Ucraina acuză că incidentul produs marți deasupra Mării Negre, unde o dronă americană s-a prăbușit după ce a fost interceptată de avioane rusești este „semnalul” transmis de Vladimir Putin că este dispus să extindă conflictul, scrie AFP.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al UcraineiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • „Incidentul cu drona americană MQ-9 Reaper provocat de către Rusia la Marea Neagră este semnalul lui Putin despre disponibilitatea de a extinde zona de conflict prin implicarea altor părți”, spune secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov, într-un mesaj postat miercuri pe Twitter.

Reamintim că un avion de luptă rusesc a provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre. Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre.

Comandamentul European al SUA a transis într-un comunicat că două avioane ruseşti Su-27 au efectuat o „interceptare nesigură şi neprofesionistă” a unui avion fără pilot MQ-9 Reaper al Forţelor aeriene ale SUA care opera în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre.

  • „În jurul orei 07:03, unul dintre avioanele ruseşti Su-27 a lovit elicea unui MQ-9, determinând forţele americane să fie nevoite să doboare MQ-9 în apele internaţionale.
  • De mai multe ori înainte de coliziune, Su-27 a aruncat combustibil şi a zburat în faţa MQ-9 într-un mod nesăbuit şi neprofesionist”, a arătat sursa citată.

Ministerul rus al Apărării a dat vina însă pe „manevrele bruşte” ale dronei pentru prăbuşire şi a susținut că aeronavele sale nu au intrat în contact cu drona.

Departamentul de Stat al SUA l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, pentru a-i transmite îngrijorările SUA în legătură cu acest incident, primul de la izbucnirea războiului din Ucraina în urmă cu peste un an.

  • „Mesajul care i-a fost transmis ambasadorului rus este că ei trebuie să fie mai atenţi atunci când zboară în spaţiul aerian internaţional în apropiere de proprietăţi americane care, din nou, zboară în moduri complet legale, desfăşurând misiuni în sprijinul intereselor noastre naţionale de securitate”, a spus Kirby într-un interviu pentru CNN.
  • ”Ei sunt cei care trebuie să fie mai atenţi", a adăugat el.

Kirby a mai spus că drona de supraveghere MQ-9 nu a fost recuperată şi ar putea să nu fie recuperată niciodată, dată fiind adâncimea Mării Negre în zona unde a fost doborâtă.

La rândul său, ambasadorul rus în Statele Unite a susținut că drona „se îndrepta deliberat şi provocator spre teritoriul rus, cu dispozitivul de recepţie-transmisie oprit”.

Drona americană decolase de la baza sa din România, a declarat pentru New York Times un oficial militar american de rang înalt.