O conferință a avut loc marți seară la Pentagon după ce un avion de luptă rusesc a provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre.

Generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al PentagonuluiFoto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

Reprezentanții Pentagonului spun că interceptarea dronei s-a făcut în cel mai neprofesionist mod cu putință punând în pericol chiar securitatea pilotului rus și provocând „cel mai probabil” avarii avionului.

Avionul rus s-a apropiat de dronă și i-a rupt elicea, determând operatorii ei să o prăbușească în mare, în apele internaționale, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

Drona nu a fost recuperată de către ruși, spune Pentagonul.

Oficialii Departamentului Apărării nu au vorbit până acum cu oficialii ruși despre incident. „Nu avem nicio informație despre o comunicare radio între oficialii ruși și cei americani”, spune Pentagonul.

„În ceea ce privește faptul dacă secretarul Austin a vorbit cu omologul său rus, vă spun că nu în acest moment, din câte știu eu”, a declarat Patrick Ryder.

„Oficialii DoD nu au vorbit în mod special cu autoritățile ruse cu privire la acest incident particular”.

Ministrul Apărării spune că drona americană a intrat într-un zbor necontrolat cu pierdere de altitudine și s-a ciocnit de suprafața apei ca urmare a manevrei bruște.

Rusia neagă doborârea dronei

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că avioanele sale de luptă nu au intrat în contact cu drona americană MQ-9 Reaper care s-a prăbușit în Marea Neagră, susținând în schimb că drona s-a prăbușit din cauza „manevrelor bruște”, relatează Reuters.

„Luptătorii ruși nu și-au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu UAV și s-au întors în siguranță pe aerodromul lor de origine”, a spus ministerul apărării.

Ce spun Forțele Aeriene americane

Comunicatul Forțele Aeriene americane:

  • „La aproximativ 7:03 AM, una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinându-l pe comandamentul american să ia decizia prăbușirii dronei MQ-9 în apele internaționale.
  • De câteva ori înainte de coliziune, avioanele Suhoi Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită și neprofesionistă.
  • Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă neprofesionalism”.

„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a dronei MQ-9”, a declarat generalul James Hecker, comandantul U.S. Air Forces Europe.