Comandamentul militar suprem al Ucrainei este în unanimitate în favoarea apărării sectorului din estul Ucrainei, inclusiv a oraşului asediat Bahmut, pentru a provoca pierderi maxime inamicului, a anunţat marţi seara preşedintele Volodimir Zelenski, care le-a spus compatrioţilor că „tăria forţelor de apărare şi de securitate se află în puterea poporului”, potrivit News.ro.

Volodimir ZelenskiFoto: Presidential Office of Ukraine / DPA / Profimedia

În discursul zilnic în care face bilanţul zilei, Zelenski le-a mărturisit compatrioţilor că a avut o zi emoţională, decorând sute de volunari ucraineni, dintre care 47 post-mortem. Printre aceştia s-au numărat Oleksandr Maţievski, soldatul originar din Republica Moldova devenit celebru după ce a murit sfidându-i pe ruşi, şi Dmitro Koţiubailo „Da Vinci”, şi el o figură celebră în Ucraina, care s-a înrolat voluntar şi a luptat în est încă din 2014, când era un adolescent.

Zelenski i-a înmânat mamei lui Maţievski titlul post-mortem de „Erou al Ucrainei” pentru fiul ei, în timp ce Alina Mihailova, iubita eroului „Da Vinci”, ea însăşi voluntar în armata ucraineană, i-a dăruit preşedintelui ecusonul militar al fostului soldat.

Şi Maţievski, şi Koţiubailo au murit luptând la Bahmut.

Însă pierderile grele suferite de armata ucraineană nu i-a făcut pe comandanţii militari ucraineni să se răzgândească şi ordinul rămâne în continuare de a rezista la Bahmut, locul căruia i se mai spune „maşina de tocat carne” din cauza luptelor crâncene care se dau de câteva luni între ruşi şi ucraineni.

„Accentul principal se pune pe grupul de trupe operaţionale şi strategice Hortiţia şi Bahmut. Există o poziţie clară a întregului Stat-Major: consolidarea acestei direcţii, pentru a provoca cât mai multe daune posibile ocupantului”, a anunţat Zelenski.

„Bineînţeles, în cadrul reuniunilor Statului Major avem în vedere în mod constant aprovizionarea cu muniţii şi arme. Lucrăm în mod constant cu partenerii noştri pentru a creşte presiunea asupra Rusiei”, i-a asigurat preşedintele pe ucraineni, un mesaj pe care îl repetă în fiecare seară.

Şi tot ca în fiecare seară, Zelenski a avut grijă ca discursul său să transmită un mesaj de încurajare, de încredere şi mobilizare:

„Forţa ucrainenilor şi a statului în ansamblu se bazează pe faptul că ucrainenii devin luptători într-un moment crucial - ei nu îşi pierd cumpătul, luptă, nu caută ceea ce nu le aparţine, fac totul pentru a-şi recăpăta ceea ce este al lor. Vom câştiga acest război. Facem totul pentru asta. Ne susţinem reciproc. Întărim statul.

Unim lumea de dragul victoriei noastre, care constă, de fapt, în acţiunile tuturor celor care luptă pentru Ucraina, care luptă pentru ţara noastră şi pentru fraţii lor de arme, care fac totul pentru a nu lăsa inamicul să ne ia nici pământul, nici gloria ucraineană”, a spus Zelenski.