militari americani cu avioane de luptă F-15 sau cu F-16, iar în 2019-2021 SUA a trimis de trei ori la Câmpia Turzii drone de atac MQ-9 Reaper.

Reaper, folosită de SUA pentru supraveghere, dar și pentru atac

Drona MQ-9 Reaper (foto) este o aeronavă fără pilot, dar teleghidată și care este special gândită atât pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, cât și pentru misiuni de găsire și neutralizare a unor ținte.

Unul dintre cele mai răsunătoare exemple de astfel de misiune a fost asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani lângă Bagdad. SUA detin aproximativ 300 de drone MQ-9 Reaper.

Vehiculul aerian are o greutate de 2,22 tone, o autonomie de 1.850 de km și 14 ore de funcționare. Drona este ghidată prin satelit, poate zbura la o altitudine maximă de 15.240 de metri și poate acroșa până la patru rachete Hellfire și două bombe ghidate laser GBU-12 Paveway II.

Drona are o viteză maximă de 370 km/h și este propulsata de o elice. Este produsă de General Atomics Aeronautical Systems, a avut primul zbor în urmă cu 21 ani și e în dotarea forțelor americane din 2007.

Ce spun forțele aeriene americane despre drona MQ-9

Potrivit forțelor aeriene americane, Reaper este „utilizată în primul rând ca mijloc de colectare de informații și în al doilea rând împotriva lovirii țintelor dinamice".

„Având în vedere timpul său semnificativ de zbor, senzorii cu rază largă de acțiune, suita de comunicații multimodale și armele de precizie, acesta oferă o capacitate unică de a efectua lovituri, coordonare și recunoaștere împotriva unor ținte de mare valoare, aflate în mișcare și urgent de lovit", precizează forțele aeriene.

„Reapers poate îndeplini, de asemenea, următoarele misiuni și sarcini: obținere de informații, supraveghere și recunoaștere, sprijin aerian, căutare și salvare în luptă, lovituri de precizie, ghidări laser pentru rachete, supravegherea convoaielor și a raidurilor, verificarea rutelor, stabilirea țintelor și ghidare aeriană în fază finală”.

„Capacitățile MQ-9 o fac să fie calificată în mod deosebit pentru a desfășura operațiuni de război neconvențional în sprijinul obiectivelor comandamentului de luptă", potrivit sursei citate.

Misiunile aeriene deasupra Mării Negre vor continua

SUA vor continua să opereze deasupra Mării Negre și nu vor fi descurajate de interceptarea de către Rusia a dronei MQ-9 Reaper în spațiul aerian internațional, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

„Dacă mesajul este că vor să ne împiedice sau să ne descurajeze să zburăm și să operam în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre, atunci acel mesaj va eșua, pentru că asta nu se va întâmpla”, a spus John Kirby.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că avioanele sale de luptă nu au intrat în contact cu MQ-9 Reaper, susținând în schimb că drona s-a prăbușit din cauza „manevrelor bruște”.

Reprezentanții Pentagonului spun însă că interceptarea dronei s-a făcut în cel mai neprofesionist mod cu putință punând în pericol chiar securitatea pilotului rus și provocând „cel mai probabil” avarii avionului.

Avionul rus s-a apropiat de dronă și i-a rupt elicea, determând operatorii ei să o prăbușească în mare, în apele internaționale, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder. Drona nu a fost recuperată de către ruși, spune Pentagonul.

Moscova consideră că incidentul este o provocare, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, care a susținut că „noi considerăm că aeronavele americane nu au nicio treabă să se afle în apropierea graniței ruse”.