Tensiunile pe relația Rusia-Statele Unite s-au amplificat după ce avioane rusești au provocat prăbușirea unei drone americane de supraveghere în Marea Neagră, primul incident de acest fel de când Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina.

Soldați ucraineni în zona orașului Ceasov IarFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 385, LIVETEXT:

07:43Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

01:40Volodimir Zelenski, în mesajul său de miercuri seară: „Agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda”

Preşedintele ucrainean a afirmat în discursul său de miercuri seară că simte că agresiunea rusă se apropie de punctul în care poate ceda. El a mulţumit totodată Danemarcei pentru decizia de înfiinţare a unui fond de sprijin pentru Ucraina de un miliard de dolari.

01:25 Şoigu spune că una din cauzele incidentului cu drona din Marea Neagră este „spionajul american”

„Cauzele incidentului sunt nerespectarea de către Statele Unite a zonei de zbor restricţionate (...) din cauza desfăşurării operaţiunii militare speciale (în Ucraina), precum şi a intensificării activităţilor de informaţii împotriva intereselor Rusiei”, a afirmat miercuri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, asigurând că Moscova „va reacţiona proporţional” la viitoarele „provocării” americane.

01:07 Papa Francisc a cerut miercuri „respectarea” lăcaşurilor de cult din Ucraina, menţionând mănăstirea Lavra Pecerska din Kiev pe care Biserica Ortodoxă Ucraineană, care are filiaţii cu Rusia, trebuie să o evacueze la ordinul autorităţilor ucrainene.

La 11 martie, patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse şi un susţinător fervent al invaziei ruse din Ucraina, îi ceruse Papei Francisc şi altor lideri religioşi să convingă Ucraina să „pună capăt represaliilor” împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, afiliată Patriarhiei Ruse.

00:53Spania promite 4 tancuri Leopard 2 suplimentare pentru Ucraina.

Potrivit ministrului spaniol al Apărării, Margarita Robles, citată de El Espanol, primul lot de 6 tancuri va fi trimis în Ucraina "în viitorul apropiat". Tancurile se află încă în reparații la o instalație a industriei de apărare din Sevilla.

SUA au şters de la distanţă softul dronei prăbuşite în Marea Neagră

00:12Lavrov acuză SUA că „ignoră” restricțiile spațiului aerian din Marea Neagră

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat miercuri Statele Unite că „ignoră” restricțiile spațiului aerian pe care Rusia le-a impus în regiunile de coastă ale Mării Negre de la începutul războiului cu Ucraina, potrivit CNN.

23:07Mai puțin de 3.000 de persoane - inclusiv 33 de copii - au rămas în orașul Bahmut, aflat în conflict, potrivit lui Pavlo Kirienko, șeful administrației militare regionale din Donețk, citat de CNN.

„Evacuarea continuă, și nu doar în Bahmut, lucrăm de-a lungul întregii linii de front”, a declarat Kirilenko miercuri la televiziunea națională.

Evacuarea este obligatorie în regiune, dar unii oameni încă refuză să plece, a spus el.

22:40SUA au şters de la distanţă softul dronei prăbuşite în Marea Neagră pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete

Statele Unite au şters de la distanţă datele software sensibile de la bordul avionului american fără pilot de tip MQ-9 Reaper, înainte ca drona să se prăbuşească în Marea Neagră, cu scopul de a împiedica Rusia să culeagă informaţii secrete, au informat doi oficiali americani citați de CNN.

22:14Bombardamentele rusești au ucis miercuri cel puțin două persoane și au rănit alte cinci în regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, a declarat Serhii Lisak, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, într-o postare pe Telegram.

Două femei, în vârstă de 62 și 57 de ani, au fost ucise în orașul Marhanets, a precizat el. Potrivit informațiilor preliminare, un bărbat și trei femei au fost spitalizați, iar o altă femeie rănită va fi tratată în regim ambulatoriu, a precizat el.

22:00Finlanda anunţă că Turcia a luat decizia de a aproba aderarea sa la NATO

Secretarul american al Apărării a discutat cu omologul rus Serghei Șoigu

21:40Turcia vrea o prelungire de 120 de zile a acordului privind cerealele - ministrul apărării

Turcia va continua discuțiile pentru a prelungi un acord care permite transportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru 120 de zile în loc de 60 de zile, a declarat miercuri ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, potrivit Reuters.

21:09SUA nu sunt sigure dacă contactul fizic al unui avion rusesc cu o dronă a fost intenționat

Președintele Statului Major General Mark Milley a declarat că Statele Unite nu știu dacă avionul de vânătoare rusesc a lovit intenționat drona americană deasupra Mării Negre, potrivit CNN.

Acesta este un aspect pe care oficialii îl analizează, a declarat el miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că are programată o convorbire telefonică cu omologul său rus pentru a discuta acest aspect, printre altele.

20:47 Rusia, Iran și China desfășoară exerciții navale în Marea Arabiei

20:25Secretarul american al Apărării din SUA: Am vorbit azi ministrul rus Șoigu / Putin vrea un război de uzură sperând că abandonăm Ucraina

Miniștrii apărării din Rusia și SUA au avut miercuri o convorbire telefonică, a anunțat Ministerul rus al Apărării, la o zi după ce o dronă militară americană s-a prăbușit deasupra Mării Negre, într-un incident pe care Washingtonul l-a calificat drept „nesigur” și „nesăbuit”.

19:58Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că doborârea de către Rusia a unei drone americane deasupra Mării Negre „este investigată”.

Vorbind la o conferință de presă în Addis Abeba, Etiopia, Blinken a refuzat să vorbească despre motivul sau intenția din spatele incidentului, spunând că va lăsa ancheta să continue. „Ceea ce pot spune foarte clar este că aceasta a fost o acțiune nesăbuită și nesigură”, a spus Blinken, potrivit CNN.

19:34 Liderul Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a cauzat reacţii puternice la Madrid şi Bruxelles după ce a pus sub semnul întrebării viitoarea preşedinţie spaniolă a Consiliului Uniunii Europene pe fondul dezacordurilor interne în coaliţia guvernamentală de centru-stânga cu privire la războiul din Ucraina, notează miercuri Euractiv.com.

De la începerea războiului, partidul Podemos, care participă la coaliţia guvernamentală de la Madrid, a fost categoric împotriva trimiterii de arme către Ucraina, în timp ce Partidul Muncitoresc Spaniol (PSOE) şi-a reiterat preferinţa faţă de trimiterea de asistenţă militară.

Ucrainenii revendică doborârea unui Su-24 rusesc

19:01 VIDEO Forțele armate ale Ucrainei au declarat miercuri că au reușit să doboare încă un bombardier tactic Su-24 al Rusiei, avion militar evaluat la aproximativ 25 de milioane de dolari, tocmai în apropierea orașului Bahmut din regiunea Donețk.

18:35Ron DeSantis, invitat în Ucraina să vadă invazia rusă, după ce a spus că SUA nu ar trebui să se implice mai mult

Ministerul de Externe de la Kiev anunță că l-a invitat pe guvernatorul Foridei, Ron DeSantis, să viziteze Ucraina pentru a „înţelege” invazia rusă, după ce politicianul american ce se profilează drept aspirant la candidatura republicană pentru Casa Albă a apreciat că apărarea Ucrainei nu face parte din „interesele vitale” ale SUA şi că Washingtonul nu ar trebui să se implice şi mai mult în „disputa teritorială” dintre Ucraina şi Rusia.

18:17Preşedintele sirian Bashar al-Assad i-a oferit miercuri preşedintelui rus Vladimir Putin sprijinul în conflictul din Ucraina, scrie Reuters.

Într-o întâlnire televizată cu Putin la Kremlin, Assad a spus că Rusia se luptă în Ucraina cu neonaziştii şi cu „vechii nazişti”, conform traducerii în rusă.

Fără a oferi dovezi, Assad a declarat că Occidentul a luat în grijă „vechi nazişti”, iar acum acum le oferă sprijin.

Sprijinul militar al Rusiei l-a ajutat pe Assad să schimbe cursul în războiul civil dezastruos început în 2011 ca o mişcare prodemocraţie.

18:04Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a cerut miercuri Rusiei să „respecteze spațiul aerian internațional”, după ce o dronă americană sa a fost doborâtă deasupra Mării Negre de un avion de luptă rusesc. „Cheia aici este că toate părțile respectă spațiul aerian internațional și îi îndemnăm pe ruși să facă acest lucru”, a spus el reporterilor, conform CNN.

17:54VIDEO În școlile din Crimeea ocupată de ruși a început pregătirea militară obligatorie a elevilor, potrivit mai multor relatări din mass-media de stat rusă, care a difuzat și imagini video greu de închipuit cu „antrenamentele” copiilor.

17:50După ce mai multe țări s-au opus participării sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, Rusia vrea să organizeze Jocurile Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), alături de China, India, Pakistan și alte republici din Asia Centrală.

Şeful Wagner anunţă capturarea unei noi localităţi la nord de Bahmut

17:43 Şeful Wagner anunţă capturarea unei noi localităţi la nord de Bahmut

Grupul de mercenari ruşi Wagner a cucerit miercuri localitatea Zaliznianske, la nord de Bahmut, strângând şi mai mult cercul în jurul acestui bastion ucrainean din Donbas. Anunțul a fost făcut de şeful grupării paramilitare, Evgheni Prigojin.

17:22VIDEO Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit miercuri la Moscova pe dictatorul sirian Bashar al-Assad, la împlinirea a 12 ani de la revoltele împotriva regimului său care au dus în cele din urmă la izbucnirea războiului civil din Siria.

17:00Rusia a avansat cu mai puțin de 0,04% în Ucraina în decurs de o lună. O lună în care au avut „cele mai brutale lupte, ce au costat Moscova mii de soldaţi şi echipamente vitale”, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

16:40VIDEO Gruparea de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin a început să își facă publicitate în Rusia pe site-ul pentru adulți Pornhub în vederea atragerii unor noi recruți.

Rusia va începe o nouă campanie de recrutare de soldați cu contract

16:30Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut miercuri forţelor de ordine să înăsprească represiunea împotriva celor care încearcă să „destabilizeze” Rusia, pe fondul unei vânători asupra celor care se opun ofensivei militare din Ucraina, scrie AFP.

15:47 Rusia anunță că va încerca să scoată rămășițele dronei Reaper din Marea Neagră / Ce spun americanii despre recuperarea aeronavei

15:29 Rusia va începe la 1 aprilie a nouă campanie de recrutare de soldați cu contract, ministerul apărării având ca țintă încadrarea a 400.000 de militari, scrie Radio Svoboda, citând mai multe publicații rusești.

Ministerul rus al Apărării ar fi trimis deja ordine către regiuni, indicând numărul de persoane cu care ar trebui semnate contracte militare. Cea mai mare parte a activităților de recrutare va fi efectuată de birourile de înrolare militară, iar guvernatorii vor fi responsabili pentru punerea în aplicare a planului.

15:16 China, Iranul și Rusia vor începe miercuri exerciții militare comune în Golful Oman, a anunțat Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat.

Exercițiile între armatele și marinele celor trei țări se vor desfășura până duminică. În comunicat se mai spune că exercițiile vor avea la bază exercițiile maritime comune dintre cele trei națiuni desfășurate în 2019 și 2022. (CNN)

Planul rusesc de destabilizare a R. Moldova, dezvăluit de un document al Kremlinului

14:57 Vladimir Putin a cerut miercuri forțelor de ordine să intensifice acțiunile de reprimare a celor care încearcă să „destabilizeze" Rusia.

„Vă cer să răspundeți cu severitate încercărilor de destabilizare a situației sociale și politice din țară", a declarat Putin la o întâlnire cu procurorii.

El le-a cerut, de asemenea, să fie „mai activi în lupta împotriva extremismului", un termen foarte general din legislația rusă care permite urmărirea penală a organizațiilor jihadiste, a activiștilor pro-ucraineni, a oponenților politici și chiar a Martorilor lui Iehova.

14:50Ucraina acuză Rusia că vrea „să extindă” războiul în alte părţi, în urma incidentului produs marți deasupra Mării Negre, unde o dronă s-a prăbușit din cauza avioanelor rusești.

14:13Președintele Klaus Iohannis cataloghează drept „grav și regretabil” incidentul produs marți deasupra Mării Negre, unde o dronă s-a prăbușit din cauza avioanelor rusești.

13:45Yahoo News a obținut un document intern al Kremlinului care detaliază planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova, acesta fiind redactat înainte de invadarea Ucrainei anul trecut.

13:34 Autoritățile americane i-au transmis ambasadorului Rusiei în SUA că Moscova trebuie să fie mai atentă atunci când zboară în spațiul aerian internațional în apropierea aparatelor americane, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, într-un interviu acordat CNN. Kirby a adăugat că drona nu a fost recuperată din Marea Neagră.

Veniturile Rusiei din petrol, în continuă prăbușire

13:22 Kremlinul a transmis miercuri că relațiile cu Statele Unite se află într-o „stare lamentabilă" și la cel mai scăzut nivel, după ce Washingtonul a acuzat Rusia că a doborât una dintre dronele sale de supraveghere deasupra Mării Negre.

Dmitri Peskov a declarat declarat că nu a existat niciun contact la nivel înalt cu Washingtonul în legătură cu incidentul, dar a precizat că Rusia nu va refuza niciodată să se angajeze într-un dialog constructiv.

13:09Sancțiunile și-au atins scopul: Veniturile Rusiei din petrol sunt într-o continuă prăbușire, însă pe piața mondială nu există o penurie / Cât au încasat rușii din țiței în februarie

12:33 Ucraina se poate apăra într-un proces de 3 miliarde de dolari intentat de Rusia în legătură cu o euroobligațiune deoarece a fost nevoită să își asume datoria în 2013 din cauza amenințărilor cu forța din partea Moscovei, a decis miercuri instanța supremă din Marea Britanie.

Decizia mult așteptată privind procesul, care a fost intentat în 2016 și datează cu mult timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina din 2022, deschide calea pentru un proces complet al cazului Ucrainei, care susține că a fost nevoită să accepte banii în fața agresiunii rusești.

Cazul se axează pe miliardele de dolari împrumutate de la Moscova de președintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, cu câteva luni înainte ca acesta să fie înlăturat în urma unei revolte populare în februarie 2014, cu puțin timp înainte de anexarea Crimeei la Ucraina de către Rusia. (Reuters)

12:11 Brigada 93 ucraineană a revendicat doborârea unui avion de atac rusesc Su-24M (probabil operat de PMC Wagner) deasupra Bahmut, notează contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker.

„După cum se poate observa, cel puțin un membru al echipajului s-a catapultat. Modelul exact de avion nu a fost confirmat încă”, a adăugat sursa citată.

Pierderi mari pentru Rusia în ultima zi

11:57Turcia monitorizează îndeaproape situația privind drona americană prăbușită în Marea Neagră, a declarat miercuri ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

kar a mai spus că Turcia a avut mai multe contacte (cu alte țări) în legătură cu incidentul, fără a oferi mai multe detalii, a relatat agenția Demiroren.

11:30 Producția de petrol a Rusiei este așteptată să scadă în 2023 din cauza reducerilor de producție, a declarat miercuri ministrul Energiei, Nikolai Shulginov, potrivit agențiilor de presă rusești. El a adăugat că și producția de gaze rusești va continua să scadă în 2023. (Reuters)

11:06Moscovea vrea să suspende acordurile de evitare a dublei impuneri cu „țările neprietenoase" - cele care au impus sancțiuni Moscovei, a anunțat miercuri Ministerul de Finanțe.

„Ministerul rus de Finanțe și Ministerul de Externe au propus ca președintele Rusiei să emită un decret prin care să suspende acordurile de evitare a dublei impozitări cu toate țările care au introdus măsuri economice restrictive unilaterale împotriva Rusiei", potrivit sursei citate.

10:53 Ultima estimare ucraineană privind pierderile rusești: 980 de soldați, 8 tancuri, 10 alte blindate, 9 piese de artilerie, 7 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 10 diferite vehicule, 1 echipament special și 12 drone:

Trupele ruse din Ucraina au primit blindate de pe vremea lui Stalin

10:45Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, va face o vizită în Turcia în perioada 16-17 martie și se va întâlni cu omologul său turc Tayyip Erdogan, pentru a discuta despre aderarea țării sale la NATO, a anunțat miercuri biroul președintelui finlandez, citat de Reuters.

10:42Soldații trimiși de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina au primit blindate fabricate în perioada Uniunii Sovietice și care datează de pe vremea când aceasta era condusă de Iosif Stalin sau Nikita Hrușciov.

10:17 Drona interceptată de ruși deasupra Mării Negre decolase din România / Ce a spus un oficial american despre misiunea efectuată de MQ-9 Reaper

09:56 Statele Unite iau măsuri pentru a se asigura că drona care a fost doborâtă deasupra Mării Negre nu va cădea în mâini greșite, a declarat marți un înalt oficial de la Casa Albă.

„Fără a intra prea mult în detalii, ceea ce pot spune este că am luat măsuri pentru a ne proteja acțiunile în ceea ce privește acea dronă - acea aeronavă anume. Este proprietatea Statelor Unite. Evident, nu vrem să vedem pe nimeni care să pună mâna pe ea în afară de noi", a declarat John Kirby pentru CNN.

Unii ruși sunt obligați să-și predea pașapoartele la FSB

09:38 Rubla s-a stabilizat înaintea celor trei licitații de titluri de stat rusești de miercuri, fiind susținută de prețul petrolului, care a urcat după ce atinsese minimul ultimelor trei luni, în timp ce investitorii așteaptă cu interes decizia de săptămâna aceasta a Băncii Rusiei privind rata dobânzii.

La ora 07:21 GMT (09:21) în România, rubla era cu 0,1% mai slabă față de dolar, la 75,41 unități pentru un USD și pierduse 0,3% față de euro, ajungând la nivelul de 80,90. (Reuters)

09:22Obligați să-și predea pașapoartele la FSB: Rusia extinde o măsură care datează din epoca sovietică

09:06UE va cumpăra pentru R. Moldova un radar mobil pentru monitorizarea spaţiului aerian / Ce alte investiții sunt prognozate pentru Armata de la Chișinău

08:11 Autoritățile ruse continuă să ia măsuri pentru a mobiliza structura industrială de apărare rusă (DIB), aflată în dificultate, pentru un efort de război prelungit, inclusiv măsuri care vor forța Kremlinul să aleagă între a avea lucrători specializați în DIB și personal militar calificat care luptă în Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Putin a anunțat că Ministerul Industriei și Comerțului a pregătit o listă de competențe ce pot aduce rușilor scutire de la serviciul militar, ceea ce ar putea sugera că Kremlinul acordă prioritate utilizării muncitorilor calificați în producția de arme rusești în detrimentul capacității de a avea soldați calificați care să lupte în armata rusă.

Trei rachete ar fi fost doborâte în regiunea rusă Belgorod

08:02 Guvernatorul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat că apărarea antiaeriană a doborât trei rachete deasupra regiunii ruse la sfârșitul zilei de marți, transmite Kyiv Independent.

El nu a precizat dacă rachetele erau de origine ucraineană sau rachete rusești care au deviat de la curs. Nu s-au înregistrat victime, a declarat primarul din Belgorod, Valentin Demidov.

07:48 Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a îndemnat Moscova să respecte spațiul aerian internațional.

„Elementul cheie aici este ca toate părțile să respecte spațiul aerian internațional și îi îndemnăm pe ruși să facă acest lucru. Americanii au spus că li se pare neprofesionist", a declarat Wallace pentru Reuters la târgul de apărare DSEI Japan din prefectura Chiba, în apropiere de Tokyo.

01:45Zelenski: Există o poziţie clară a întregului Stat Major - consolidăm direcţia Hortiţia-Bahmut, pentru a provoca cât mai multe daune posibile ocupantului.

00:37 Moscova consideră că incidentul care a implicat un avion de luptă rusesc Su-27 și o dronă militară americană deasupra Mării Negre este o provocare, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-------------------