Soldații ucraineni aproape și-au încheiat antrenamentul pe tancurile Leopard 2 în Munster, Germania, iar aceștia spun că a conduce aceste vehicule de luptă „e ca și cum ai conduce un Mercedes”, relatează CNN.

Oleksii Makeiev si Vladimir Kliciko in Munster, in fata unui tanc LeopardFoto: Christian Charisius / DPA / Profimedia

Un purtător de cuvânt al comandamentului special de antrenament al forțelor sale armate, Bundeswehr, a declarat pentru CNN că, odată cu încheierea antrenamentului, va fi fezabil ca Germania să trimită în curând tancurile Leopard 2 în Ucraina. Germania a promis până acum că va furniza Ucrainei 18 dintre cele mai recente tancuri Leopard 2 model A6.

Purtătorul de cuvânt a spus că soldații ucraineni au fost „foarte motivați” și au folosit antrenamentul de cinci săptămâni „mai mult decât eficient”.

Potrivit acestuia, soldații au fost antrenați 12 până la 14 ore pe zi, șase zile pe săptămână, în ultimele cinci săptămâni. Soldații au fost instruiți ca șoferi, artilerist, tehnicieni, comandanți și personal de întreținere.

Soldații au fost învățați mai întâi cum să manevreze tancul de luptă în calitate de șoferi și comandanți, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că soldații au spus că a conduce tancurile Leopard 2 e ca și cum „ai conduce un Mercedes”.

Soldații și-au încheiat ultima sesiune de antrenament de tragere luni, purtătorul de cuvânt afirmând că soldații au obținut o rată de lovituri de 82-85% în condiții de luptă.

„Acesta este un rezultat foarte bun”, a spus el, adăugând că antrenamentul pe simulator a îmbunătățit substanțial progresul soldaților.

Grupul de comandă de antrenament special al Bundeswehr își propune să antreneze 9.000 de soldați ucraineni în 2023, după ce a antrenat 1.100 în 2022.

Urmărește ultimele evoluții din a 384-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO