Ministerul rus al Apărării a declarat marți că avioanele sale de luptă nu au intrat în contact cu drona americană MQ-9 Reaper care s-a prăbușit în Marea Neagră, susținând în schimb că drona s-a prăbușit din cauza „manevrelor bruște”, relatează Reuters.

drona MQ-9 Reaper lovita de un avion rusescFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Luptătorii ruși nu și-au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu UAV și s-au întors în siguranță pe aerodromul lor de origine”, a spus ministerul apărării.

Ministrul Apărării spune că drona americană a intrat într-un zbor necontrolat cu pierdere de altitudine și s-a ciocnit de suprafața apei ca urmare a manevrei bruște.

SUA au anunțat marți că un avion de luptă rusesc a provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre.

Ca urmare, Statele Unite au spus că îl vor convoca marți pe ambasadorul Rusiei la Washington, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, relatează Reuters.

Pentagonul a spus la rândul său ca incidentul ar fi provocat daune și aeronavei rusești.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a spus că SUA vor continua să opereze deasupra Mării Negre și nu vor fi descurajate de interceptarea de către rusi.

„Dacă mesajul este că vor să ne împiedice sau să ne descurajeze să zburăm și să operam în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre, atunci acel mesaj va eșua, pentru că asta nu se va întâmpla”, a spus John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice la Consiliul National de Securitate.