SUA vor continua să opereze deasupra Mării Negre și nu vor fi descurajate de interceptarea de către Rusia a dronei MQ-9 Reaper în spațiul aerian internațional, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, relatează CNN.

O drona MQ-9 Reaper a fost lovita de un avion rusescFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

„Dacă mesajul este că vor să ne împiedice sau să ne descurajeze să zburăm și să operam în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre, atunci acel mesaj va eșua, pentru că asta nu se va întâmpla”, a spus John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice la Consiliul National de Securitate.

„Vom continua să zburăm și să operam în spațiul aerian internațional deasupra apelor internaționale”, a adăugat el. „Marea Neagră nu aparține nici unei națiuni. Și vom continua să facem ceea ce trebuie să facem pentru interesele noastre de securitate națională în acea parte a lumii”.

Kirby a descris în mod repetat că interceptarea rusă a dronei americane este „nesigură” și „neprofesionistă”, sugerând că acțiunile au mers mai departe față eforturile anterioare ale Rusiei de a intercepta aeronavele americane.

Nu este prima dată când aeronavele rusești au interceptat aeronave americane în zonă

El a spus că prezența dronelor americane în zonă nu este nouă.

„Am zburat constant peste acel spațiu aerian”, a spus el, argumentând că nu există niciun motiv pentru a activa linii de deconflictare cu Rusia sau pentru a notifica în alt mod Moscova înainte de a zbura deasupra Mării Negre.

„Nu trebuie să avem un fel de check-in cu rușii înainte de a zbura în spațiul aerian internațional”, a spus el.

De asemenea, reprezentantul Casei Albe a spus că „nu este neobișnuit” ca aeronavele rusești să intercepteze aeronave americane deasupra Mării Negre și a spus că au mai fost și alte interceptări în ultimele săptămâni, doar că episodul de marți a fost unic prin cât de „nesigure, neprofesioniste și nesăbuite” au fost acțiunile rusești.

Președintele american Joe Biden a fost informat marți despre incidentul în care drona americană a fost lovită de avionul rusesc deasupra Mării Negre de către consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

De asemenea, comandantul militar superior al NATO a informat aliații despre incident.

„Generalul (Christopher) Cavoli a informat astăzi aliații NATO despre incident”, a declarat oficialul pentru Reuters.